ORANGES

"untunglah kau memang hebat kan .."

45 comments


setiap orang asalnya dari mana ?

okeh , aku taknak la cite kejadian kita dari tanah , syaitan dari api tu sume .. tapi yang pasti , kita as manusia ni pastinya nak memulakan sesuatu benda , bermula dari bawah kan ? bukan terus-terus ada kat atas kan ? ke memang ada , itu aku taktau lah ..

sebagai manusia bukan abnormal ,  apa-apa benda yang aku nak buat mesti start dari nothing to something .. yelah , aku bukan genius tetiba dah pandai buat magik apa sume .. nak buat pape , perlukan kesabaran .. bila kesabaran takde tu yang timbul masalah ..


bila seseorang tu dah rasa dia hebat , mula lah nak perlekehkan kebolehan orang lain .. tak sedar yang suatu masa dulu dia pun start from 0 .. jangan tipu lah , mesti 0 .. bila Allah dah bagi nikmat tu , sebab tu lah kau boleh berjaya dengan gahnya .. kembang kempis hidung kan ..

dah hebat sekalipun , jangan alpa diri .. ingat asal-usul diri kita sendiri .. still manusia biasa , yang sama di sisi Allah .. kalau ilmu tu tak dikorek , takkan ada hasilnya lah .. orang yang macam aku yang masih kurang ilmu , tak elok lah nak diperlekehkan .. tak baik patahkan semangat orang lain ..

cuba kau bayangkan balik lah zaman kau dulu-dulu masa kau takde pape .. orang bantu kau , orang perlekeh kau .. sume tu kau harus ingat .. jangan bila dah jadi camni , kau perlekehkan orang lain yang lemah pulak .. sepatutnya kau jadi orang yang membantu kan ..




notakaki:
takde kena mengena dengan sesiapa .. cuma mengingatkan ..

------SAMSUNG GALAXY SII------
------PROTON INSPIRA------
------DiGi SUPER RELOAD YOUTH------
------TOYOTA VIOS------
------SAMSUNG CORBY II------
------DiGi iPHONE 4------
------MAXIS PREPAID DATA ROAMING------
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

45 .16kg daun berguguran:

NasZ said...

ingatan yang bagus..thanks..

MOHD NASER.com

EYFAalias said...

betul tu bila dah berjaya jangan lupa diri. bongkak and sombong. nanti Tuhan tarik nikmat and rezeki tu sia-sia aje. sentiasa lah jadi org yang bersyukur and rendah diri. kan lebih bagus? :)

Freaky said...

manusia bila dah ada di atas, akan mudah lupa

Luqeem™ said...

bila lupa daratan, jd cm tu la..

Mejuez said...

apa yang kita boleh buat, kita buktikan yang kita boleh buat... :)

Namee Roslan said...

hehe.comel nya entry kamu :)

macam biasa..manusia mudah lupa. lg2 melayu..

belog|amiyo said...

tengs utk ingatan ni.

manusia mmg mudah lupa diri. jarang yang nak bersyukur. :)

Mrs. Farhan said...

Manusia mmg cepat melatah. Bila dah lebih sikit, dah berjaya sikit, mula lah nak mendongak ke langit je. Ish2, mudah betol lupa daratan mcm tu.

SOkong betol apa yg Tea ckp.

Patotnye, kena la selalu bantu org yg lemah dan masih terumbang-ambing kt bawah ni. Sekurang-kurangnya, bg semangat kan.


http://sayasibudakopto.blogspot.com/

Tea said...

@Freaky
manusia mudah lupa.

Tea said...

@NasZ
welcome. :)

Tea said...

@EYFAalias
memang bagus dan disenangi oleh org ramai.

Tea said...

@Luqeem™
so, pegi je lah duk kt lautan kan. xD

Tea said...

@Mejuez
yup, jgn bg org hentam kita.

Tea said...

@Namee Roslan
hee. thanks sis. memang btol tu.

Tea said...

@belog|amiyo
cuba lah kita jd salah sorang yg bersyukur tu kann.

Tea said...

@Mrs. Farhan
yupp. ni asik nk humban org len ke gaung je.

Bro ahmad said...

tea tak sombongkan? baikkan hmm jangan lupa asal usul kita..p

Munna said...

lumrah manusia mmg mcm tu kot? erm...hrp2 xmcm tu...kan tea

Tea said...

@Bro ahmad
harapannya xmacam tu lah. :)

Tea said...

@Munna
tu lah kan. biasalah, dh nama pn manusia.

Niena Pengembara Ilahi said...

erm.. biasa la tu, rmai yg berlagak bla dh tggi ilmu nye, mtak dijauhkan dri sifat itu

Noratisa Nasir said...

sabo je laa dgn org macam tuu . haishh =.=''

btw , dah follow blog kamu . blog kamu sangat comel . jempot datang ke blog tessa pulak :D

iPai said...

mak ai .. sapa Tea ? kenapa jadi macam tuh plak ?

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

jgn jadi spt kacang lupakan kulit :D

Tea said...

@Niena Pengembara Ilahi
Insyaallah.

Tea said...

@Noratisa Nasir
hehe. orait. :)

Tea said...

@iPai
xda sapa aihh. manusia biasalah. kat mana2 pn ada.

Tea said...

@Fee Hafeezah ketuk keyboard
itu betol. :)

iPai said...

owh macam tuh ke ? kalau kita jadi macam tuh, tolong tegur ek .. kadang2 kita tak perasan pun ..

Tea said...

@iPai
sesama lah kita ekk. :D

siti kektus said...

dorang yg asyik nak down kan orang lain ni tea, satu hari nanti dia kena balik jugak.

just wait n see je la. :p

...Minah BluR... said...

jgn kite lupe diri sudh... =)
kite hebat tapi tu cume di dunie kan? hehe

abglan said...

Aku rasa lupa diri nie boleh diterima lagi la sbb dah biasa dengar. Jangan lupa pakai spender... parah!! wak ka ka ka!!!

Подтверждаю said...

as salam..
oh..selalu nampak isu2 macam ni, berkaitan dengan blogger2 lama.
lupa daratan..jadi transformasi yang salah..salah salahp silap, buat dono..
haih...



by : http://fadzli-rt.blogspot.com

iPai said...

ok

Tea said...

@siti kektus
memang. asyik dia je nk menang kan. :)

Tea said...

@...Minah BluR...
yup yup. kt akhirat kita xtau.

Tea said...

@abglan
errr. okeh pe, kt dalam je pn. :P

Tea said...

@Подтверждаю
rasanya blogger baru yg rasa dh hebat yg jd camni. :)

[sutera kasih] said...

di mana2 ada golongan yg mcm tu..jd kita harus kuatkan diri berhadapan dgn golongan cmtu, dijauhkan drpd terjangkit perangai cmtu huhu

shera haifa said...

nice entry. insyallah tak akan lupa diri...
=)

Tea said...

@[sutera kasih]
kadang2 tu kita xsedar jgk. sekadar mengingatkan je. :)

Tea said...

@shera haifa
sama2 lah kita. Insyaallah.

sergeant keroro said...

nice entri!! XD

betul, kita bermula dari bawah jugak, jangan nak rendahkan orang lain

Tea said...

@sergeant keroro
ye betol. takde org lahir terus pandai. :)