ORANGES

Perkara yang bermain di minda ..

2 comments


kadang-kadang , bila dah terlalu lama aku menyepikan diri untuk satu-satu perkara .. pasti akan ada perkara yang bermain di minda .. orang di sekeliling aku pada waktu itu merindui aku ke tidak sesudah aku tiada ?

maksud rindu , merindui , dirindui itu bukanlah hanya buat sang kekasih .. tapi , perlu juga situasi itu dalam kalangan rakan-rakan , keluarga or mungkin orang yang pernah tak berapa nak rapat tapi penting ?

bila dah lama tak menjejakkan kaki ke sekolah :
adakah cikgu masih mengingati dan mengenali aku sekiranya tiba-tiba aku datang menjenguk mereka ?

bila dah lama berjauhan dengan keluarga :
adakah parents , adik , nenek , saudara aku rindu padaku ?

bila dah lama tak jumpa rakan-rakan :
apakah mereka masih perlukan aku di sisi mereka ataupun dah ada rakan yang lebih baik lagi ?

bila dah lama tak bersua dengan kekasih :
kau masih setia padaku ataupun tidak ?
Read More

Aku tahu yang Nuffy sayangkan aku ..

4 comments


topik hari ini mengenai NUFFNANG ..

aku ada juga rasa nak berhenti mengharapkan duit dari Nuffy .. tapi sejak akhir-akhir ni , aku nampak duit tu semakin memberangsangkan pula masuknya .. eh , eh .. macam tahu je aku merajuk dengan mereka ..

bila dah ada tiga BE yang datang bertenggek , yang dah lama dan masih baru , tetiba harapan tu macam muncul semula .. nampak sangatlah aku ni mata duitan .. dan aku tahu yang Nuffy sayangkan aku .. lebih-lebih kan ..

semangat aku nak menulis dalam blog ni memang terus down .. urusan di dunia nyata ni pun tak terkejar , apatah lagi nak mengejar blog pula .. hehe .. hm , ada tak agak-agaknya lecturer yang suruh buat blog nanti ek ?

kalau ada , senang le .. sebab blog aku yang lagi 1 tu , memang fully english .. walaupun english-nya banyak yang broken .. hehe .. (malu) tapi , practice make perfect kan ? tak semua orang terus pandai je .. lainlah genius ..

solat hajat pun dah buat semalam .. sempena exam yang mendatang dalam tempoh masa seminggu saja ni lagi .. yang penting jangan terlalu rileks dan jangan terlalu panik .. pesan kat diri sendiri memandangkan malas ..

okay , dah melalut .. dari Nuffy ke blog ke subjek english ke exam pula .. sekarang masa untuk study .. ketepikan Facebook dan segala macam benda maya ni .. pesanan daripada Pengetua Kolej Kediaman aku ..
Read More

study week ni adalah sakit week ..

2 comments


tulis dalam blog punyalah jarang-jarang sekali .. nak menampakkan batang hidung ni dekat blog seminggu sekali pun susah .. kekerapan aku kemaskini blog untuk jangka masa sekarang ? aku sendiri pun tak pasti .. dulu bolehlah nak tulis hari-hari pun (merapu je lah pun yang banyak tu .. ) ..

sekarang dah start minggu belajar a.k.a study week .. apa makna study week tu pada aku ? mungkin pada orang lain , mereka akan manfaatkan tempoh masa seminggu lebih yang diberi dengan belajar sahaja .. tapi aku , memang dah cara belajar bila dah penghujung agaknya .. jangan gelabah sudah ..

kebanyakan member-member aku , dah mengalami simptom-simptom di mana dapat sakit , demam , batuk , selesema .. yelah , dengan keadaan cuaca sekarang yang tak menentu .. musim tengkujuh .. jadi , bolehlah aku conclude yang study week ni adalah sakit week .. huhu ..

balik .. mesti balik .. sekarang memang tengah online dekat rumah je .. aku tertekan sangat , sangat , sangat berada dekat kolej @ kampus @ batu pahat .. ini gara-gara assignment .. nasib dah settle , kalau tak , aku rasa mungkin dah separuh gila .. sebab tu aku melarikan ke rumah ni .. :)

tak salah nak enjoy .. tapi biar berpada .. tak salah nak study berat-berat .. asal tak memudaratkan diri .. ada orang boleh enjoy 24 jam , ada orang boleh 24 jam menghadap buku .. tapi kalau aku ? entah , cari jawapannya sendirilah ye ..

carry marks untuk subjek-subjek yang aku ambil ? okay , aku dah boleh lapang dada sikit .. tapi , mesti lagi nak kejar target lagi masa final tu .. gila , siapa yang tak nak gred A untuk semua subjek ? huhu .. yang baca penulisan aku ni , tolong doakan aku berjaya ..

bukan untuk semester 1 sahaja ..

bukan untuk tahun 1 sahaja ..

bukan untuk 1 kali sahaja ..

tapi biarlah kalau boleh , doakan aku berjaya sampai aku graduate dapat pegang segulung ijazah tu .. aku teringin gila .. :)
Read More

Bila hidup tak ada tekanan , lagi tak seronok ..

5 comments


minggu-minggu yang terakhir sebelum final exam ni , buat aku rasa sangat tertekan .. aduhai , assignment sana sini .. buat yang ni , yang tu pula tak siap lagi .. bila buat yang tu , yang ni pula memanggil-manggil ..

sabar sajalah , seminggu saja lagi yang tinggal sebelum study week .. masa tu kena pulun habislah .. poyo je aku rasa nak pulun .. sebab kalau dah namanya aku .. ye , aku .. kalau dah balik ke rumah , say byebye to encik buku ..

tertekan dengan macam-macam perkara .. study satu hal , dengan kawan satu hal .. dengan pakwe satu hal .. bila ada tekanan , bosan .. sebenarnya bila hidup tak ada tekanan , lagi tak seronok .. tak thrill la kan ..

pesanan ringkas untuk:

study
jangan nak susah sangat time exam boleh tak ?

kawan
buat perangai tu elok-elok boleh tak bila dah namanya perempuan ?

pakwe
kita jadi kawan je boleh tak ?

baiklah , esok ada lawatan ke Pasukan Simpanan Persekutuan a.k.a. Federal Reserve Unit (FRU) ke JB .. jadi , tidur awal untuk mengelakkan masalah lambat bangun dan malas .. huhu ..
Read More

Aku kumpulkan untuk jadikan satu karangan panjang

3 comments

Assamualaikum dan salam sejahtera wahai kawan-kawan 'blogger' sekalian .. apa khabar agaknya kalian semua ? dah sangat lama rasanya aku tinggalkan segala warkah aku yang terdapat dalam ni ..

rindu , dah sememangnya rindu .. rindu pada blog ni , rindu pada teman blog , rindu nak dapat komen dari kalian semua .. aku sedar dulu dan sekarang adalah berbeza .. kehidupan juga sudah berbeza ..

ada sebulan tak , tempoh masa aku tak kemaskini blog ni ? mungkin lebih rasanya .. sepanjang ketiadaan aku di dalam alam maya ni , macam-macam aku dah alami dan tempuhi .. pahit manis dah aku rasai ..

1. 'group assignment'
sejak aku di bangku sekolah lagi aku memang tak suka kerja dalam berkumpulan .. 'study in group' pun aku tak gemar .. sebab aku dah tahu karenahnya orang ni ..

yang memberi kerjasama memang bagus , tapi yang tak mahu buat kerja .. aku memang suka bertangguh , sekurang-kurangnya aku masih memberi komitmen untuk menghantar tugasan tersebut ..

aku ingat perempuan saja kebiasaannya mudah melenting dan suka membuat musuh sana-sini .. dan dari sini aku dah sedar , lelaki pun ada juga yang bersikap sebegini ..

2. 'annual dinner'
1st 'dinner' aku sejak bergelar mahasiswi .. senang cerita 1st 'dinner' aku semasa bergelar seorang pelajar .. masa sekolah aku tak merasai , masa matrikulasi juga aku tak berpeluang ..

walaupun tak segah mana hotelnya , tak sesedap mana masakannya .. tapi aku berpuas hati sebab inilah peluangnya untuk berjumpa warga 'senior' , dan merasa juga saling bertukar hadiah ..

aku turut mendapat 'lucky draw' , nombor 16 memberi aku tuah .. dan nama aku diumumkan sebagai 'Vice Treasurer' untuk 'Construction Management Club 2011/2012' .. sangkaan aku sudah kecundang dalam pilihanraya tetapi tidak ..

3. 'Trip to Singapore'
seumur hidup aku , ini yang pertama rasanya aku ke luar negara .. walaupun nampak tak jauh , tapi aku rasa berpuas hati .. ya , langkah aku semakin panjang sejak di universiti ni ..

seharian di negara orang , sampai keletihan masing-masing dibuatnya .. aku menyertai aktiviti anjuran 'Construction Management Club' (CMC) ke negara jiran ni ..

tak banyak yang aku beli , dah nama pun bajet kewangan .. mata wang mahal , jangan membazir .. pengajaran lain yang aku dapat , jangan tiru perangai orang dekat sana .. fuhh ..

4. SUKSIS 'bowling tournament'
bab berkawad memang aku lemah .. tapi masuk saja ke bab bersuka-ria memang jadi makanan aku .. aku tak ada lah pandai bermain boling ni .. sekadar melepaskan stress saja ..

lagipun , tonjolkan muka yang ada kepada warga 'inter' dan 'senior' yang lain .. hasilnya , mereka dah tentu kenal kita dengan lebih rapat , bukan ? malu tu perkara biasalah .. baru-baru lagi ..

tak menang pun , masih dapat lagi 'lucky draw' sangat beruntung bukan ? lagi sekali , nombor 16 tampil untuk aku pergi mengambil hamper yang berupa makanan itu .. hehe ..

______

ada lagi cerita lain , InsyaAllah akan aku kumpulkan untuk jadikan satu karangan panjang lagi macam ni .. untuk point nombor 2 , 3 dan 4 akan aku masukkan gambar secepat mungkin di Facebook ..

rajin-rajinlah selongkar dekat Profile aku ..
Read More

Hatiku berat , tapi apakan daya ..

11 comments
Okay , cuti dah berakhir .. Sila pesan pada diri sendiri agar pulang ke kolej kediaman kesayangan .. Jumpalah semula kawan-kawan serumah .. Haish ..

Huu , serius berat hati nak tinggalkan rumah tapi apakan daya .. Nak banggakan parents kena study sampai gempak .. Nanti grad muka pun bangga ..

Sekarang , sesi mengemas barang .. Seperti biasa kalau aku balik bercuti memang akan bawa barang macam nak pindah ..



Notakaki:
Aku masih sengal pakai blogger-droid ni ..

Published with Blogger-droid v2.0.1
Read More

Giveaway: Angry Birds Pilihan (End)

5 comments


aku minta maaf sangat-sangat , sebab aku dah janji nak post hadiah untuk handphone straps tapi sampai sekarang aku tak buat-buat lagi .. alasan aku , barangnya di rumah tapi aku nun jauh dari rumah ..

so then , aku senaraikan sekali lagi nama-nama tu .. dan aku nak sertakan sekali , yang berjaya tawan hati aku untuk mereka dapatkan small plush toys tu .. harap korang puas hati dengan pilihan aku ..

Handphone Straps:

ok , cukup yang tu .. sekarang , jeng jeng jeng ..

Small Plush Toys:

aku akan usahakan juga untuk hantar .. dan , kalau terdesak sangat-sangat .. aku boleh suruh adik yang poskan .. small the matter lah .. harap korang bersabar dan tak marah aku lah ye .. huhu ..

pergi cari FB aku , lepas tu message dekat inbox NAMA dan ALAMAT korang .. lebih bagus kalau korang tinggalkan URL BLOG sekali .. senang aku nak detect siapa .. okay , thanks sebab join ..



notakaki:
sangat payah buat giveaway bila commitment tak bagi sepenuhnya ..
Read More

Tarikh bukan segala-galanya ..

6 comments

Sume pakat syok je bila tarikh 11-11-11 datang .. Tapi , dalan kegembiraan yang datang pasti ada kegembiraan yang sedia ada diragut daripada anda semua kan ?


Yela , itu semua takdirnya .. Aku rasa macam poyo je orang yang ambil tarikh cantik-cantik as their couple date , nak beli phone baru , nak beli haiwan baru ..


Ingatlah , tarikh tu tak ada apa pun sebenarnya .. Andai kata dah nak jadi sesuatu bencana , bila-bila pun boleh .. Bukan tarikh yang genap-genap je ..


Bukan aku kata tak boleh nak gunakan tarikh sebegitu untuk event korang .. Tapi biar berpada-pada .. Jangan terlalu obses sangat , dah gaya macam orang barat je ..


Aku pun teringin kadang-kadang nak ambil tarikh macam tu untuk buat apa-apa event .. Tapi buat masa ni aku berfikir , biar je lah takdir yang menentukan ..



Notakaki:

Esok dah balik BP .. Arghh !!


Published with Blogger-droid v2.0.1
Read More

Ada kebaikan dalam kejujuran ..

7 comments


susah kan bila dah bahagia , tetiba ada pula benda yang datang mengacau kebahagiaan kita tu ? bila nak merungut banyak-banyak pun , kita kena fikir balik .. benda tu semua dugaan daripada Allah SWT ..

kita sebagai hamba-Nya saja , so bahagia macam mana pun .. kalau dah someone tu belum confirm jodoh kita .. selagi tu lah ada dugaannya .. sedangkan pasangan yang halal pun boleh bertikam lidah apa lagi yang lain ..

yang penting , cuba bersikap tenang .. kalau terserempak dengan skandal , ex-lover etc. .. dan si dia tak tahu .. tetap juga ceritakan pada si dia .. sebab itu lebih baik daripada si dia dapat tahu dengan sendirinya ..

kalau dia tahu dengan sendiri , kelak dapat timbulkan masalah lain .. kejujuran itu memang amat penting dalam sesebuah perhubungan selain dapat mengelakkan isu fitnah yang tak pasal-pasal ..

terserempak dengan skandal , ex-lover , etc. tu bukan kehendak kita .. dah takdir .. jadi , bila dah ceritakan semua pada si dia tu kalau dia tanya macam-macam .. sila jawab dengan sabar .. kebaikan yang kita nak , kan ..

jadi , itu kisah hidup aku untuk , semalam ..



notakaki:
aku dapat gosip baru .. woahh ..
Read More

Mencari hadiah hari jadi memang pening woo !

5 comments


aku selalu mengalami masalah bila nak mencari hadiah untuk birthday seseorang .. tak kisahlah yang tersayang ke apa ke .. okay , yang tersayang bukan fokus kepada kekasih ye .. itu bermaksud kepada family juga ..

so , pernah tak rasa atau mengalami masalah yang sama seperti aku ? memang agak kusut bila birthday seseorang tu dah menghampiri .. tapi , apa pun tak beli lagi ..

ye , memanglah someone tu tak kisah pun bila kita tak beri apa-apa .. tapi , aku pula yang rasa macam errr bila hanya ucapan yang diluahkan dari mulut .. (kalau jauh , mesej atau call je lah .. mulut tak nampak)

kalau member-member baru kenal , tak kisah langsung kalau setakat wish je kita dapat on our birthday .. aku memang sukakan hadiah , jadi bila birthday orang tersayang pun aku mesti nak beri hadiah juga ..

jadi , aku nak tanyakan korang semua ..

hadiah apa yang patut aku beri kepada MY MOM ?

hadiah apa yang patut aku beri kepada MY LOVER ?

hadiah apa yang patut aku beri kepada MY DAD ?

please take note , bukan bermaksud aku letakkan MY DAD di tempat ketiga menandakan aku tak pentingkan beliau .. aku hanya menyusun mengikut tarikh lahir masing-masing .. :)



notakaki:
siapa ada WhatsApp ? jom ..
Read More

Di pagi hari raya ..

5 comments


selamat pagi ..

aku cuma nak buat sedikit entry pendek .. tak nak merapu , tak nak merepek .. tak nak juga emosional selalu .. aku cuma nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA ..

cukuplah kita sambut secara sederhana .. kalau nak meriah sangat tu , cuba kaji balik definisi hari raya yang mendatang pada kali ini .. bukanlah aku nak bikin panas ke apa ..

okay , berhati-hati di jalanraya .. jangan nak merempit , drifting sana-sini ..
Read More

Bye there , hi here ..

3 comments


dah lama gila tak update blog ni .. bersawang tak payah cerita ar , dah confirm pun .. aku memang teringin sangat nak update , tapi apa je yang ada dalam kepala otak ni ..

asyik nak complain pasal orang lain je pun ..

ok , selama seminggu ni aku tak nak complain pasal siapa-siapa .. roommate ke , housemate ke , kolej ke , kampus ke .. aku boleh tenang study di rumah sebab lepas habis cuti ni ada TEST !! oh gosh ..

berita yang sangat baik , bila balik ke rumah dah boleh men-WiFi .. no more berukband .. aku harap kali ni punya boleh bertahan lama .. kalau tak , nak bertukar ke plan apa pun tak tahu dah ..



notakaki:
aku demam ke ?
Read More

Belajar terima adat orang lain ..

8 comments


aku agak bengang bila semangat kenegerian tak reti-reti nak hakis sikit walaupun dah bertapak dekat negeri orang lain .. agak-agaklah , pergi tempat orang cubalah hormat dengan orang di negeri tu macam mana ..

ini tak , suka pula condemn macam-macam .. makanan peliklah , loghat peliklah , perangai peliklah .. walhal , aku rasa diri mereka tu lagi pelik dan sangat sangat sangat ....... annoying okay .. sedarlah banyak-banyak ..

lepas tu , culture shock tak tentu arah .. ye , aku tahu korang semua ni datang dari family kaya .. sana sini boleh pergi , beli macam-macam then kena TIPU .. yelah , berlagak tahu sedangkan di dalam zero , actually ..

kalau korang rasa korang je boleh berpuak-puak kan .. kami ni pun boleh bina puak baru kot .. tak payah nak ikut negeri sangatlah , cuba belajar budaya orang lain .. lain tempat lain ragam , same goes with you all ..

dan belajar menerima , jangan nak banyak sungut .. aku ingat budak matriks je yang manja , tapi .. korang ni agaknya bila boleh belajar berdikari ? tak ada masa dekat sini semua benda nak suapkan dalam mulut okay ..

kata 1 Malaysia , tak payah nak poyo sangatlah ye korang ?



notakaki:
emosional saja entry aku kebelakangan ni ..
Read More

Mungkin cepat , cepat , dan cepat lagi ..

7 comments


minggu-minggu yang dilalui terasa terlalu pantas berlalu .. eh , kejap .. minggu ke hari ? hari lah kot , entah lah ekk .. tapi serious , aku rasa cepat sangat masa tu berlalu .. macam kilatkah , mungkin ?

contohnya hari ini isnin , lepas tu esoknya dah rasa isnin semula .. macam bukan seminggu tempoh masa untuk isnin bertemu isnin .. petandanya apa ? macam-macam benda positif dan negatif aku fikirkan ..

mungkin terasa cepat sebab exam dah menghampiri ..

mungkin juga terasa cepat sebab cuti Aidiladha dah nak sampai ..

mungkin juga cepat sebab masa cuti aku kena pergi camping ..

mungkin cepat sebab dunia dah memang menghampiri penghujungnya ..



notakaki:
bila kelas start lambat , makin terasa malas nak ke kelas ..
Read More

AWAK ni banyak ke seorang ?

6 comments


apabila tong sampah dalam bilik sudah penuh sampai nak terkeluar isinya tu , silalah tolong buangkan ke luar rumah .. transfer ke dalam tong sampah besar , susah ke AWAK ?

apabila katil yang empunyanya tiada , janganlah buat macam kepunyaan sendiri kalau tak minta kebenaran .. kalau ada kebenaran tu , lain ceritalah .. AWAK ingat semua orang jenis tak kisah ke ?

apabila tandas macam dah berkarat sana-sini tu , tolonglah cuci .. ish , anak dara apa pemalas bebenor ni .. umur bukan kecil-kecil budak sekolah rendah .. ke nak saya tolong ajar AWAK ?

apabila meja study itu bukan kepunyaan , dan bukan juga saya yang punya .. tapi kawan serumah yang punya , jagalah baik-baik kalau dah guna tu .. jangan dibuat sepah , tinggal segala macam barang .. kenapa AWAK ni ?

*
*
*
*
*
*

bukan semua orang dalam dunia ni sama je perangainya .. mungkin AWAK ni jenis tak kisah kalau barang AWAK hilang kena curi , sepahkan barang dekat tempat AWAK ..

ada orang jenis yang memang tersangat kisah , seperti saya dan mereka yang lain tu .. tak suka barang peribadi diganggu , lebih-lebih lagi bila orang tersayang yang hadiahkan ..

oleh itu , AWAK ni kena peka dengan perasaan orang lain .. bukan AWAK je yang ada perasaan , boleh nak merengek macam budak kecil tak kena tempat .. ok then , bye ..



notakaki:
ini memang luahan sesangat ni ..
Read More

Aku suka hari ini ..

6 comments


hari ini 16 oktober 2011 .. penting bagi aku , dan penting bagi orang lain kalau anggap hari ini adalah hari yang penting .. cuma , tahun ni aku macam lupa-lupa sikit dengan kedatangan tarikh ni .. busy kot ?

bagi penggemar pink macam aku ni , dapat something berwarna pink jadi sangat suka okay .. so , thanks to my BF sebab bagi 'something' tu .. memang terharu sangat .. aku ni nak ucap thanks dari mulut memang liat sikit .. hee ..

apa dia ? nanti aku snap beberapa gambar dan maybe aku akan post-kan ke sini or di Facebook .. dan walaupun 16 oktober berakhir sekalipun , aku tetap nak tuntut something dari orang lain juga .. tak kiralah ..

okay , sampai sini .. nak biarkan korang semua dalam keadaan tanda tanya .. :P



notakaki:
perut aku dah lapar .. ==,
Read More

Bercinta baru setahun jagung .. Alahai ..

7 comments


hari ini nak membebel masalah orang bercinta pula .. bukan apa , kadang-kadang aku rasa macam meluat tengok gelagat pasangan yang baru bercinta ni pun ye juga agaknya .. (atau erti kata lain , jealous)

ye lah , bercinta baru setahun jagung .. ada tu memang tak sampai setahun pun .. memang loving , caring segala .. tak makan cukup risau , tak dating seminggu berkali-kali memang tak lengkaplah erti cinta tu ..

masa bahagia gila-gila tu , semua yang korang buat dengan pasangan tu korang nak cerita kat kawan-kawan kan ? biasalah tu , heboh lebih .. setakat tengok wayang , makan-makan orang lain tak bercinta pun buat ..


aku nak cakaplah , biasanya awal bercinta memang macam tu aku tak nafikan .. tapi , lepas 2-3 tahun korang tahu sendirilah .. tak ada maknanya nak pujuk-memujuk , pujuk rayu semua tu .. sebabnya , dah bosan ..

haa , itu baru bercinta kan .. korang fikir sendirilah kalau dah kahwin kelak jadi apa gaya pula .. nak tengok muka pasangan sendiri pun tak lalu agaknya .. so , kenal kejap lepas tu terus je lah ke jinjang pelamin ..

bercinta selepas kahwin lebih seronok aku rasa .. usia percintaan yang lama memang jemu , lebih-lebih lagi kita tak tahu apa akan terjadi pada hari yang mendatang kan .. tanpa ikatan yang sah pula tu ..



notakaki:
kalau dah masuk ke bab cinta ni , memang mood aku tengah berkecamuk lah tu ..
Read More

Suruh jadi outsiders tak mahu pula ..

8 comments


sepanjang berada di kolej kediaman:

-students ni merungut tentang ketiadaan tiket bas untuk pulang ke kampung .. lepas tu , salahkan kolej .. eh , rasanya itu silap korang bila tak ada inisiatif nak pergi cari tiket tu awal-awal .. dah tahu duduk jauh kan ?

-students mengadu masalah bus driver .. aku tak pernah pula kena .. setakat ni naik turun bas , ucap 'TERIMA KASIH' mereka baik je .. agaknya korang yang kurang adab dengan driver tu sampaikan mereka protes ?

-students membebel bila dipanggil turun dalam jangka masa 10-15 minit untuk sampaikan pengumuman .. kejap je tu ..korang mesti tak pernah fikir kami yang pegang jawatan ni tidur pukul berapa kan ? korang sajalah manusia ..

-students protes tentang peraturan yang terdapat dalam kolej kediaman .. hmmm , ini universiti lah sayang .. mana-mana tempat pun lebih kurang sama .. so , kenapa perlu pertikaikan ? kalau korang ikut tak ada hal punya ..

*
*
*

korang bising untuk macam-macam benda .. tapi , bila ditanya masing-masing nak duduk dalam kolej untuk next year .. better je lah korang duduk dekat luar kalau nak bebas yang melampau semua tu ..

aku memanglah tak kisah pun kalau tak dapat duduk kolej next year (aku nak duduk luar) , sebab ikutkan aku lagi banyak ragam dari korang semua tapi beragak juga kalau nak membebel tak tentu arah ..

Gemilang Perwira pun tak hafal , lagi mahu condemn macam-macam .. kasihanlah korang ni semua ..



notakaki:
life aku agak busy untuk 2 minggu mendatang ni ..
Read More

Gilakan satin shawlssssss ?

15 comments


semua orang gilakan satin shawls kan sekarang ni ? aku maksudkan kepada perempuanlah , yang lelaki tak payah nak sibuk-sibuk .. melainkan korang ni jenis 'patah' gitu , memang berminat dengan benda macam ni ..

so , nak tak satin shawls yang murah lagi cantik gitu ? emm .. korang pergilah cari sendiri , sebab aku sendiri pun tengah duduk cari dekat mana yang paling murah boleh jumpa .. dan kain pun memang superb ..


pencarian itu pasti membuahkan hasil untuk orang yang sedang angaukan satin shawls macam aku .. adik aku pun tengah gilakan shawls tu .. ishh .. oh lupalah .. aku dah jumpa sebenarnya port murah dan baikkkk punya ..

di mana ? tunggu ..



notakaki:
gila banyak kuiz , kuiz , kuiz dan test !! @.@
Read More

Dah namanya manusia , memang macam tu lah ..

8 comments


siapa suka kepada bunyi bising ?

aku tak suka dan aku suka .. tengok perkara itu perkara apa lah .. bukan semua benda kita boleh bising , dan bukan semua benda juga kita harus senyap .. yang penting , masing-masing kena berpada-pada ..

aku sangat tak boleh time study , ada bunyi bising yang maha dahsyat .. aku rasa macam "UHH .. what the hell ?" some kind of that lah .. time study , fokus je lah dekat study tu .. ni lagi mahu haru sana-sini ..

kalau setakat buka lagu yang jenis slow , nyaman je halwa telinga dengar okay lagi .. kalau dah sampai tahap rock keras tu aku memang tak boleh handle .. mahu juga aku headbanging dekat kepala mereka ni nanti ..


ye , memang ada orang yang boleh study dengan bunyi bising .. tapi tidak aku .. so , aku mesti jauhkan diri kalau diorang tak jauhkan diri daripada aku time tu .. nak bercakap pun nada suara tu beragak lah ..

rasanya tempat paling sesuai nak bising dekat disko , game arcade , shopping mall ke .. dalam panggung wayang , dewan kuliah , hospital .. itu bukanlah tempat untuk anda buat bising okay .. harap maklum ..

bila dah waktu malam tu , sepatutnya dah jadi waktu orang normal untuk tidur .. memang tak patutlah burung hantu (baca : orang tak reti tidur) untuk bising sesuka hati ye .. fikir orang lain sama dengan fikir diri sendiri ..

masing-masing dah besar panjang , bila dikata budak kecil nanti marah pula .. tapi , perangai still macam tu juga kan .. haihh .. aku ni mengata orang boleh tahan juga , walhal kekadang diri lagi teruk ..



notakaki:
aku nak duduk rumah sewa tahun depan .. haha ..
Read More

Bila seorang dah ada , orang lain pun nak ikut sama ..

4 comments


orang sekarang ni rasanya semua megahkan gadget kecil-kecilan iaitu iPhone 4 .. lepas tu yang kedua hot (ye ke kedua ?) , Samsung Galaxy SII .. alahai , aku rasa kasihan dengan model dan jenama handphone yang lain ..

padahal banyak je lagi yang gempak-gempak macam HTC dan Blackberry tu semua .. Samsung pun ada je model Android OS yang lain , Sony Ericsson pun ada guna Android OS apa .. opss , di mana Nokia ?

itulah Generasi Y ni kan .. memang pantang nampak benda yang moden , lagi-lagi jenis touch and go ni .. memang suka , tipulah tu kalau aku cakap aku tak suka .. ye , kita bergerak kena sama dengan arus semasa ..


tapi , tak payahlah nak megah sangat dengan iPhone 4 , Samsung Galaxy SII tu .. jadi , entry kali ni memang motifnya nak cerita pasal dua handphone tu je .. sebab aku tak mampu beli dan pakai , mahal tu babe ..

bandingkan dengan dua jenis Samsung iaitu Galaxy SII yang jauh lebih mahal daripada Galaxy S Plus , tapi function dah memang sama cuma lain dan lebih sikit je .. baik fikir balik sebelum beli ..

beza sangat-sangat tu , boleh buat kenduri doa selamat .. kekeke .. (motif aku lagi , sebab aku memang jealous tengok orang pakai Galaxy SII ..) tentang iPhone tak nak condemn sangat sebab superb tu tentu ..



notakaki:
ah , aku pening apa huraian entry kali ni ..
Read More

Bosan datang kena buat aktiviti ini ..

7 comments


bila sabtu ahad datang menjelma , aku pasti rasa sangat bosan berada di kolej .. walhal , rasanya dah biasa dengan kehidupan di sini .. nak kata sebab berjauhan dengan family , mungkin juga itu salah satu penyebabnya ..

huhuh .. bilalah boleh balik rumah agaknya ..

since dari matriks aku memang paling tak suka berada di hostel tatkala sabtu dan ahad .. so , cara lain nak hilangkan bosan tu , aku kenalah pergi berjalan-jalan ke mana-mana walaupun diri tu memang dah penat ..

dapat jalan dekat-dekat pun jadilah .. tapi , tengok juga fulus yang ada dalam purse .. kalau tak ada , memang berganda-ganda bosan aku tu jadinya .. dan lagi satu favourite kalau dapat berjalan-jalan seorang diri ..


mungkin nampak macam aku kera sumbang je , tapi baiknya aku jadi diri sendiri .. tak perlu nak tiru orang lain .. dan keluar seorang diri boleh buat aku bebas .. keluar dengan kawan , nak kena ikut kehendak dia pula ..

nanti kehendak kita je nak ikut , dah rasa macam tak kena , kan ? lepas tu , kalau dia dah penat kita nak kena ikut dia balik .. tapi kalau dah dia pula yang tak reti-reti nak balik ke kolej pun susah juga tu .. kita yang penat ..

aiseh , senangnya seorang diri juga the best ..

susah nak ikut kehendak masing-masing bila keluar beramai-ramai ni .. tak percaya bila dah balik tu mesti ada yang bermasam muka je .. setakat ni , keluar dua orang (aku dan seorang member) masih relevanlah bagi aku ..



notakaki:
hari ini aku double triple penat , dan berat aku dah turun 3 kg .. bangga !
Read More

Kecil ke besar , masih sama je ..

5 comments


dari kecil sampai ke besar , aku rasa ada habit yang memang tak pernah lari .. aku rasa kebanyakan orang pasti mengalami benda ni .. betullah , kalau tak betul aku berani kerat jari kelingking setengah je .. erkk , tak jadilah ..

jatuh market nanti .. wakaka ..

pergi tadika masa 5 , 6 tahun .. ada je barang kenit-kenit macam pensel , pemadam yang hilang .. dah masuk sekolah rendah , sekolah menengah pun masih ada barang yang hilang .. lepas tu tuduh kawan .. aiseh , kanak-kanak betul ..

walhal sendiri yang salah letak ke apa kan ..

tapi tak dinafikan juga , kawan-kawan jenis kaki meminjam juga ..


masuk kolej , masuk universiti .. ingat dah boleh manage barang sendiri dengan baik .. rupanya tak juga , masih ada yang hilang .. semalam je aku dah kehilangan pensel mekanikal .. tak ketemuan , salah letak agaknya ..

nasib ada another pensel , kalau tak aku mesti dah nangis guling-guling ..

setakat barang begitu je hilang tak apa lagi .. yang tak boleh nak handle bila ada baju , seluar yang hilang semasa sidai di ampaian .. nak pergi ambil je tengok dah tak ada .. orang tu terambil sekali agaknya ..

lagi pula , ada underwear hilang .. yang buat pelik tu , ada penyangkut khas untuk benda tu je .. so , boleh letak banyak-banyaklah kan .. tetiba tengok satu penyangkut tu dah kosong .. lain masih ada .. erkk ? (bukan kisah aku)

ada orang berkenan , tapi agak-agaklah yang dalam pun tak akan nak kebas .. alahai , dah macam kasihan sangat bila benda yang di dalam tu pun dah tak mampu nak beli .. tak suruh beli yang ratus-ratus pun .. RM 9.90 ada rasanya ..



notakaki:
walau ada pengganti , masih nak pensel purple itu .. sobs ..
Read More

Kalah membeli juga kalah memakai ..

12 comments


duduk UTHM ni baru sebulan .. tapi , macam-macam pameran , karnival dah mereka buat untuk students .. semuanya pakat menghabiskan duit students je ni kan .. dah lah duit paras-paras hidung je memasing ni kan .. eleh , aku tau la tengok muka korang ..

sebenarnya , ada benda macam tu dijalankan pun .. nak tengok kat kita juga .. kita ni jenis pandai guna duit ke , ataupun terlebih 'pandai' guna duit , macam aku ni ke kan .. so , pandai-pandai je lah .. tak kan setiap item yang ada nak beli ..

kekadang , benda yang dijual ni pun .. dekat luar kita boleh dapat dengan harga yang lebih murah .. contoh baru-baru ni ada PC Carnival .. jual printer , tapi kat luar lagi double murah .. model lama yang sama , tetapi harga melonjak ..


inner tudung sebagai contoh lain .. RM 5 harga standard .. dah boleh di-consider sebagai murah .. tapi , kalau ada yang jual sampai RM 8 or RM 10 untuk inner saja ? baik fikir balik , dekat luar korang boleh dapat 2 lagi .. then kalau borong lagi triple murah ..

so , itu adalah sedikit sebanyak pengajaran yang aku dapat selama sebulan di UTHM .. berbelanja memang dipersilakan .. tapi , bandingkan harga yang paling penting .. itu cara aku , cara korang pula mungkin berbeza dengan aku .. kbai ~

eh , kejap .. one drop perfume memang terbaik lah ! keke .. (motif ?)

alah = kalah (is the same thing .. refer back to title ..)



notakaki:
dah nampak macam free sikit sekarang , banyak update sudah ..
Read More

Bukan timbulkan isu , cuma meluahkan rasa ..

18 comments


aku rasa aku tak pernah terpanggil untuk timbulkan isu politik di mana-mana .. sebab , aku sendiri memang tak berminat .. bukan tak berminat untuk ambil tahu , tapi usia aku sendiri belum mengizinkan aku untuk berbuat demikian ..

tapi , apa yang aku nak sampaikan .. kebebasan korang mengundi itu memang adalah pilihan masing-masing .. tak ada siapa-siapa nak larang mahupun marah .. cuma korang kena pandai-pandai guna akal korang yang waras tu ..

aku rasa dalam usia aku sekarang , aku dah boleh beza mana yang baik dan mana yang buruk .. kalau dah buruk depan mata , Allah pun dah tunjuk pelbagai dekat kita .. tak usahlah nak nafikan lagi , ke korang nak hidup dalam porak peranda ?


negara kita ni dah cukup aman sebenarnya .. kalau korang nak bandingkan dengan negara lain yang berperang saudara sesama sendiri ? seagama pula tu .. itu pun korang masih tak dapat tangkap gambaran lagi ke .. haishh ..

nak berpolitik , politik lah korang .. nak sokong mana terpulanglah .. jangan berlebih-lebih sangat sudahlah sampai timbulkan sensitiviti kepada pelbagai pihak .. sebab nanti siapa yang susah ? diri korang , family korang ..

aku tak berani cakap lebih-lebih pun .. takut pula kena banned blog kesayangan aku ni .. mana yang tersinggung untuk benda ni , harap maaf sangat-sangat ye .. sebagai warga belia yang muda , aku ada hak bersuara juga ..



notakaki:
aku masih sayang negara ni ..
Read More

Motif yang tak dapat dirungkaikan ..

6 comments


apa rasa bila orang yang dah lama tak contact kita tetiba boleh contact semula ? itu pun sekali je dia mesej kita , dah tu bila kita balas tak ada respons lagi dah daripada orang tu .. kiranya menyepi semula lah ni ..

berita yang diberi ,

"salam .. akak dah kahwin , dan sekarang tengah pregnant anak pertama .."

motif ?

dah lah pernah buat hal dengan aku dulu , lepas tu mendiamkan diri .. then , kata pula nak jemput aku datang ke kenduri kahwinnya yang konon akan dibuat besar-besaran .. tup , tup dah dapat berita macam tu ..

lain orang lain fikirannya okay ..


harap maklum , aku mungkin sekarang emosional sikit ..

jadi , aku macam fikir motifnya nak bagi aku jealous sebab dia dah kahwin dan tengah pregnant .. dan bengang pula sebab dia tak jemput ke majlis .. then , otak aku berfikir yang negatif lebih banyak daripada positif ..

suka hati dia lah kan .. hopefully bila dah bersuami ni tak ada lagi nak ganggu suami orang sekeliling aku ni .. asalkan dia bahagia dengan keluarga dia dah memadai , dan aku pun malas dah nak ambil tahu ..

aku pun ada life sendiri , lebih-lebih lagi bila dah boleh digelar sebagai siswi ni .. hmm .. pasal dah kahwin dan pregnant tu .. Insyaallah nanti satu masa aku tiba juga .. bukan dia je okay .. (dah berbaur jealous meyh)



notakaki:
pukul 2 jangan datang padaku .. huhuhh ..
Read More

Perempuan dan kisahnya ..

16 comments


pernah duduk asrama ? ramai di antara korang mesti pernah duduk asrama punya .. kalau bukan sekolah , time matriks ke , masa zaman kegemilangan universiti ke .. tak pun , asrama tempat kerja .. still , namanya asrama juga kan ?

okay , setakat ni aku tak pernah lagi tengok lelaki perempuan sebilik asrama ..

kalau dah namanya perempuan kan , mesti orang selalu ingat perempuan ni pembersih je .. tak macam lelaki lah , apa lah .. lelaki serabai lah , comotlah .. okay , korang memang silap kalau sampai dah fikir macam tu sekali ..

perempuan ni seperti biasa .. unexpected .. lelaki kebanyakannya kita boleh predict diorang macam mana .. (yeke ? abaikan) so , perempuan ni pun perangai macam-macam .. mana yang okay tu okay lah .. mana yang sebaliknya tu ?

mungkin diorang ni luar bilik nampak macam neat sangat .. kotor sikit pun tak boleh .. aiskrim tumpah kat baju sampai terpekik terlolong .. tapi lain pula kalau dekat bilik .. tempat dia yang paling tak terurus .. dah macam tongkang pecah ..

dan dah dilahirkan sebagai perempuan , wajib jaga kebersihan diri secukupnya .. dari luar sampai ke dalam .. setakat luar wangi dalam busuk tak guna bhai .. pergi kelas sembur perfume , rupanya kat bilik nak mandi sekali sehari pun payah ..


bilik air yang guna bersama tu , tolonglah cuci sekali ye .. agak-agak rambut macam panjang sangat tu , asyik keguguran je .. dah usai mandi tu silalah kutip .. orang lain nak kutipkan , bayar yuran pun sama je semua rasanya ..

eh , eh .. dah macam luahan perasaan pula rasanya ..

lagi satu hal perempuan ni , benda yang dipakai dalam sebulan tu .. dah habis pakai , cuci .. lepas tu , sila campak dalam tong sampah .. bukan pergi flush dalam jamban , then jamban tersumbat nak marah-marah .. walhal salah sendiri ..

dan tong sampah dalam bilik khusus untuk sampah kering ye kakak-kakak semua .. macam sampah makanan tu , buang je lah kat tong sampah gedabak yang ada di luar .. ke sanggup korang tidur dengan bau yang tak enak tu ye ?

so , perempuan bukan semuanya perfect ..

dan aku dah memang sedia maklum dengan perangai perempuan dari tempat-tempat tertentu memang kurang dalam penjagaan diri .. yucks , geli okay .. ingat , korang tu perempuan .. lelaki senang je nak jaga atas bawah luar dalam ..

kbai ~



notakaki:
kalau terasa , koranglah tu ..
Read More

Apakah itu , adakah saya ?

12 comments


sejak dua empat enam menjak ni aku memang tak approve pun komen korang semua .. arr , aku memang nak approve pada niatnya tapi aku kalau dah approve memang nak membalas satu-persatu .. so , let it be dulu buat masa sekarang okay ..

aku perasan ada pertanyaan tentang KOR SUKSIS .. okay , apa itu kor suksis ? itu adalah singkatan kepada pasukan sukarelawan siswa/i polis .. memang ditubuhkan khusus di universiti .. kalau di peringkat sekolah , pernah dengar tentang KADET POLIS ?

masuk sini bukan sekadar elaun , elaun , elaun .. tapi , sebagai backup .. ye , sekarang persaingan kerja sangat hebat .. belajar pun bukan tentu dapat kerja yang sama dengan apa yang kita praktikkan .. lagi yang tak ada apa experience lain macam , AKU ..

dan bukan calang-calang dah habis degree nanti nak try apply jadi polis ni .. bukannya start dari bawah , (baca : degree) dapatlah masuk ke bahagian pegawai terus .. dengan ada ilmu polis yang dah tersemat selama 3 tahun , Insyaallah ..

ehem , duit tak payah keluar banyak .. sebab PDRM sendiri akan support ..


banyaklah juga , ada kelas undang-undang .. pelajari tentang akta-akta tu semua .. dan yang best , bila dapat latihan luar .. takut gelap tak payah masuklah .. (tapi aku tengok senior yang putih putih tu still juga putih so apa takut)

cuti cuti ? berkorbanlah banyak sedikit .. orang lain sedap terbongkang dekat rumah sampai sebulan plus plus .. kalau dah masuk suksis , potong setengah cuti tu .. lagi sekali , kalau tak sanggup tarik je lah diri .. tak payah nak merungut macam-macam ..

setakat ni mental fizikal aku masih mampu bertahan ..

err , please lah .. aku rasa nak update pasal lain .. tapi balik-balik pasal suksis juga .. dah terasa macam nak bermegah-megah pula aku lulus masuk suksis tu .. dan , pasal boleh jadi slim melim tu aku still unsure .. sebab makanan asyik provided je ..

keke ..



notakaki:
lapar lapar dan lapar lagi ..
Read More

Hendak dibuang terasa sayang

8 comments


blog aku ni , nak kata update sehari sekali pun nampak macam sukar kan .. biasalah , freshie memang camni gayanya kot .. entahlah , lain orang lain rasa .. ikutkan , jadual aku tak ada lah pack pun (baca : freshie) tapi banyak sangat hal lain ..

senior suka dera bagi announcements kat kolej kediaman so kesimpulannya banyak aktiviti dalam kolej berbanding study .. buat masa sekarang ni .. yalah , kami free .. LI ke apa ke dah tentulah tak ada .. kelas malam , rasanya macam jauh sekali ..

aku tahu korang rindu kat aku .. err , rindu aku ke rindu nak dengan celoteh aku dekat sini ? pehh , tetiba rasa macam syok sendiri je .. sorry lah guys , aku update ni pun dah jarang-jarang .. domain berbayar , tetiba lagi rasa macam rugi di situ .. (sedih)

menembak sangat best kalau anda pernah ..

cuma aku nak cakap dekat sini , masa sebelum sibuk sejak bergelar siswi ni pun aku punya blog dah tunggang langgang .. lepas ni , rasanya nak tengok aku update once a month pun susahlah kot .. bertambah busy kah , mungkin ?

mungkin juga , sebab aku dah DITERIMA KE DALAM PASUKAN KOR SUKSIS .. terasa sangat bertuah kat situ (kalau korang rasa tak , diam je sudah) .. tapi , cuti cuti cuti nanti memang terpaksa berkorban banyak ..

apakan daya , ini semua sebab fikir masa hadapan (dan minat juga) .. kbai ~



notakaki:
esok pagi-pagi dah ada training ..
Read More

Pinjam ? serious susah ..

7 comments

guys .. sebenarnya kan .. pinjam duit orang ni amatlah payah tau .. not as simple as ABC like I thought before .. huhu .. story pasal apa ni ? nanti okay .. masih belum setel .. Kbai ..



notakaki:
penat plus panas wei ..
Read More

Pilihan itu sentiasa terbaik , kita ni je ..

13 comments


masa orientasi , semua orang saling berkenalan .. tak semualah , ikut kepala juga .. tak kena gaya , memang tak nak bertegur .. standard , kalau dah namanya orang Melayu memang susah sikit kalau tak ngam ni .. lain gila dengan other races ..

okay , itu bukan benda yang aku nak story ..

renungkan dialog di bawah:

"aku tak minta pun kursus ni , mereka yang bagi .."

"I seems not interested with this course , so I wanna exchange to another course next semester .."

emm .. sebenarnya , apa yang Allah dah rancangkan untuk kita tu lah yang terbaik .. pasal kursus tu subjek tak pernah belajar ke apa ke .. fikir balik , dulu masa start sekolah (baca : tadika) korang dah tahu semua benda ke ? aku tak rasa ya ..


bila tak pernah hadapi , dah dapat tu lah kita nak kena explore habis-habisan .. takut kursus yang korang dapat tu nanti tak dapat beri kerjaya yang terbaik ? dah tentu silap sebab kalau korang gigih berusaha , nak kerja apa pun senang nanti ..

yang penting , attitudes , kegiatan korang semasa di tahun pengajian .. pointer tentulah nak baik , kalau nak rasa bangga sikit time pergi interview kerja kelak ..

jadi , terima sajalah seadanya apa yang korang dah dapat tu .. ramai tak dapat masuk belajar , terpaksa buat rayuan lagi .. kita yang dah dapat ni , teruskan saja .. tak payah nak give up lepas tu nak balik kampung , kahwin ..



notakaki:
memang seronok kalau kelas start lambat ni ..
Read More

Belajar senang ke atau mengajar lebih senang ?

12 comments


cikgu , pensyarah , guru , pendidik .. sememangnya perkataan yang membawa maksud yang besar kepada setiap diri orang manusia .. tanpa golongan ini , kita sekarang pun entah ke mana .. (khusus untuk guru yang baik)

pernah saja orang tanya kepada aku , "kenapa tak nak jadikan guru sebagai salah satu prospek kerjaya kau masa akan datang ?" .. tak pun , "eh , kau tak nak pergi temuduga untuk jadi masuk IPG ke ?" bukan sekali , tapi berkali-kali ..

aku bukan tak nak jadi golongan yang mengajar ni .. cuma aku sendiri kenal sikap dalam diri aku ni macam mana .. nak jadi tenaga pengajar ni , sikap sabar dalam diri harus kena tinggi .. kalau paras-paras hidung saja macam no use ..

dan tu , nak paksa-paksa pula aku untuk jadi tenaga pengajar ni kenapa ? golongan ini seharusnya baik-baik belaka walaupun mereka hanya manusia biasa .. kerana mereka perlu menunjukkan contoh yang baik kepada generasi bawah mereka ..

hmm .. aku nak mengajar pun tak reti , orang tanya aku something aku cepat saja nak melenting .. so bayangkan kalau aku mengajar anak-anak murid aku , lama-kelamaan tinggal aku seorang saja dalam kelas .. hahh ..

dan , nak mengajar tu biarlah kerana ikhlas .. tak boleh asyik fikir nak gaji , bonus , cuti .. kerja nak tak nak saja .. lepas tu , students markah rendah mulut nak main pakai lepas saja , "kau memang gagallah final exam nanti .."

dah faham kan kenapa aku tak nak jadi tenaga pengajar/pendidik ni ?



notakaki:
seronok bila family datang bawa aku pergi jalan-jalan tadi ..
Read More

Buat sesuatu tak ikhlas , hah macam tu lah ..

6 comments


setiap orang perangai berlainan kan ? ye lah , hari ni aku nak story lagi kisah aku dekat UTHM ni .. sekarang semua tengah pakat sibuk nak join macam-macam aktiviti yang UTHM jalankan , tak pun kolej kediaman anjurkan ..

macam aktiviti ko-kurikulum PALAPES dan SUKSIS .. aku mention yang ini sebab dua ni yang paling hot sekarang .. bila tanya mereka ni semua , kenapa nak join aktiviti yang memenatkan itu sampai 6 semester ..

macam-macam jawapanlah yang aku dapat ..

mana yang sebab minat tu , aku ucapkan tahniah .. sebab sememangnya kekuatan mental dan fizikal mereka amat tinggi .. tapi , yang bagi sebab join benda tu semua sebab nak dapat kemudahan hostel dan elaun .. fikirkan semula ..

benda yang kita buat tanpa minat sememangnya sangat tiring .. ataupun setakat nak ikut orang lain saja .. cuba jadi diri sendiri kan lebih senang .. pasal hostel tu , rasanya tak ada orang pun yang nak duduk asrama kot ..

sebab .. harga sewa rumah di sekeliling Parit Raja ni sangatlah murah jika nak dibandingkan dengan duduk di hostel yang facilities pun macam gitu-gitu saja .. (ini semua lepas dengar nasihat lecturer okay)

bab elaun tu , terpulanglah .. duit PTPTN ada , duit biasiswa ada .. tak cukup ke ? orang lain elok saja cukup guna .. so , nak elaun sebab nak penuhkan tembolok dengan semua benda ? (eh , tetiba sendiri terasa juga)

thus , kalau nak join PALAPES dan SUKSIS tu umpamanya .. cuba fikir jauh lagi , sebab takut tak dapat kerja ke apa ke .. ye , bidang pekerjaan sekarang susah nak match dengan apa yang kita study sekarang .. so , benda camtu boleh buat back-up ..

tapi , kalau join atas minat tanpa lepas syarat contohnya ketinggian pun tak guna juga .. sebab sampai habis semester tu sajalah boleh pakai , nak buat apply kerja ke ATM dan polis nanti tak lepas pula .. kehkeh ..



notakaki:
tengah fikir nak ke Singapore atau tak ..
Read More

Kehidupan sekarang bukan kehidupan dulu ..

10 comments


kehidupan di sesebuah tempat sangat berbeza .. macam mana kita mahu mencorakkannya , kita sendiri yang tentukan .. dan kehidupan sekarang dengan kehidupan yang dahulu memang sangat jauh berbeza ..

sangkaan kehidupan di matrikulasi sama saja di universiti amatlah menyimpang jauh .. kerana dua alam ini sangat berbeza .. nak compare dengan sekolah , lagilah tak boleh banding .. maaf , aku tak jatuhkan sesiapa pun ..

di universiti , macam-macam orang kita bergaul dalam sehari-hari .. dulunya dalam satu kelas rakan semua sebaya saja .. sekarang , lebih berusia pun ada .. kita harus pandai hormat orang tapi tak bererti yang tua boleh berlagak ..

penubuhan geng-geng macam tak perlu sebab di sini saja aku dah lihat betapa orang pentingkan diri sendiri demi mencapai matlamat hidup sendiri .. termasuk aku , kalau nak berkepit dengan kawan ikut masalah juga ..

haluan sendiri perlu ada , kalau tak sampai bila nak berdikari .. pergi sana sini asyik nak orang lain temankan saja , sudahnya nanti apabila keseorangan apa-apa pun tak reti nak buat .. kawan ni masa senang saja babe ..

dan lagi , agak-agak yang mana datang dari kampung tu .. jaga sikit kelakuan , tak perlulah nak culture shock sangat .. ingatlah , yang anda ni datang masuk belajar ke pekan saja bukannya bandar besar pun ..



notakaki:
get ready , kelas pukul 4 ..
Read More

Menghilangkan diri ke ? Oh tidak , tidak ..

18 comments


lama dah aku tak update blog ni .. last update hari tu pun 8 September , dan itu pun bukannya fresh entry sebab ianya auto-post .. HAHA , aku tahu korang semua mesti rindu kat aku kan ? tak payah nafikan , aku memang tahu ..

hari ni hari kedua aku di bumi UTHM .. dan , seperti semalam kelas aku ada tapi aku tak pergi sebab memang tak ada .. hari ni , pergi melilau cari kelas kesudahannya tiada juga .. walaweh , nasib .. biasalah 1st week kan ..

sesat ? aku rasa ada juga .. sebab aku tak dapat cam lagi sesebuah bangunan tu untuk apa , melainkan bangunan yang tinggi-tinggi dan bangunan fakulti aku sendiri .. KEHKEH .. fuh , bas ada .. kalau tak , berpeluh ketiak nyah ..

tak ada macam ni ok , aku seronok di UTHM .. :)

sebenarnya elok juga dalam 1st week of study ni tak ada kelas .. sebab kita pun baru nak kenal tempat , jadi memang tak salah lah mereka ni suruh kita bersusah-payah mencari di mana lokasinya sesebuah kelas itu ..

ko-ku aku amik apa ? ada dua dah sebenarnya ni , aku join videografi dan sukarelawan kor polis siswa siswi (SUKSIS) .. aku akan gugurkan videografi sekiranya aku berjaya lepasi latihan untuk SUKSIS tu .. (berdoalah banyak-banyak)

hey dan ! aku boleh minta untuk pengecualian kredit bagi subjek English .. HIHIHI ..



notakaki:
aku dah pening tengok FB baru .. ==,
Read More

Semulus bayi lah tu konon ..

12 comments


hari ini nak story apa .. kejap , pergi cari ilham kejap ..

*
*
*

lima minit kemudian ..

*
*
*

kadang-kadang bila mulut berborak .. macam-macam persoalan pelik boleh keluar dari mulut kita ni tanpa kita sendiri sedari .. macam aku juga , sedang tengok baby (baca : bayi) kecil-kecil tu dengan tak semena ,

"Kenapa bontot (baca : punggung) baby tu lebam ?"

lepas tu , orang yang ditanya soalan macam tu pun tergelak sajalah .. maksu aku , bukan orang lain pun kan .. eh , memang ya lah .. baby kebanyakannya masa kecil memang begitu , bila dah besar sikit warna jadi sekatalah ..

apa sebab jangan tanya , bidang aku jauh sekali untuk ke arah biologi or some kind of that ..


punggung baby lebam-lebam macam tu pun , masih tetap comel bagi aku .. daripada aku lihat dengan mata aku ni , nampak lurah dekat punggung tu kat perempuan dewasa .. berkarat tak ingat .. lawa ke ? cehh ..

tolonglah hentikan penderaan mata aku ni .. aku yang perempuan ni pun dah mengata pelbagai , cuba you all girls ni fikir sikit apa yang lelaki umpat pasal anda ? ubahlah kalau nak jadi seorang isteri yang layak dan cukup syarat ..

tak mahu sentap .. chill !



notakaki:
ingin belajar manage duit dengan baik .. ==,
Read More

Tulisan comel tak semestinya bersih ..

6 comments


masa zaman kecil-kecil .. aku selalu nak terikut-ikut cara orang lain menulis .. aku memang suka tengok tulisan yang cantik , lawa , menarik tertarik kau memang da boom .. memang kepantangan aku kalau nampak tulisan macam tu ..

sampai lah dah besar sikit (sikit saja , tak banyak macam sekarang) .. aku dah pandai tiru gaya tulisan orang lain .. mana aku nampak berkenan saja , aku cuba try test lah sampai aku puas hati , dan aku amalkan gaya tulisan itu ..


tapi , kebiasaannya tulisan yang aku tiru gayanya tu bertahan paling lama pun setahun saja .. sebab aku bosan , nak mencari tulisan yang lebih canggih kononnya .. dan sekarang rasa macam dah beridentiti , tak mainlah tiru-tiru ni !

aku kagum dengan tulisan lelaki yang kemas , bersih , comel .. kebanyakannya yang aku jumpa mesti tulisan perempuan saja yang cantik .. tapi , ada juga lelaki yang memang mempunyai tulisan lebih cantik dari perempuan ..

tulisan juga dikatakan melambangkan personaliti diri masing-masing ..

Beberapa rahsia yang tersirat dari cara menulis tulisan tangan antaranya:
1. Tekanan
* Tekanan yang kuat.
Seseorang yang menulis dengan kuat tekanannya sehingga berbekas debahagian belakang kertas.
Sifatnya: Sihat, cergas, pantas/cekap/cepat, dan sedikit agresif.
Read more >>

bergantung juga rasanya .. kalau dah memang orang tu jenis tulisan tak boleh diubah apa-apa , apa nak buat .. mana-mana points yang agak nak betul tu , kebetulan saja rasanya .. (redha tulisan memang tak cantik .. wakaka ..)

jadi , bukan semua tulisan perempuan lawa-lawa dan tidak semestinya tulisan para lelaki itu hodoh-hodoh ya ! pandai-pandai anda saja nak buat spekulasi buruk sendiri .. jahat tau !



notakaki:
apa agaknya corak kehidupan baru aku ?
Read More
Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home