ORANGES

kurus lambat , asal sihat ..

22 comments


terasa badan menggemok tapi berat tak naik ?

terasa baju sendat tapi berat turun ?

eee .. pelik tu memang serius pelik .. benda ni jadi kat aku .. apakah baju tu yang memang kecil or baju tu aku jarang-jarang pakai ehh ? kihkih .. tak kisah lah , yang penting aku memang dah rasa gemuk semula .. perubahan hormon mungkin ? ehh .. >.<

orang selalu tanya aku , kenapa perempuan lagi senang gemuk daripada lelaki .. tanya aku , macam aku ni pakar kesihatan atau doktor pulak dah .. sedangkan Biologi masa Form 4 , Form 5 pun aku taknak amik even sepatutnya kena amik ..


perempuan , tempat penyimpanan lemak lagi banyak lah sayangs sekalian daripada lelaki .. perempuan boleh mengumpul lemak di pinggul , kaki dan paha (apakah dada juga mungkin ?) manakala lelaki lebih cenderung menyimpan lemak di perut .. ohh no wonder lahh kan .. kehkeh ..

bila dah camtu , sebab tu lelaki dan perempuan yang sama gemuk dan sama berat pegi exercise hasilnya berbeza .. dah tentu lelaki nampak lebih cepat kurus ohh .. dan ni jugak bergantung kepada metabolisme memasing .. kita pun sedia maklum metabolisme lelaki lebih tinggi ..

ehh , sape kata perempuan gemuk dipinggirkan ? eceh , memang lah aku pun agak down kan sebelum ni berat aku lagi double triple kuikui .. tapi , dekat 1 negara mana tu , Afrika kot .. lelaki kat sana sukakan perempuan gemuk je untuk dikahwini dan diorang dikatakan cantik .. *sukasuka

try lah pegi Afrika sana .. ngeee ..

nak kurus , exercise .. kurangkan makanan tak sepatutnya .. bukannya tak makan langsung , tidur membuta dari pagi ke malam bertemu esoknya .. dan bukannya amik pil-pil kurus yang entah apa efeknya kemudian hari .. biar kurus lambat , asal sihat .. itu prinsip aku ..



notakaki:
sakit tekak , adakah punca suhu panas di tempat tinggal sendiri ? *poyo

------SAMSUNG GALAXY SII------
------PROTON INSPIRA------
------DiGi SUPER RELOAD YOUTH------
------TOYOTA VIOS------
------SAMSUNG CORBY II------
------DiGi iPHONE 4------
------MAXIS PREPAID DATA ROAMING------
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

22 .16kg daun berguguran:

Bro ahmad said...

haha tea perempuan kalau tensen kuat makan kan..D?

EYFAalias said...

nk pergi afrika la mcm ni. kbai! ahhahahahahaa

Mejuez said...

aku plak ... malak banyak2 badan tak naik2 jugak.. kekadang makan tak banyak tak kurus2 jugak.. sedang sedang saja.. :D

hamzah ian said...

ptt la perut aku beso.. hahaha

NasZ said...

terasa diri ini pun agak gemuk tapi mengapa berat makin kurang? berfikir dengan serius..

MOHD NASER.com

Freaky said...

perempuan kalau nak tingkatkan metabolisme perlu bersenam banyak

Tea said...

@Bro ahmad
depends kot tensen sbb ape. hee.

Tea said...

@EYFAalias
huii. sanggup tuh. bai. kehkeh.

Tea said...

@Mejuez
huhu. okeh pe camtu. :D

Tea said...

@hamzah ian
dh lama tau tu. haha.

Tea said...

@NasZ
sila berfikir. dengan harapan boleh kurus lagi. >.<

Tea said...

@Freaky
betol2. tp tu lah perempuan ni. suka bg alasan. (eh, tu tea je.) kehkeh.

abglan said...

Ler.. kat sinie pun dah berlambak Afrika tapi... gelap sikit le, he he!

Подтверждаю said...

as salam..
hehe~

erk. tang dada, takde kaitan lah(?) setakat yang pakcik baca. perempaun pula, sebab pengumpulan lemak pada perut kurang pasal sistem peranakan. melainkan dah menopous. pembentukan lemak berlaku pada perut ( fakta dari kajian sains, bergantung kepada kesuburan wanita ) dan hormon.

ketidakseimbangan hormon ni juga yang mempengaruhi pemebentukan lemak yang tak seimbang (antara penyebab badan membakar lemak dengan sngat lembap) apa2 pun, peubahan fakta tertakluk kepada kajian sains dari semasa ke semasa. hehe~



by : http://fadzli-rt.blogspot.com

Niena Pengembara Ilahi said...

pompuan ni mmg susah klo nk jga badan, org laki tibai berdozen coklat pn takpe.. isk

Tea said...

@abglan
hehe. stended la tuh. tp tu lah org perempuan melayu ske skg.hish.

Tea said...

@Подтверждаю
yup, betol lah tu. err. dada tu sebenarnya depends jgk. :)

Tea said...

@Niena Pengembara Ilahi
huhu. tau xpe. sedih. T___T

siti kektus said...

lagi satu cara nak kurus,

soletep mulut~ haha :p

Tea said...

@siti kektus
err. boleh jgk. siti buat dulu. haha.

sergeant keroro said...

makan makanan yang sihat dan seimbang XD

Tea said...

@sergeant keroro
tp memanjang je xseimbang. T____T