ORANGES

Tips mengurangkan makanan berlemak.

Leave a Comment


Aduh, badan semakin berisi?

Baju-baju lama semua tak muat?

Sedih kan bila jadi macam ni? Samalah, saya pun menghadapi masalah yang sama. Lebih-lebih lagi lepas melahirkan anak yang pertama. Nak kata dulu kurus sangat, tak juga. Tapi, sekarang memang ketara betul badan sebelum kahwin dan selepas melahirkan anak ni.

Puncanya badan jadi penuh dengan lemak ni apabila pemakanan kita pun berasaskan benda-benda yang berlemak. Nak kawal memang senang, tapi nak melaksanakan tu amat liat sedikit. Yela, apa-apa pun yang kita lakukan semuanya berdasarkan nawaitu kita. Nak ataupun tak.

Okay, ni sedikit petua dari segi pemakanan macam mana nak kurangkan makanan yang berlemak:

1. Apabila memasak benda yang bergoreng, cuba kurangkan jumlah minyak yang digunakan. Sebaik-baiknya, guna minyak zaitun. Memang mahal, tapi kita nak sihat kan? Guna pun sedikit je dah cukup.

2. Kurangkan memasak atau memakan lauk yang berasaskan santan. Santan mengandungi kolestrol yang agak tinggi tau. Boleh gantikan penggunaan dengan susu cair sebab ianya lebih rendah lemak.

3. Cuba amalkan gaya memasak seperti ikan stim dan sayur yang direbus. Nampak macam tak sedap bukan. Tapi pelbagaikan dengan sayuran yang pelbagai warna mesti menarik!

Saya sendiri pun nak mulakan memang agak payah. Jadi solusinya bila dah makan makanan yang terlebih lemak atau berminyak ni, senangnya telan Omega. Ianya berfungsi mengawal kolestrol dalam badan selain tu boleh menghalang pembentukan lemak.

Bukan tu sahaja fungsinya, untuk orang yang menghadapi masalah seperti darah tinggi, sakit jantung dan kencing manis, InsyaAllah boleh mengawal penyakit tersebut daripada menjadi lebih teruk dengan pengambilan Omega secara konsisten.

Kita sebagai manusia hanya mampu merancang, sebaliknya Allah yang menentukan. Tapi tak salah kalau kita berikhtiar untuk mendapatkan sesuatu, asalkan dengan usaha yang cekal barulah selebihnya kita tawakal kepadaNya.

Rajah 1: Sebab Shaklee Omega harus menjadi pilihan.

Saya bersedia menjadi SID pilihan anda. Saya menawarkan Omega pada harga yang istimewa. Cara pembelian dan cara pengambilan supplemen akan dipantau sekali. Sekiranya berminat, boleh hubungi nombor yang tertera di bawah.

Nama FB: Fatehah Hassamuddin
Page FB: Ceria Sihat Bertenaga
E-mail: tehuzz@gmail.com
Call/SMS/Whatsapp: 0136717202
Read More

Vitamin E aka vitamin cinta.

Leave a Comment


Assalamualaikum. 

Salam jumaat. 

Hari ni saya nak share sikit dengan anda semua manfaat Vitamin E kepada tubuh badan kita:

1. Vitamin E melambatkan proses penuaan jadi kita boleh feeling muda sikit. Pengambilan vitamin E yang konsisten sangat membantu untuk mendapatkan tekstur kulit yang cantik. Ianya juga membantu menghilangkan parut dan jeragat serta membantu wajah nampak lebih berseri agar tidak kusam. 

2. Vitamin E kaya dgn antioksidan yg dapat mencegah penyakit kanser dan mencegah penyakit alzheimer yang sering berlaku dalam kalangan warga emas.

3. Vitamin E sangat membantu dalam aspek kesuburan. Bagi ibu yang menyusu, 'dingin' adalah masalah biasa yang bakal dilalui disebabkan hormon prolaktin yang lebih tinggi dari hormon estrogen. Jadi dengan pengambilan vitamin E dapat membantu mengatasi masalah 'dingin'. Pssst, vitamin E ni terkenal sebagai vitamin cinta dalam kalangan suami isteri tau. Makanya, lelaki pun boleh mengambilnya.

4. Bagi wanita yang pernah melahirkan anak, kawasan aerola iaitu kawasan bahagian puting susu menjadi besar dan gelap. Semakin banyak kelahiran akan membuatkan ianya semakin gelap di mana berlakunya pigmentation selepas kelahiran. Namun dengan pengambilan vitamin E yang konsisten membantu kawasan gelap itu mengecil dan warna puting menjadi cerah semula. Parut stretch mark juga boleh pudar.

5. Bagi wanita yang mempunyai masalah pre-menstrual yang teruk, vitamin E membantu mengurangkan kesakitan akibat pre-menstrual. Selain itu, vitamin E juga membantu mengembangkan salur darah serta dapat menghalang pembekuan darah daripada berlaku.


Memang best sangat ambil vitamin E ni tau. Saya sendiri, walaupun baru je cuba makan untuk diri sendiri (kalau sebelum ni asyik promote pada orang lain tentang kebaikan vitamin E ni) tapi dah boleh rasa kesannya tau. Memang cepat betul bertindak balas dengan badan.

Kan saya dah kata, vitamin E ni sangat dikenali sebagai vitamin cinta dalam hubungan suami isteri. Ehem. Memang suka betul, sebotol vitamin E Shaklee boleh tahan sehingga 4 bulan tau. Sangat-sangat jimat dan berbaloi-baloi!!

Saya bersedia menjadi SID pilihan anda dan konsultasi secara percuma akan diberikan sekiranya berminat.

Nama FB: Fatehah Hassamuddin
Page FB: Ceria Sihat Bertenaga
Blog: tehuzz.com
Call/SMS/Whatsapp: 0136717202
Read More

Punca terjadinya jangkitan kuman.

Leave a Comment


Seminggu lebih hampir dua minggu juga berulang-alik, tidur dekat hospital. Samirah masuk hospital sebab jangkitan kuman dalam darah. Ramai sangat orang tanya, macam mana boleh kena jangkitan kuman tu? Nak jawab senang, dah nak kena nak buat macam mana kan. Hahaha.

Tapi, setelah buat beberapa research tentang kuman yang duduk dalam darah Samirah tu, apa yang saya dapat conclude kan ada beberapa punca terjadinya jangkitan kuman yang logik dan boleh diterima dek akal. Walaupun saya bukan seorang yang mengambil jurusan kedoktoran, sekurang-kurangnya sebagai ibu saya perlu tahu beberapa perkara.

1) Keracunan makanan.
Bila difikir-fikir semula apa yang Samirah makan sebelum masuk hospital, pada hari Rabu makan mi goreng dan kek cheese strawberi yang dibeli dari pasar malam. Di rumah pengasuh tak pasti pula makan apa dan pada hari tu memang saya tak masak. Hari Khamis pula, di rumah pengasuh Samirah makan nasi dengan lauk telur.

2) Jangkitan dari hospital.
Besar kemungkinan jangkitan yang Samirah dapat berpunca dari hospital. Apabila dah bercampur aduk dengan pesakit yang sedia ada, kuman boleh tersebar ke mana-mana sahaja. Lagi pulak, masa awal-awal tu katil Samirah dikelilingi dengan katil pesakit AGE (Rotavirus).

3) Antibodi yang lemah.
Seperti yang kita maklum, antibodi bayi dan kanak-kanak masih di tahap yang rendah. Jadi, senang untuk dapat penyakit berjangkit ni. Orang dewasa sekalipun boleh dijangkiti penyakit yang dihadapi oleh pesakit kanak-kanak ni tau. Macam saya lah, duduk baru beberapa hari di hospital dah selesema, sakit tekak dan yang paling teruk berjangkit sekali cirit-birit dari anak saya.

Sekarang, Alhamdulillah kumannya dah tiada lagi dalam badan Samirah. Tapi, masih memerlukan pantauan dari doktor masa akan datang. Siap ada temujanji, jangan diingkar kita ikut sahaja ya demi kebaikan anak.

Lepas ni, nak bagi anak makan Chewable Vitamin C lah. Mesti Samirah suka, boleh kunyah-kunyah lagi kan. Harap sangat lepas ni penyakit takut nak singgah lagi dekat Samirah. Chewable Vitamin C sangat sesuai untuk kanak-kanak berusia setahun ke atas. Orang dewasa pun boleh makan juga, kalau jenis yang susah nak telan pil.


Saya sedia memberikan khidmat konsultasi secara percuma kepada anda. Jangan malu atau segan, sebarang pertanyaan boleh diajukan. Cara pembelian dan pengambilan supplement akan diajarkan kepada anda sekiranya berminat. Boleh dapat harga kasih sayang tau!

Nama FB: Fatehah Hassamuddin
Page FB: Ceria Sihat Bertenaga
Blog: tehuzz.com
Call/SMS/Whatsapp: 0136717202
Read More

Tips susu sentiasa mewah.

Leave a Comment


Para ibu mengandung, ibu yang bakal melahirkan anak, ibu yang sedang menyusukan anak mesti ada yang terlintas dalam fikiran, takut akan merudum susu, takut tak boleh menyusukan anak secara eksklusif sehingga anak berumur 2 tahun. Jangan pelik, saya pun dulu selalu fikir macam tu.

Alhamdulillah, baby saya dah berusia setahun lebih masih lagi menyusu badan walaupun saya masih belajar. Nak tahu apa rahsianya saya masih menyusukan anak? Bukan rahsia pun kalau bagitahu ye tak? Hehehe. Nak share tips sikit, bukan rahsia tau. Salah perkataan tu.

1) Jangan sesekali skip waktu makan anda. Makan tu perlu, untuk memastikan bekalan susu untuk anak anda sentiasa mencukupi. Makan tak perlu banyak pun, sekadar memadai pun dah cukup bagus. Pastikan makan makanan yang berkhasiat, baru anak yang menyusu tu dapat khasiat dan manfaatnya.

2) Rajin-rajinlah minum air setiap kali sebelum menyusukan dan selepas menyusukan anak. Air tu air apa? Air masak. Air masak ni banyak manfaatnya. Bukan je memastikan si ibu sentiasa dapat proses susu, dapat juga mengelak pelbagai penyakit serta salah satu inisiatif untuk kurus.

3) Sentiasa berfikiran positif itu perlu. Bila kita stress, itu yang menjadikan punca susu badan ibu merudum. Time menyusukan anak tu, biar kita feeling happy je barulah susu pun keluar dengan lancar je tau. Kita kena yakin yang anak kita tu akan dapat manfaat susu ibu sehingga 2 tahun. Yeay!

4) Kalau anda seorang yang bekerjaya, (macam saya student) agak-agak ada masa senggang tu rajin-rajinlah pumping susu anda tu. Pilih pump susu yang macam mana? Itu terpulang pada bajet dan keselesaan anda. Yang penting kena istiqamah, baru susu badan tu proses dengan betul.

5) Tak berjaya jugak 4 cara di atas? Boleh cuba cara tradisional, contoh makanan yang boleh banyakkan susu badan ialah halba, buah longan, oat dan lain-lain. Cara yang paling mudah boleh cuba makan supplement tambahan. Pernah dengar Alfalfa? Alfalfa tu sejenis herba. Kalau di luar negara, diorang makan Alfalfa ni macam tu je. Memang herba yang sering dimakan.

5 tips tu dulu yang saya boleh share dan saya amalkan. Kalau anda mahukan konsultasi dengan lebih lanjut, supplement yang anda boleh ambil untuk milk booster, jangan malu jangan segan untuk call/sms/whatsapp. Saya sedia membantu anda.


Nama FB: Fatehah Hassamuddin
Page FB: Ceria Sihat Bertenaga
Blog: tehuzz.com
Call/SMS/Whatsapp: 0136717202
Read More

Punca kulit berminyak dan tips merawat.

1 comment


Hari ni nak kongsi tentang kulit berminyak. Ramai remaja terutamanya menghadapi masalah ini. Tapi, jangan tak tahu apa punca sebenar yang mendorong kepada masalah kulit berminyak ni. Jom kita tengok.

PUNCA KULIT MUKA BERMINYAK :

1) PEMAKANAN
Makanan yang menyumbang kepada kulit berminyak ni adalah selalu makan makanan yang digoreng dan dimasak menggunakan santan. Banyak makan kacang pun antara penyumbang kulit berminyak tau. Jangan tak tahu.

2) PERSEKITARAN
Kawasan kerja yang terdedah dengan haba dan panas matahari boleh menyebabkan kulit berminyak juga. Lebih menakutkan, boleh menyebabkan kulit berminyak tadi dihinggapi oleh jerawat. Oh!

3) CARA MENCUCI MUKA
Ada yang beranggapan, kerap mencuci muka boleh buat kulit muka sentiasa kering. Itu salah, kerana tersilap langkah boleh menyebabkan kulit terengsa dan menambahkan lagi sebum-sebum minyak di muka. Juga, sental muka dengan kuat juga menyebabkan iritasi.

4) KOSMETIK
Penggunaan kosmetik boleh. Tapi, biar kena dengan gayanya. Jika kulit sudah menghadapi masalah berminyak, pilih jenis kosmetik yang ringan dan bebas minyak bukannya menambahkan lagi beban minyak di muka!

5) STRESS
Stress dan kurang tidur juga merupakan salah satu penyebab terjadinya kulit berminyak. Semakin kerap difikir masalah kulit berminyak itu, semakin teruk keadaannya. Ikhtiar untuk mencari jalan penyelesaian, bukan makin memburukkan keadaan.

TIPS MERAWAT MUKA BERMINYAK :

1) Petua tradisional - Ambil beras dalam setengah gelas, cucikan dan rendamkan di dalam bekas berisi air. Campur bersama ibu kunyit dan daun cermai lalu dikisar sehingga halus. Bersihkan muka terlebih dahulu sebelum bahan tersebut disapu ke muka. Amalkan setiap malam sebelum tidur selama seminggu.

2) Minum air kosong dengan banyak setiap hari sekurang-kurangnya 8 gelas atau 2 liter setiap hari. Ataupun, boleh dikira pengambilan air kosong secara begini. Berat badan dibahagi dengan 30. Ambil sebagai contoh, berat badan 60kg dibahagi 30, jadi pengambilan air kosong sehari sebanyak 2 liter. Begitulah seterusnya.

3) Apabila muka berpeluh, segera kesat dengan tisu lembap ataupun kain muka. Ini dapat mengurangkan terjadinya kulit berminyak. Apabila mengesat muka dengan kain, jangan lakukan secara ganas pula. Cukup sekadar hilang peluh ya.

4) Amalkan gaya hidup secara sihat. Elakkan sebarang makanan yang membawa kepada kemungkinan untuk menghasilkan pengeluaran minyak pada liang-liang kulit. Tidur dan rehat dengan secukupnya, kerana tidur yang berkualiti amat penting dalam menghasilkan kulit yang cantik dan menawan.

5) Ambil supplement tambahan ataupun pilih set penjagaan kulit yang bersesuaian untuk merawat kulit berminyak. Produk yang berkualiti tidak semestinya memberikan hasil dengan cepat, kerana ianya bertindak sebagai merawat dari dalam secara perlahan-lahan. Dengan pengambilan supplement dan produk yang berasaskan bahan semulajadi sudah tentu hasilnya baik dan menggembirakan.

PM atau whatsapp 0136717202 untuk konsultasi mengenai supplement mengikut masalah anda serta cara pembelian.
Read More

Welcome back to me!

2 comments






 

 Assalamualaikum. 

lamanya tak buka blog. tak semangat langsung. seriously down rasa nak buka blog. follower pun takde dok jengah blog. sendiri pun takde update. busy dengan benda lain sampai takde masa nak menghadap blog ni.

lagi-lagi pulak sekarang ni dah sambung study balik, dok kelam-kabut dengan assignment je lah. dengan anak dan suami lagi nak kejar. pastu kejar lagi kegilaan. then, terjebak pulak dengan hobi 'orang kaya' iaitu menggendong anak dengan penggendong (carrier) yang bukan je harga RM30 tapi boleh cecah RM300++. bila dah ada satu, nak ada lagi dan lagi. huhu.

plan awal-awal nak simpan duit, tapi sekarang??? duit pun dah habis lebur. takpelah, duit tu tak bawa ke mati pun. tapi, tanpa duit susah untuk kita teruskan kehidupan tau. mungkin masa cuti semester yang akan datang nak kerja separuh masa cari sikit duit tambahan. rasa sangat bersalah habiskan duit orang lain. pasal kehendak dan keperluan sendiri, suami, mak dan keluarga pulak yang kena berhabisan demi ai. hurm.

teringin juga nak berbisnes seperti orang lain. tapi tak tahu caranya. mana nak dapatkan supplier. mana lagi nak dapatkan modal untuk start perniagaan. yang ada sekarang cuma jual topup. itupun hanya berapa sen je komisyen. mungkin ai masih belum pandai nak berbisnes. nak menghabiskan duit tahu saja. huhu.

apa-apa pun. welcome back to me! to this blog!
Read More

Sangat suka makan.

Leave a Comment
Assalamualaikum. 

Sebenarnya nak bagitau yang me tak follow dah pun 4 days wait rule tu untuk bagi makan pada Samirah. Kenapa? Sebabnya time me buat puri carrot then bagi camtu je confirm dia refused. Rasa sekali terus taknak nganga dah. Kalau puri buah laju je. 

Me try dalam 2 hari camtu, pastu terus tukar makanan lain. Tapi, kalau makanan mama dan papa dia bukan main lagi dia kejar. Bab allergic tu takde la rasanya. InsyaAllah takde. Kadang-kadang bab pemakanan ni, tengok parents juga. Kalau parents takde history allergic apa-apa terhadap makanan, InsyaAllah baby pun takde. Tapi who knows kan? Hopefully baby is fine. 

What Samirah has eaten:

• Epal
• Tembikai
• Betik
• Lobak merah (tak berapa suka)
• Pisang
• Tauhu
• Bubur nasi (pun tak berapa suka)
• Kentang

Bak kata my mummy, Samirah rasa diri dia dah besar tu. Sebab tu excited kejar makanan orang dewasa je. Hihi. Samirah sangat suka makan, tapi biasalah ada jua makanan yang dia tak berapa nak suka kan. Lagi pula bila makanan tu berasa tawar je macam bubur nasi. Hehe. 
Read More

Baby bib.

Leave a Comment
Assalamualaikum. 

Baby bib ni salah satu keperluan/kehendak untuk persiapan memberi makan kepada bayi. Terpulang kat korang nak takrifkan baby bib ni sebagai keperluan ataupun kehendak. Ianya boleh jadi berbeza mengikut keadaan okay. 

Keperluan bagi me sebab baby kan makan confirm comot punya so itu akan mengelakkan baju baby kotor. Tapi kalau taknak pakai bib pun okay je. Baby tu kasi togel takyah pakai baju. Heheee. Senang, baju tak kotor bib pun tak payah basuh. Ngee. Pemalas mama Samirah ni.

Dah jatuh dalam kategori kehendak bila para mommies ni terlalu obses beli baby bib sampai berpuluh-puluh. Pantang nampak yang comel sikit, mesti nak beli alasan baby mesti suka padahal mommies je yang melebih-lebih. Baby sikit pun tak tahu apa-apa. Mehehee. 

Baby bib Samirah setakat ni ada 3 je. Kotor terus je cuci. Sebab takdelah kotor mana pun, and then cepat pula kering. Ada 1 ni, hadiah dari kak Siti Kektus kita yang kreatif tu. Saja je bodek-bodek kan hari tu, tu yang dapat. Cantik, jahitan pun kemas je. Memang ngam lah bila baby pakai. 

Korang kalau nak tengok bibs yang lain boleh masuk blog kak Siti Kektus kita tu tau. Murah-murah je. http://sitikektus.blogspot.com. Nah manual punya link, update pakai phone ni tak berapa nak reti entah mana-mana nak masukkkan link. Sobs. 

Toddles. 1st gambar Samirah yang me publish untuk korang bersama bib-nya yang comel.  :)
Read More

Makanan selamat untuk bayi.

Leave a Comment
Assalamualaikum. 


Me saja nak share food chart ni. Sebab, as first time mommies kat luar tu mesti macam blur-blur kan nak bagi baby makan apa as their first foods. So do I. 

Apa yang ada dalam list tu, antara safest first foods yang boleh kita bagi pada anak nanti. Macam rice start 4-6 months dah boleh makan kan. 

Ada mommies cakap bubur ni berat untuk perut baby, masuk 7 bulan baru bagi. Macam me tak bagi lagi bubur. Ingatkan nak buat bubur nasi dulu, tapi takut dia taknak pula sebab tawar hebeh kan.

Setakat ni dalam perut Samirah containing sedikit Milna rusk, sedikit nestum beras yang dia sangat tak suka, dan puri epal. Lepas epal, me nak try bagi pear kot. 

Till then, jumpa lagi. Tata. :)
Read More

Puri Epal / Apple Purée

1 comment
Assalamualaikum. 

Samirah turned 6 months already semalam. Hari ni baru start bagi makan puri epal. Itu je pilihan buah pertama instead of pisang yang me nak bagi mulanya. Memandangkan baby baru je baik demam tempoh hari, mummy and wan cakap jangan bagi dulu pisang. Takut berulang semula demam tu. 

Actually, dah ngelat bagi Samirah makan 3 hari sebelum dia betul-betul cukup 6 bulan. Sebabnya, me balik rumah mummy kat Seremban. Jumpa dengan wan, wan (nenek/grandma/opah) kata Samirah dah susut sebab minggu-minggu sebelumnya dia demam sekejap dalam 2 hari gitu. 

Jadinya, dah suap biskut Milna tu. Cairkan dengan air suam then suapkan. Memang pun dia nak, tapi mula of course buat muka pelik sebab tak pernah rasa benda lain selain susu mama dia ni. Boleh ke buat 4 days rule wait untuk biskut ni? Me buat aje, sebab nak tengok ada apa-apa tak negative reaction makan benda alah tu. So far, Alhamdulillah okay. 


Poo poo pun okay je. Cuma kuantiti bertambah sebab dah makan, kan. Cis, tak senonoh je cerita poo poo kan. Hahaha. Puri epal itu me blend guna baby bullet yang para mommies dok gilakan itu. Termasuklah me kan. First rasa, dia buat lagi muka pelik. Tapi, boleh terima lah kot tekak dia sebab nak lagi. 

Well, mula-mula ni baby makan sikit je. Beberapa sudu je dia boleh telan. Perut pun kecik lagi. Nanti dah besar sikit bolehlah tambah lagi kuantiti makanan. Okay, lepas je makan terus poo poo dengan jayanya. Cis, dahlah tak bagitau mama nya kan. Senyap aje main sorang-sorang. Hukhukhuk. 

Dah, tu je. Lain-lain development next entry. Macam-macam dah kepandaian anak mama sorang ni. Tata. :)
Read More

Hisap ibu jari kaki? What the?

1 comment
Assalamualaikum. 

Lama tak update blog. Line internet tak nak munculkan diri gamaknya dekat rumah ni. Rasanya lama dah kandas tak dapat online. Ada dekat sebulan. Samirah pun dah masuk 5 bulan. Semalam baru lepas ambil injection. Alhamdulillah sihat walafiat, tak demam. Mungkin sebab minum susu ibu, anak mama ni kuat ya. 

*Samirah sedang menyondol-nyondol mamanya*

Sekarang Samirah suka sangat main dengan kaki. Bukan setakat main, siap bawa jari kaki masuk mulut. Kalau kita ade sebelah dia, bolehlah pantau jangan bagi dia hisap jari kaki. Time dekat dapur ke kadang-kadang, tau-tau dah lencun. Bahaha. Orang kata, kalau baby suka main kaki ni petanda nak dapat adik. 

*krik krik krik*

What? Adik?? Lambat lagilah sayang. Awak pun baru je masuk 5 bulan. Start tau dia main kaki ni masa dia 4 bulan rasanya. Kasi mama awak ni habiskan study dululah baru boleh fikir pasal adik awak. Lagipun, kena stabilkan kehidupan dulu. Nanti awak kata mama tak cukup manjakan awak pula sebab dapat adik baru. Sobs sobs. So, stop main kaki naa. Mainan awak kan banyak ada tu.

T_T
Read More

Angkat punggung.

Leave a Comment


selamat pagi. masih pagi lagi kan? huhuhu. okay, hari ni duduk rumah. tak tahulah nak masak apa lagi. semalam dah puas merayap sehari suntuk dengan anak dan hubby. sampaikan anak pun balik je rumah terus pengsan after mandi, susu semua. penat sungguh lah tu kan.

sekarang ni, dah nampak Samirah mula-mula mengangkat punggungnya. apakah? itu salah satu tanda-tanda nak merangkak ke? oh ya ek, baby merangkak dulu baru duduk kan? noob betullah pasal ni. wah, kalau betullah dah start nak merangkak rasanya habis satu rumah ni dia pusing nanti.

haruslah rumah sentiasa clean and clear dari sebarang benda yang boleh dicapai dan dimasukkan ke dalam mulut okay. meniarap pun dia dah start kutip barang yang ada sekelilingnya. cuteness overload sangat tengok baby ni. seriously, tak pernah suka baby kecik sebelum ni tapi anak sendiri super duper love it lah kan.

semalam, pergi baby shop rasanya macam banyak sangat benda nak beli. tapi sudahnya, beli baju tidur anak sepasang, stokin 2 pasang dengan krim hilangkan kesan gigitan serangga. tu je? dah balik rumah baru ingat nak beli itu beli ini. haih lah, dasar nyanyuk pelupa betul mama Samirah ni.




p/s: kadang-kadang kenyang juga kalau makan hati je kan? T_T
Read More

Mini GA I Love Monopod By Emas Putih

8 comments


okay. hari ni nak cuba nasib masuk giveaway (GA). lama sesangat kot tak masuk dan tak join mana-mana GA yang blogger buat. blowgwalking apatah lagi. sejak-sejak ada anak ni memang tak lah kan. perhhh, sebenarnya tu alasan untuk orang yang malas macam aku ni. apa yang rajin? entahlah. muahahaha.


As-Salam


Hadiah :
1 x Monopod bernilai RM45
15 x Button Badge Limited Edition by Emas Putih
10 x Bookmark Limited Edition by Emas Putih

Mini GA ini Seminggu Sahaja !! Syarat simpler giler!!
Nak join sila tekan banner di atas :)
Read More

Kehamilan dan sembelit.

2 comments


kebanyakan wanita yang mengandung seringkali mengadu akan mengalami masalah sembelit waktu mengandung. ada tu yang jadi dari awal kehamilan sampailah bersalin baru hilang. saya pun masa awal-awal kehamilan ada juga menghadapi masalah sembelit ni. pehh memang rasa tak selesa yang amat. sebab dah biasa setiap hari akan membuang at least once, ni tetiba dah takde pula. duh, mana pergi? erk cerita apakah ni.

tapi, nasib baik cepat jumpa penyelesaian. iaitu supplement Shaklee. pernah dengar tak? rasa-rasanya ramai yang dah tahu pasal Shaklee ni. entah macam mana boleh nak cuba ambil supplement ni pun tak tahulah. mungkin tertarik sebab ianya tidak tergolong sebagai sintetik. kebanyakan vitamin/supplement lain yang terdapat di farmasi mempunyai silica gel di dalamnya.

silica gel berfungsi sebagai penyerap wap air yang terdapat dalam supplement tersebut. supplement yang bertindakbalas dengan wap air akan menjadi suatu substance yang lain. tetapi tidak untuk Shaklee. itu membuatkan ianya istimewa kot di mata saya. actually, silica gel ni tak sepatutnya ada dalam ubatan, kerana sangat-sangat menunjukkan yang ubatan tersebut bukannya original dan bersifat sintetik. plastik, hipokrit. er apakah?


gambar yang dekat atas tu yang saya ambil sepanjang kehamilan. dah masuk trimester kedua kehamilan baru makan. lambat kenal dengan Shaklee. kalau dah kenal awal, baik dari awal-awal lagi saya dah ambil supplement ni tau. Ostematrix tu yang buatkan senang nak membuang pagi-pagi lagi. goodbye to sembelit. memang lapang lah perut lepas tu kan. hehehe.

ESP ni buat tambah tenaga. kalau untuk ibu-ibu, ESP boleh buat tambahkan susu. kalau minum sikit je pun, dah boleh buat kenyang. tapi, tekak ni mengada sikit. tak boleh sangat nak terima ESP tu. Omega Guard bagus untuk minda dan perkembangan anak dalam rahim kita. Vita-Lea pula dah gantikan Obimin yang selalu ibu hamil makan tu. selain tu, fungsinya tambah sel darah merah. Obimin tu katanya tak bagus. no. no. no. sebab pewarna kan. B-Complex pula dah lengkap mengandungi 8 jenis vitamin B; B1, B2, B3, B5, B6, B12, ASID FOLIK dan BIOTIN.

Alhamdulillah masa mengandung tempoh hari, semuanya okay. perkembangan baby pun ok. mungkin sebab ambil supplement Shaklee agaknya dan ini juga rezeki dari Allah yang beri anak saya sihat sempurna. selepas bersalin, saya cuma tambah 2 lagi supplement iaitu Alfalfa Complex dan Vita-C. Alfalfa fungsinya sebagai milk booster dan Vita-C meningkatkan sistem pertahanan badan. sangat sesuai untuk elakkan selesema, demam etc.


jadi, tu je lah sedikit sebanyak kisah saya. kalau ada sebarang pertanyaan boleh je terus e-mail saya di tehuzz@gmail.com. nak buat pembelian dengan saya pun boleh, nanti saya boleh consult sekali apa yang boleh diambil mengikut budget masing-masing. thanks! SHAKLEE ID: 1080451


Read More

Labour room story: Part II

4 comments


Labour room story: Part I

sampai je di labour room, terus nurse suruh baring atas katil. eh katil ke? entah la, macam kerusi ada, macam katil pun ada. takpe, yang penting selesa sudah. dah siap-siap, nurse pun pasang CTG dekat perut. rasa berdebar-debar, seram sejuk pula tu. seram sejuk sebab air-cond yang kuat pun ya juga. lepas sejam saya masuk labour room baru hubby boleh masuk teman. masuk labour room around 11am or 12pm camtu rasanya. tak berapa ingat.

*cerita seterusnya berdasarkan apa yang ingat je okay.

nasib baik pagi-pagi tu berak melabur hasil, jadi diorang takdelah bagi ubat berak tu. hubby pun setia je teman dalam bilik sampai saya bersalin. entah dia makan ke tidak, saya pun tak bertanya. dah lalok dengan kesan ubat yang nurse cucuk. dah lah cucuk dekat bontot punggung, sakit woo. lepas tu terus mengantuk je, dan tertidur krohkrohkroh.

lama gila rasanya duduk dalam bilik tu, dengan sejuk lagi. dahlah belum rasa sakit langsung, perut pula berkeroncong sebab lapar. pagi tu makan roti je. huhuhu. siap minta dengan nurse, "nurse, saya lapar. nak makan boleh tak?" nurse pun senyum je, kata tak boleh. yang boleh minum air je. itu pun air kosong. actually, boleh minta air milo. pehhh kalau dari tempoh hari tahu, baik dah minta. sedap sikit, ini air kosong, air kosong, air kosong sampai dah tak boleh nak habis pun. kehkehkeh. demand.

start petang entah pukul berapa, dah start sakit. sakit yang amat sangat. ramai orang kata, induce memang sakit. sebab bukan sakit yang original, itu sakit yang dibuat-buat. sebelah tangan masuk drip air, sebelah tangan lagi ada cucuk ubat. ah, tak cukup punggung, tangan pun ada. tak sempat dah nak tanya itu ubat apa, ini ubat apa. huhuhu. bila sakit tu, tak tentu arah dibuatnya.

sampaikan ada termarah hubby, siap cakap dengan dia yang dia tak rasa sakit yang saya tengah rasa tu. dia suruh saya sabar, mengucap banyak-banyak. teruk betul saya ni kan, maafkan saya my hubby. sobs. itu kan semua dugaan. doktor pun cek bukaan dah 6cm. kena tunggu lagi, sampai cukup 10cm. tengah sakit-sakit tu, dok terguling kiri kanan boleh pula tertidur. huh, itu semua effect ubat. tapi okay juga kot, hilang sekejap rasa sakit tu. 

dah malam tu, dah rasa betul-betul macam nak berak. masa ni doktor cek bukaan dah 8cm. sampai cakap dengan nurse yang saya nak berak. nurse pun suruh aje berak dekat atas katil tu. takkan punya dia bagi pergi tandas, tak memasal terbersalin dekat tandas kang. hehehe. pesan-pesan orang sekeliling, wan (or dalam kata lain nenek/opah) saya terutamanya kata bila terasa nak berak tu teran aje. tapi, doktor dan nurse takkan bagi teran sebab takut terkoyak banyak.

saya pun teran je lah bila rasa tu datang. doktor dan nurse ni kejap masuk kejap keluar bilik. aish, pening sey. hubby saya masa tu lagi pening. dengan takde pengalaman, mulut dia pun terkatup tak tahu nak tanya apa. huhuhu. tup tup masa doktor tengah lalu tu, doktor pun tetiba teriak, "eh, dah nampak kepala baby!" peh, aku pun apa lagi terus time tu juga teran.

bila sakit, teran. jangan sesekali teran sambil angkat punggung, banyak jahit nanti. kaki pula bukalah seluasnya, kalau kepit macam mana baby nak keluar kan. huhuhu. hubby saya dah kelam kabut bila kata dah nampak kepala baby. dia pun tak tahu nak tengok baby keluar ke atau nak berdiri di samping saya. end up, doktor suruh dia duduk di samping saya je. bagi kata-kata semangat. memang saya pula dah tak fikir apa, tahu nak suruh baby keluar je.

tepat jam 22:13 03/12/2013 baby girl saya pun keluar dari rahim ni. terus je menangis. tak besar mana pun, lahir seberat 2.9kg sahaja. keluar je baby, terus baby diletakkan atas badan saya selama sejam. time tu juga hubby iqamat kan baby. mata besar, ramai orang kata ikut mata hubby. hangatnya badan baby, macam-macam rasa masa tu. sedih dan gembira bercampur-baur. perasaan sayang pada anak tu lagilah kan. baby pun senyap je masa atas badan tu.

dalam pada masa tu, doktor keluarkan uri dan nak start jahit. doktor pelatih tu tengah dok bincang-bincang dengan nurse, nak try jahit. what? TRY? terus je mulut ni spontan keluar perkataan tak boleh. dah doktor tu malu-malu terus je keluar. reason why saya tak bagi dia jahit sebab dah pernah ada experience masa dia seluk cek bukaan, sangat teragak-agak. dahlah sakit. doktor lain cek rileks je tak rasa pun. takut je lah nak bagi dia jahit. nurse lagi banyak pengalaman jahit orang bersalin ni.

selesai je semua, dah siap-siap bersih nurse pun tolak saya dan baby ke wad semula. penat tak agak, perut pun lapar tak agak. makan roti je lah malam tu. lepas tu pun saya tidur, baby pun sama tidur nyenyak. yeah. hubby balik rumahlah, kesian dia penat tunggu saya sehari suntuk dalam labour room. thanks sayang. baby girl saya diberi nama seminggu selepas tu iaitu Samirah yang bermaksud teman berbual mesra. itu pun selepas dapat kata sepakat dari suami dan saya.

the end.

Read More

Labour room story: Part I

2 comments


rasanya sudah lumrah, setiap perempuan mesti nak share apa yang berlaku dalam hidup dia. lebih-lebih lagi pengalaman menjadi seorang isteri, seorang ibu. jom hari ni nak share pengalaman bersalin. setiap orang punya pengalaman berbeza-beza. tak semestinya sama dengan apa yang telah saya lalui. bersalin itu memang sangat, sangat, sangat sakit tapi terus je hilang bila dah nampak anak yang saya telah lahirkan tu.

due date yang diberikan kepada saya jatuh pada 25 November 2013. tapi tunggu punya tunggu tak juga nak keluar. jadi, pergi appointment di KK macam biasa, nurse bagi tempoh lagi seminggu. kalau takde tanda nak bersalin juga, menyerah diri je la dekat hospital. sobs. tunggu punya tunggu, berjalan sana sini tak juga rasa sakit nak bersalin tu. cuma kadang-kadang je la bila tengah berjalan tu perut macam sakit. lepas tu takde dah.

punyalah excited nak bersalin, dalam masa yang sama perasaan takut tu datang membuak-buak. macam-macam benda dah bermain dalam kepala otak ni. huhuhu. mungkin takde rezeki nak rasa sakit nak bersalin tu datang secara sendirinya. jadi, pada 01 Disember 2013 aku pun pergilah hospital. sampai dalam pukul 11 pagi camtu kot, tunggu giliran then doktor pun check. oh dah 1cm. aku pun cam emm 1cm je ke? huhuhu.

terus kena admit masuk wad sebab dah lewat seminggu pun dari due date bersalin aku tu. esoknya, aku kena induce untuk cepatkan bukaan. rasa sakit macam ada tapi tak kerap langsung. datang sekejap lepas tu terus je hilang tak muncul-muncul dah. doktor kerap cek bukaan, macam tu je juga. huhuhu. lepas tu, nurse kerap pasang mesin apa tu namanya, CTG ek? nak pastikan jantung baby masih berdegup secara normal.

pagi-pagi 03 Disember 2013 tu, doktor pun cek bukaan dah 3cm. terus je doktor pecahkan air ketuban sebab kebetulan masa tu labour room tengah banyak kosong. hmm, makin berdebar-debar la rasa masa tu. tunggu my hubby datang, call suruh dia kemas-kemas barang saya then ikut masuk labour room nanti. saya dah kena masuk labour room dulu, nurse tolak guna kerusi roda. huhuhu.

to be continued...


Read More

4 bulan sudah.

2 comments


pejam celik pejam celik. sekejap je baby kita dah makin besar. hari ni genaplah 4 bulan. masih belum mahu expose gambar baby dekat public. ceh ceh, ada bajet macam retis tak? haha. belum sedia lagilah. takut nanti ramai pula yang datang nak masuk meminang anak kita ni. kehkehkeh.

dah 4 bulan ni, macam-macam jugalah baby kita dah pandai. dah pandai meniarap betul-betul. cuma tak pandai telentang semula je. actually, dah start pandai meniarap since umur dia 3 bulan 7 hari. lepas tu dok capai-capai kaki, kena selalu tengok je la jangan sampai masukkan kaki ke dalam mulut. huhuhu.

bab hisap jari, asyik hisap jari telunjuk dan jari tengah je. bila agah pun suka sangat gelak terkekek-kekek. gusi macam gatal je, suka sangat gigit teether. entahlah, baby first. kena banyak tanya orang tua bab-bab jaga baby. jelir-jelir lidah tu perkara biasa dan pantang betul bila nampak phone. ingat orang nak ambil gambar dia aje. hehehe.

biasalah baby, makin lama makin macam-macamlah yang dia pandai. tau-tau esok dah pandai merangkak, pandai duduk, pandai berdiri, pandai berjalan, pandai bercakap. aihhh, tak sabar mama awak ni tunggu awak besar tau. nanti dah besar jangan nakal-nakal ya, jangan jadi macam mama. awak jadi budak baik tau.

kalau bawa berjalan, kemain suka lagi. tapi, akhirnya tidur dalam kereta/atas motosikal. hahaha. eh, naik lori pun dia tidur juga. takde hal punya bunyi bising. kalau dekat rumah, suka tidur dalam keadaan sunyi sepi. tapi, Alhamdulillah sangat senang nak jaga. maybe sebab baby girl kan. tak banyak sangat karenah, kecuali dah lapar sangat or mengantuk/tired sesangat.

tak lama lagi, mama awak ni dah nak kena sambung belajar semula. aihhh mulalah kita rindukan dekat baby, sekarang ni setiap masa ada depan mata. tak apalah, kita habiskan belajar dulu. InsyaAllah ada rezeki dapat kerja bagus dapat tampung belanja anak, takdelah mengharap pada suami je kan. :)

awi yang sangat busybody dengan diapers. kbai.
Read More

Pam SUSU @ breast pump.

4 comments
Assalamualaikum.

Sebelum bergelar seorang mama, seriously kita noob betul tentang penjagaan baby. Tengok sikit-sikit adalah kot orang jaga baby macam mana, tapi sendiri yang jaga tak pernah lagi. Bila dah ada baby sendiri, baru tau macam mana perasaannya tu. Kalau dulu, nak pegang baby baru lahir punyalah takut sebab lembik kan lagi-lagi bahagian kepala. Tapi ada baby sendiri kenalah pegang, lepas tu tetiba je pandai pegang baby tau. 

Actually, nak cerita pasal SUSU. Kita memang dah plan nak bagi susu badan sepenuhnya, tak nak lah campur dengan susu formula at least sampai baby umur 6 bulan. Sampai kita ada fikir, "cukup ke milk supply untuk bagi anak nanti." Alhamdulillah, susu memang melimpah ruah. ikutkan hati, nak je bagi baby breastfeed sampai dia umur 2 tahun. tengoklah nanti macam mana stok susu kita.

bila susu badan dah banyak, dah tak terminum pula oleh baby. dah kena salurkan ke tempat lain. penyelamat kita, pam susu. macam-macam jenama pam susu ya yang ada di pasaran. semakin mahal harga, semakin baguslah kualitinya kan. tapi, bergantung kepada kewangan masing-masing. rasa-rasa nak jimat, beli yang murah je. terus terang cakap, kita memang tak mampu nak beli pam susu jenama MEDELA tu.

kita beli breast pump jenama PUREEN je. based on feedback customer, ada yang cakap okay ada juga yang tak puas hati. tapi yalah kan, sendiri punya experience dah tentulah lain-lain. Setakat ni kita guna , okay je. Takdelah sakit ke, pedih ke. Pandai-pandailah adjust nak kuat ke perlahan ya. Kira okay lah dengan harga dia. Setakat ni, dah bersyukur dengan breast pump yang sedia ada. Janji boleh stock up susu untuk baby.


Rasanya bila hari-hari pumping susu, bertambah banyak pula susu yang dapat diperah dan disimpan. InsyaAllah kalau banyak macam ni, dah tak perlu campur susu formula ni. Ke susu formula tu memang kena ada? Emm. Susu banyak ni mesti effect dari mulut baby dan breast pump tu sekali kot? Ya ke? Sure or not? Anyone?

Read More

Oh baby!

1 comment


bila disebut tentang barang keperluan bayi, kadang-kadang buatkan aku jadi blur sekejap. terfikir-fikir, benda ni perlu tak, benda tu perlu tak. bila beli benda yang tak berapa diperlukan, rasa macam membazir je kan. nanti bukannya guna pun. selalu je aku google barang apa yang perlu untuk baby, sebagai panduan sebelum pergi membeli-belah. nasihat orang tua berguna juga tau. sebab diorang dah makan garam dulu.

barangan baby yang selalu aku akan survey-survey harga dan aku suka tengok adalah:

diapers
pantang nampak diapers murah, mesti tertarik nak beli. mak kita pesan, diapers kalau nak borong banyak-banyak biar time offer. time tu jenama yang mahal pun jadi murah. setakat ni, jenama diapers yang kita pernah beli drypers, huggies, petpet dan babylike. mamy poko ada juga terasa nak beli tempoh hari sebab murah, tapi memandangkan stok yang ada di rumah banyak gilos, tak jadilah beli. dahlah pernah tersalah beli saiz, peram dekat seminggu di rumah lepas tu baru pergi tukar saiz lain. nasib baiklah tokey kedai tu baik kasi tukar, kan.

clothes
baju pun sekarang ni pantang nampak. tapi masih boleh dikawal lagi. sebab, baby kan cepat besar. mak kita kata and kawan kita kata jangan beli baju banyak-banyak. nanti kejap je pakainya, lepas tu dah tak muat simpan je dalam kotak. memang betul sangat-sangat pun. masa pergi memborong baju dekat mom & baby expo pun, kita langsung takde tangkap beli baju saiz newborn. terus amik yang saiz besar-besar sikit, lama boleh pakai. tak tau kenapa, kita suka baju jenis rompers & jumpsuits. agaknya sebab senang nak pakai kot. 

lagi satu hal, mittens and booties selalu sangat hilang kawan. kalau basuh guna mesin, kemungkinan untuk hilang amat tinggi. jadi, kenalah rajin-rajin basuh guna tangan ya. sobs.

feeding bottles
walaupun hasrat untuk bagi fully breastfeed baby, tetap kena ada botol susu ni. sebab, aku pun tak habis study lagi. sekarang tengah tangguhkan pengajian, esok lusa dah sambung macam mana pula nak susukan baby secara eksklusif ye tak? so, aku pun ada usyar botol-botol susu ni. ada juga botol susu yang mak kita belikan. tapi, baby sekarang agak demanding okay? bila dah terbiasa bagi susu badan, dia takkan nak hisap puting botol yang biasa tu. cari punya cari, tempoh hari terbeli botol jenama tommee tippee. memang suka sangat dengan botol tu sebab design dia comel. and jenis wide neck teat, senang mulut baby nak melekap so baby akan feeling macam hisap mama dia punya breast.

ada jenama philips avent lah, MAM lah, the first years lah. tetap hatiku terpaut dengan botol tommee tippee. mamanya yang lebih-lebih, padahal baby tak tau apa jenama pun. tau-tau dah kenyang, burppp and then tidur balik. 

T_T

strollers
macam-macam jenama yang ada jual di pasaran. quinny, halford, sweet cherry, fair world. suka tengok harga je, ada juga plan nak beli tempoh hari. last-last sekali tak jadi beli pun. pinjam yang sedara punya, sebab anak kecik dia tu pun dah besar. bukan nak pakai lama pun stroller ni, esok lusa baby dah dapat kaki, memang selamat tinggallah stroller kan. dah ada yang boleh pinjam, okay jugalah. dah boleh save budget untuk beli benda lain. jenama yang ada ni sweet cherry. senang nak buka tutup, pun takdelah besar sangat kalau nak masukkan dalam kereta. 

lagi satu, baby bukannya selalu jalan-jalan pun. better kasi duduk rumah dengan keadaan cuaca yang kering dan panas ni. huhu. bilalah nak hujan.

setakat ni, tu je lah yang aku rasa menjadi kegilaan. ada lagi sebenarnya, tapi dah panjang berjela karangan aku kali ni. yang lain-lain tu pun belum sampai ke tahap hardcore gilanya. hubby pun kadang-kadang sampai pening kalau pergi kedai baby ni, sebab kita ada je benda yang nak dibeli. hehe, sorrylah. dulu minat beli barang sendiri, sekarang dah masa spend money untuk baby pula. mama punya baju pun dah tak muat gobok/robok tu.

oh baby! untung tau awak dapat mama yang sayang dengan awak ni. :)
Read More

Kalau dulu, tapi sekarang.

9 comments


kalau dulu, kita suka sangat tengok dan beli baju untuk diri sendiri. tapi sekarang, sudah berbeza keadaannya, kita suka sangat tengok barangan untuk baby.

kalau dulu, kita suka sangat beli cikedis @ jajan untuk diri sendiri. suka mengonyel walaupun dah makan banyak. tapi sekarang, kita asyik survey harga susu tepung untuk baby je. plan untuk menyusukan baby tu memanglah sampai 2 tahun, ni sebagai persiapan awal je.

kalau dulu, kita suka sangat nak mekap muka sendiri padahal bukanlah cantik pun. tapi sekarang, kita suka sangat nak siapkan baby lama-lama pun takpe. suka betul belek-belek baby. wangi kot. orang kata itulah bau dari syurga. hmm. suci.

kalau dulu, kita tidur pun sorang-sorang je. sekarang, kita tidur dah bertiga. kita, suami dan baby. huhuhu. bertambah teman tidur tau.

itulah, dulu lain. sekarang semuanya dah berubah. jadi, pemikiran pun harus kena ubah, kan. perangai pun kenalah ubah. dah jadi isteri pun. dah jadi mama pun. tak berubah? hmm, takpelah, perlahan-lahan. lama-lama jadilah bukit, ye dak?
Read More

Alkisah domain.

Leave a Comment


first time pakai domain berbayar guna nama www.tehuzz.com.

kemudian, lambat sikit bayar dah tak boleh nak renew lagi. sobs. sedih amat. so bertukar pula kepada www.teadno.com.

again, bayar lambat lagi. tengok-tengok domain tu dah kena register by orang lain. jadi kembali semula menggunakan domain www.tehuzz.com.

kesian, pening follower-follower saya ya. sorry.
Read More
Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home