ORANGES

tak puas hati

23 comments


Tia: Cukup-cukuplah merajuk tu .. Dah malam ni .. *takde kaitan

Aku: Hmm .. Tak puas hati Bro Ahmad tu pegi Beijing .. Tinggalkan aku sorang .. *sambil feel dengar lagu

Keroro: Betul lah apa Tia cakap tu , tak elok bermasam muka lama-lama ni ..

Aku: Dah kata , biarkan aku lah .. Ish , tak paham ke korang berdua ni ??

TiaKeroro: ...


sikap tak puas hati ni memang sentiasa ada dalam diri setiap orang .. tipu lah kalau korang kata takde kan .. apa korang bukan manusia ke ? ish , sadis ..

tak puas hati ni boleh dikategorikan ada yang baik dan ada yang buruk .. so , tak boleh jump into conclusion , tak puas hati ni sume buruk je .. contoh macam situasi ni ..

kawan korang dapat markah exam lagi tinggi dari korang ..
  • yang baik , korang nak fight dia denga belajar lebih gigih untuk next exam ..
  • yang buruk , korang dengki gila kat dia sampai masukkan racun dalam air minum dia .. tak patut ..

malas nak bagi banyak contoh , 1 je dah .. jadi korang pandai pikir lah tak puas hati dalam diri korang tu positive side or negative side .. dan masing-masing ada akal , boleh pikir pokok pangkalnya ..

dah kalau tak puas hati tu , cuba lah bawa berbincang dengan orang tu sendiri .. tapi , kalau tak puas hati tu memang kat diri sendiri , bermonolog dalaman je sudah .. kang bercakap sorang orang kata mereng pulak ..

jangan biar pendam je sorang-sorang sampai bawa maut menjejaskan diri sendiri dan orang lain jugak .. bila dah melarat tu yang jadi benda yang buruk dan bukan-bukan ..



notakaki:
dialog sekadar hiburan diri sendiri ..

join CHURPCHURP cepat-cepat jom!
dah join , jom lumba dengan aku kat The Night Race ..

------SAMSUNG GALAXY SII------
------PROTON INSPIRA------
------DiGi SUPER RELOAD SOCIAL------
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

23 .16kg daun berguguran:

EYFAalias said...

hehhhe. puas hati yang baik xpe. kalau tak puas hati lepas tu dengki2. tak bgs tu :D

Tea said...

@EYFAalias
tau xpe. xpuas hati yg xbaik tu kesannya parah. huhu.

siti kektus said...

bila tak puas hati, mula nak dengki.
bila dah dengki, mula nak pakai bomoh.
ish2.
tak elok2,

sergeant keroro said...

hehe, berdialog jugak XD

Acik said...

kenapalah ada di antara kita yg sering merasa tak senang dengan kelebihan dan kejayaan org lain? semoga Allah melindungi kita!

Helmi said...

Tu la.. rase nyer mudah je rase x puas hati tu nak jadi dengki kan.. xpe la.. kite kene usaha untuk kawal rase x puas hati tu supaya die jadi yang membina saje dan bukan yang membinasakan.. =)

Izzat Nazmi Saiful Bahri said...

hehe...kesimpulannya.. amalkan la tak puas hati yang baik... heee~

Addin said...

tak puas hati boleh membawa kepada dengki . erk ? :D

Ummi said...

hehehe~~

Bro ahmad said...

elok untuk motivasi diri..huhuhu dengki kat tea ni..satu hari berapa entri grrrrr

Suhazli said...

ermm kalau rasa tak puas ati atau dengki..hez rase better cakap terus terang..tak pon tak payah nak layan sangat dengan benda yang buat kita dengki tu..kan??

btw hez da follow tea.. jom la follow hez balik..huhu

Tea said...

@siti kektus
ish, jauh berpikir tu sampai guna bomoh. tp mmg tu lah org kita. xblh nk ikhtiar cara baik sket. balik2 bomoh gk cr. ingat bomoh tu Tuhan ke? >.<

Tea said...

@sergeant keroro
kero lah ajar ni.
xpuas hati gk la ni. kuikuikui. tp pendek je. xreti panjang2.

Tea said...

@Acik
biasa lah tu kan. kalau blh bawa kebaikan xpe jgk.

Tea said...

@Helmi
betol. hasutan syaitan lah yg buat kita menyimpang dr niat asal. :)

Tea said...

@Addin
boleh2,
xpuas hati > dengki > jumpa bomoh (bak kata siti) > binasa

Tea said...

@Bro ahmad
eceh. banyak auto-publish post okeh. :P

tea pon dengki kt bro nih. tunggu esok. kakakaka. tunggu tau.

Tea said...

@Suhazli
memang pon. pikir pasal diri sendiri lebih wajar. okeh. nt tea datang.

tia @ Ini Kisah Tia said...

kalau Tia tak puas hati dengan orang , just diam :)

iPai said...

pergh .. betul laa .. kita kene positif .. jadikan ia sebagai semangat positif ..

Ish tak puas ati laa Tea punya blog ni power .. ish3 ..

Tea said...

@tia @ Ini Kisah Tia
huhu. bagusnya. tea depends. kalau simpan lama-lama meletup ahh.

Tea said...

@iPai
lorh apa lah yg powernya. huhuhu.

Подтверждаю said...

as salam..
yup! membinasakan diri. tak puas hati yang postif boelh membawa keuntungan jika dimulakan dengan niat yang baik

;)

sama2 majukan diri! persaingan sihat~


by : http://fadzli-rt.blogspot.com