ORANGES

"tak senonoh la kau ni .."

26 comments


baru masuk pukul 9 , dah sangap macam apa je ni .. mata pulak tak payah cite , terkelip-kelip dari tadi .. dengan esok ada agenda lagi .. uhh , tak boleh nak bagitau .. tersangat sulit .. cuma nak korang doakan aku selamat pergi dan balik je .. kihkihkih ..

kita ni memasing dari pelbagai negeri dan loghat kan ? meh sini nak habaq laa ..

tak sume perkataan yang kita biasa guna tu , ada 1 maksud je .. macam english jugak .. ada yang sebut sama , perkataan ejaan maksud sume lain .. so , kita tak boleh nak ignore benda-benda camni .. boleh jadi malu kadang-kadang kalau tersalah sebut perkataan even in malay ..


nampak perkataan sangap kat atas tu ?

aku nak cite pasal kat kolej dulu lah .. kawan aku ni dari selatan aka dari Johor lah .. dia ingat maksud sangap tu 1 je lah kan .. bila dia dah dengar aku dan kengkawan lain sebut-sebut baru dia tau sebenarnya perkataan tu ada maksud lain ..

sangap 1st version: mengantuk , menguap dan seangkatan dengannya ..
sangap 2nd version: memang tak elok lah .. biasanya berkaitan 18sx .. gian something tu .. pegi google lah kawan ..

aku , mana tau perkataan ni ada meaning lain ? hehe .. family aku mixing negeri sana-sini .. that's why boleh tahu .. so , bila dah pegi jauh-jauh kenal dengan kawan lain negeri tu .. rapat-rapat lah , boleh belajar diorang punya loghat dan makna bagi sesuatu perkataan tu ..

takde lah terpinga-pinga ohh nanti .. di samping tambah kekuatan kita dari segi bahasa ni .. tapi , jangan pegi request kat kengkawan suruh ajar loghat bukan-bukan pulak lagi-lagi yang tak senonoh tu .. dapat pelempang je nanti ..

dan , berhati-hatilah dengan penggunaan ayat kita tu .. lain orang , lain terjemahan dalam kepala otak tu .. sama je dengan aku .. kehkehkeh ..



notakaki:
aku tak suka orang paksa aku cakap loghat negeri .. pehal ehh ?

------SAMSUNG GALAXY SII------
------PROTON INSPIRA------
------DiGi SUPER RELOAD YOUTH------
------TOYOTA VIOS------
------SAMSUNG CORBY II------
------DiGi iPHONE 4------
------MAXIS PREPAID DATA ROAMING------
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

26 .16kg daun berguguran:

siti kektus said...

haha,

masa sekolah menengah kot baru tau makna lain sangap ni.

hadoi~

naseb baik tau, kalau tak tau. tak pasal2 jadi bahan.

Freaky said...

ooo sangap pun maksud mengantuk juga

fyna said...

semoga selamat pergi dan balik dear.
;)

Mejuez said...

aku sangap nak makan nasik ayam lah malam2 gini... =)

delarocha said...

sangap

NasZ said...

betul2..sila cakap dengan loghat negeri lain, bleh salah faham. kena hati2..

MOHD NASER.com

...Minah BluR... said...

ouw... tea org nogori ker huhu...
cakp nogori ckit leh tak? heheehehehe

iPai said...

tak suka kena paksa ek ? sebab kita org n9 moden kot .. hehee

iPai said...

jauh perjalanan, luas pengalaman .. macam tu laa .. bila kita berhijrah negeri lain, kita blaja banyak benda ..

iPai said...

Tea tag !!!


http://ipai-ans.blogspot.com/2011/07/your-best-outfit-photo-contest.html

abglan said...

Aku rasa nak ajar anak aku kalau sangap tue maksudnya sidai baju... "Afif.. jangan kacau mak nak gie sangap"

Подтверждаю said...

as salam..
hehe..sama la
pernah tak ambil tahu. ha..
malu woh

>_<

biasanya pakcik akan kaver dengan lawak moga takde yang panas hati. hehe~ BETUL2.semakin tinggi kita belajar, tahap penguasaan bahasa kita kan turut terpengaruh. kan menajdi 1 kelebihan. kita boleh perbetulkan mana yang tka betul,. hehe~

alang-alang dah datang, pakcik nak tanya nih~
tea tahu tak apa benda..

Isle Of Man? adei..pakcik tersalah jawab. gagal.haih..

>_<


by : http://fadzli-rt.blogspot.com

iPai said...

jom praktis bahasa nogori .. hehe

Tea said...

@siti kektus
hehe. tea pn lupa tea tau since bila. tp tea pn dulu xtau sangap yg 2nd version tu. XDD

Tea said...

@Freaky
yup. tea dulu xtau sangap yg mksudnya gian tu.

Tea said...

@fyna
ehe thanks.

Tea said...

@Mejuez
tea sangap doublecheese burger. xDD

Tea said...

@delarocha
eh? >.<

Tea said...

@NasZ
huhu. tahu xpe. payah nt.

Tea said...

@...Minah BluR...
xlah, tea org tulen. xDD

Tea said...

@iPai
kehkeh. ye la kot. *poyo

betol2. xleh terperuk kt bwh tempurung yg sama. bosan nt.

suka dia men tag tag. >.< tengs!

Tea said...

@abglan
pehh. mcm pelik. membina kosa kata baru ea? >.<

Tea said...

@Подтверждаю
hehe. pandai cover okeh lg. xD

Tea said...

@iPai
err. kehkeh. >.<

nk blaja loghat kelate lah. :P

sergeant keroro said...

meh kecek kelate, haha XD

Tea said...

@sergeant keroro
mung ajo lah kawe. ngehngeh.