ORANGES

diskriminasi jantina

36 comments


situasi ni korang boleh tengok dan dapat kat tepi jalan , restoran tak pun mana-mana tempat lah yang memerlukan cashier and customer kott ..

kenapa eh mesti ada diskriminasi ? aku tak cakap pasal kaum , pasal agama .. tapi pasal diskriminasi jantina .. biasanya berlaku dalam proses jual beli lah ..


aku sendiri penah hadapi situasi ni kot .. macam tadi baru je berlaku .. ada sorang lelaki tak berapa nak hensem kot .. beli dan order kat abang ni .. time nak bayar , disuruhnya masuk ke dalam .. tapi turn aku order kat abang ni , siap layan baekk punya dan boleh bayar kat dia .. ada pesanan khidmat masyarakat , "jalan baik-baik ye dik .. " pffftt la kat lu abang !

dulu sekali , beli apa entah kat sorang akak ni .. aku kat situ tunggu dah macam tunggul .. mintak order sudah , jawapannya kejap kejap .. ada lelaki datang selepas aku , boleh dapat dulu pulak order .. dah tu , muka dengan lelaki punya manis .. tapi , dengan aku .. yang sama jantina pulak dengan dia .. perghh , muka kelat tak hengat .. pffftt la kat lu akak !

camtu lah kan .. bila dah berniaga tak boleh nak ikhlas dari hati .. mesti ada punya lah diskriminasi jantina .. aku yang tak cun camni pun , bila dah peniaga nya lelaki plus miang .. memang camtu lah condition nya .. yang peniaga perempuan , mungkin jeles aku cun sikit je dari dia kan kan ..


agaknya akak dan abang yang berniaga ni penat kot .. yelah , hari-hari kan nak layan customer .. tapi sayangs sekalian , mana keje yang tak penat ? ceciter sikit .. study pun penat lah .. buat apa pun sume boleh penat lah .. yang penting hati nak baik je , baru orang tak umpat kat blog macam aku ni .. kehkeh ..

please , jangan ada diskriminasi jantina ni .. yang lelaki nak layan baik kat perempuan , yang perempuan muka macam gula kat lelaki .. bukan tak boleh , tapi beragak la ..



notakaki:
benda ni bukan berlaku time jual beli je .. industri , institut apa pun kadang-kadang ada ..

------SAMSUNG GALAXY SII------
------PROTON INSPIRA------
------DiGi SUPER RELOAD YOUTH------
------TOYOTA VIOS------
------SAMSUNG CORBY II------
------DiGi iPHONE 4------
------MAXIS PREPAID DATA ROAMING------
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

36 .16kg daun berguguran:

H.J said...

saya suka beli kat kedai yang ada awek cun.haha

izatty fatihah said...

nk buat mcm mne org len xkrja n xreti penat mcm dye , huhu

new entry : Tolonglah pergi sebelum dihalau

Tea said...

@H.J
err. suka pegi kdai dgn boifren hensem. haha. bia abang kedai berbulu tgk. kehkeh.

Tea said...

@izatty fatihah
huhu. macam 'dia' je yg penat.

Freaky said...

haha diskriminasi jantina.. kalau peniaga laki, pasti untung perempuan tu. kalau peniaga perempuan, laki pula untung. haihh banyak jadi cmni

JIJI YU said...

ade ek diskriminasi camni..tak pernah merasa pon

Tea said...

@Freaky
ade la untung sket kn. walaupun tak suka diskriminasi ni. kehkehkeh.

Tea said...

@JIJI YU
ish, oke lettu. hehehe.

Adzriel AB said...

setujulah sgt..

Cik Ezy said...

lumrah kehidupan..
hahakk..
tp 2la.. xikhlas betol nk niage..

Подтверждаю said...

as salam..
budaya menjaga air muka sendiri..
pakcik pun kurang berkenan pasal ni. tapi tak elok juga bersangak buruk. mana la tahu depa sedang sakit perut ke. hehe

yeah! hati mesti mau baik ;)


by : fadzli-rt

liyanalalala said...

setuju!
selalu alami jugak...
mmg pffft laaa =..=

Ezad Skytech said...

eh..tak best la kalau ada diskriminasi jantina macam ni...mcm tak ikhlas je nak berniaga..hee~

Tea said...

@Adzriel AB
err. nada tu stuju ke xstuju? >.<

Tea said...

@Cik Ezy
haha. biasa lah, xde org yg ikhlas sepenuhnya dlm hidup ni. :)

Tea said...

@Подтверждаю
err. haha. mungkin jgk kot.

Tea said...

@liyanalalala
hihi. bengkek je kann.

Tea said...

@Ezad Skytech
mmg. huhu. tp nk buat cmne, mcm dh jd budaya lak skg ni. :)

Bro ahmad said...

tea muka kelat kot..haha dalam blog pun macam tu jugak ke tea..bro masih terfikir ni..dan masih berfikir...tapi mintak2 tak de la kan2...gambar kat atas macam tempat bro ahmad pergi..macam..pasar pagi temerloh je..rasa2 betul ke?

Tea said...

@Bro ahmad
tea muka kelat? err, mmg pon kot. pffftt. entah le bro. tea pn xtau. pinjam kt incik google. je.

iPai said...

a ah .. kita pon penat study kan ..

tapi benda ni berlaku di mana2 kan .. hem, kadang2 pasrah je .. sebab takut nak lawan balik, takut kita sendiri yang akan buat nanti ..

Tea said...

@iPai
tu lah, tu pasal berani berkata-kata je. ngee.

sherah said...

biasa la tuu. manusia zaman skng...

abglan said...

TAk penah lak kene diskriminasi camnih.. agaknya abglan nie muka bleh ubah2 laki or prempuan kot...

Tea said...

@sherah
hee, agknye tea pn cmtu kot kalau berniaga? >.<

Tea said...

@abglan
LOL.


hebat lah tu. kehkeh.

Abang Stalker said...

pffft la kt lu org yg mcm tu.

Tea said...

@Abang Stalker
ahha. ingt mencarut kt tea td. :P

siti kektus said...

aish. orang tu ak usha tea kot. tu yg siap ada pesanan. hehe ;)

Tea said...

@siti kektus
err. haha. kalau org tu nk usha. kasi porsche dulu laa. hahaha.

Encik JI said...

bila nk maju. hehe.

Tea said...

@Encik JI
maju, tp lambat lg lah gamaknye. kehkeh.

sergeant keroro said...

betul tu. memang lumrah kot.

tapi, lau senyum sikit pon da ok :)

Tea said...

@sergeant keroro
ahaks. tau takpe. takde lah kita pn kelat sekali.

Abang Stalker said...

hahahaha...fuhh~

nsb baik bkn pd tea.

:D xkn le nk ffftt pd tea abg yg manis dan wgi cm tea stoberi ni. :P

Tea said...

@Abang Stalker
haha. tau takpe. :P