ORANGES

away

3 comments
maybe dalam jangke mase ni , aku akan stop berblogging kot .
ade problem sane sini , tak dapat rungkaikan lagi .
aku kusut .
aku buntu .

so , aku sedang mencari kedamaian buat mase ni .
bye , bye .
cume agak2 aku terase nak update baru la aku update kot .
hm . ;)
Read More

berhabuk suda

2 comments
salam . . .
seharian aku tak update blog kot .
ape la nak jadi ni .
siyes aku takde mood kot .

lagipun , kebelakangan ni aku agak busy .
ngan kelas siang yang balik awal tapi jadi lambat .
mau tak nye , lecturer amik mase kitorang ar .
tak pun , aku yang busy kan diri .
ye ar , aku nak kena siapkan projek Fizik ngan group member aku yang lain .
nak kena submit Isnin depan . haiyaaa . . .
kalau kuliah malam lak berlambak .
sejak Isnin , Selasa . . nasib la kan , takde lak kuliah malam arini .

actually , ade agenda lain yang sepatutnye aku buat .
tapi masing2 membisu je . so , takde pape la .
lagipun , agak kepenatan nak kena turun buat assignment kat library je .
sebab dah le blok C paling jauh , nak compare ngan blok A yang dekat bape minit je dah sampai tu kan . huhu .
(nada dengki)
tadi siang , aku ade ujian kemahiran dinamika (KD) . hehe .
ok la done kan , pastu upcoming ni ujian PAI lak .
Jumaat ni ok . pukul 2.45 - 3.45 petang .
nak jawab cepat2 pastu blah dari DK tu cepat2 , boleh kan ?




P/S: ngantok la .
Read More

teacher cakap . . .

Leave a Comment
dah lapok cite ni .
mase ni , kitorang sume baru habis presentation english tu .
disebabkan dah takde pape lagi yang tinggal kan .
kitorang pun lepak2 je la sementara nak tunggu habis mase .
erm , tiba2 ade sesi selingan berbaur nasihat untuk kitorang .

teacher: "men nowadays can't be trust anymore."

teacher: "jangan senang2 je bagi diri kat lelaki."

betul gak ape yang teacher cakapkan tu .
actually , aku pun tak tau camne cite ni boleh timbul lak tiba2 kan .
sebab aku tengah borak ngan member2 aku . heh .
tapi aku rase tau la sebabnye ape .
kat kolej ni , ramai yang suke couple . couple tu bukanlah masalahnye .
tapi diorang kena paham , ni kawasan kolej .
nak berdating pun agak2 la .
dah tengah2 malam dok dating lagi , dalam gelap pulak .
hmm . orang ramai la weh perhatikan . malu je la .

tapi tu la , banyak la yang dia cakap kat kitorang .
lebih banyak merujuk kepada girls la .
memang pun , laki takde effect ape kalau diorang buat macam2 pun .
yang merana pompuan . laki paham ape ?
tau lepas tanggungjawab je kan kan .
opps , aku tak blame sape2 . ni based on ape yang teacher aku sampaikan aje .
benda ni sume pengaruh , aku pun . pengaruh .
kalau tak , mane leh terjebak nak couple2 ni sume .
dulu tak pandai pun sume2 ni . hmm .
Read More

sedih

Leave a Comment

walau camne pun aku kutuk , aku kate aku benci sorang tu .
tapi jauh di sudut hati aku , aku teringin nak berbaik semula ngan dia .
memang dah takde ruang ke untuk aku jadi kawan semula ngan dia ?
nape mesti tanam perasaan dendam dalam hati tu ?
hmm . besar sangat ke salah aku .
ye , aku tau aku salah . tapi , memang kau tak terima ke maaf aku ?
sesungguhnya , AKU MINTA MAAF atas sume salah aku kat kau .
puncanya aku ke yang buat seseorang tu benci kat aku ?
aku tak pernah ade niat pun nak sakitkan hati dia .
ok , selama ni hati aku takde orang pun yang nak jage .
tapi betul la kan , biar hati sendiri sakit janji orang lain tak sakit hati ngan kite kan .
bila berselisisih tengah jalan ke , tepi jalan ke , tak pernah nak bertegur sapa lagi .
masing2 membatu , mendiamkan diri .
aku pun takde ikhtiar lain lagi ape yang aku nak buatkan .
aritu sebab aku sakit hati sangat kot , aku sampai delete number dia , and ape yang berkaitan ngan dia .
tapi , ade 1 je lagi memori aku ngan dia .
gambar . hmmm .

takpela , salah aku . kalau kau dah tak nak bertegur ngan aku lagi .
aku paham .
memang tak layak pun aku nak berkawan ngan kau .
semoga kau bahagia ngan hidup kau .
:'(
Read More

tenang . bila nak dapat ni ?

1 comment
salam . . .

memang perkara biase kot , bila aku balik kolej . jiwa aku kacau .
haha .
aku pun tak tau la nape .
agaknye , jiwa aku tak serasi ngan keadaan kat sini .
member2 sekelas aku ok je , maybe masalah ngan orang lain yang sebab jadi gini .

skang ni , benda yang leh buat aku tenang nuffnang je la .
dah dapat sikit income lagi . hehe .
saje masuk , jenguk2 kat nuffnang tadi .
dah up sikit lagi . ok la tu .
baru aku ingat , nak stop balik blogging ni .
tapi dah ade semangat baru , tak jadi la . . .
lagi aku usaha nak update ngan entri2 baru ade la kot .

tapi , entri panas lum ade la .
belum cukup panas .
kalau betul panas pun , shhhh . itu antara aku dan member aku yang 4 tu je .
kehkeh .
sekian , malam ni ade kuliah maths .
memang masak la aku kan ari2 ade kuliah .

shh , mak cakap "apa janji sebelum masuk kolej aritu ?"
lalalala ~
ok , study2 . bye .




P/S: cari artikel sat na .
Read More

rumah --> kolej

Leave a Comment
balik2 je kolej suasana same je cam ari2 len pun .

tapi yang aku tak puas hati , kipas bilik ni .
makin bising .
dan skang , aku of course la nak tido kan .
then , how la ?
bengang la seyh .
kena marah tau lak diam , tapi sementare waktu je .
huhu .
nak mintak tukar kipas baru , ah tak leh tak leh .
nanti untung dak matriks sem depan .
haha , dengki kot .
eh , tyna ok . bukan aku .
lalalala ~




P/S: seminggu sudah berlalu , selamat menjalani minggu yang baru semula ! nite .
Read More

datang rumah ? bace ni dulu .

4 comments

tibe2 teringat ape yang aku ngan mak aku borak semalam .
sume sebab cinta , pakwe , nak kawin , sume tu la kan .

mak aku cakap , kalau takde pape , jangan ajak2 pakwe datang umah .
tak malu ke ?
agak2 dah nak datang meminang tu r , baru datang umah kenal2 ngan family .
mak cakap gak , memang dari dulu family kitorang tak suke ajak2 orang yang takde relationship ngan kite ni .
nanti orang sekeliling cakap ape .
lagi2 lak macam aku , andai kate aku g umah si lelaki .
dah sah2 orang cop aku pompuan tak tau malu .
dah le takde hubungan istimewa , tibe2 menyemak dalam aktiviti keluarga pihak lelaki .

even dah bertunang pun , tak payah la nak ajak2 datang umah .
belum jadi suami isteri pun .
mak aku amik example lagi , maksu aku la .
mase bertunang dulu , boleh kire la bape kali je datang umah kot .
tu pun sebab nak bawa maksu aku g dating je la .
mak kate , mase zaman mak ngan abah aku kenal dulu 3 bulan je .
pastu abah datang meminang mak . nasib atuk wa berkenan .
perangai pun elok je , tak la jadi hantu macam laki lain .
itu mak wa cakap la . hehe .
5 bulan kemudian lepas tunang , nikah . ok what ?
syok je bercinta dalam kem tentera gitu .

nanti dah kawin , nak show off laki bini tu sukati hangpa la kan .
sebelum kawin tu , tak payah la .
kang dah heboh2 , sekali tu tak jadi pun ape2 .
kan dah bengang je , siap dapat malu lagi ngan orang sekeliling .
memang la tak perlu sangat nak jage mulut orang , tapi ni perihal kite sendiri kot .
paham2 la , dan masing2 dah besar pandai pk sendiri . hee .





P/S to si dia: "awak oh awak , mak kite cakap .
awak kena tunggu saye kalau awak betul2 nak saye la kan .
kena pegang duit sendiri banyak2 , berjasa kat mak , keluarga awak dulu .
saye pun nak pegang duit sendiri , nak sara hidup mak abah saye .
nak ade kerja kukuh , kewangan kukuh . baru hidup bahagia .
mak abah saye dah penat besarkan saye , so kena balas tu sume . kan . boleh ?"
Read More

saya seorang blogger yang aktif

Leave a Comment

arini , aku nak join lagi segmen kat blog abg . ben ashaari .
ape lagi , dah leh listkan url saye kan kan , abg . ben .
hehe , tingkayu . wee ~

kalau korang nak join , bleh klik kat name beliau .
or just klik kat header tu pun boleh . :)
aku blogger yang aktif ke he ?
aktif kot ? kalau tak pun , yang baru nak beraktifan . ekeke .
Read More

sihat

2 comments
nak sihat tak semestinye korang kena buang sume makanan yang dah sebati dalam hidup korang kan ?
sebab banyak lagi benda yang kite leh buat .
for example , joging ke , skipping ke .
wah , cite pasal skipping .
bapak kepada favourite kepada aku .
walaupun aku tak la terer berskipping , tapi aku tetap suke .
sebab , jap je kot . peluh aku dah menitik2 .
hoho . konfem cepat je berat badan turun .
dari aku berlari2 , huu . itu paling aku tak suke la kot .
as pompuan , nampak buruk la sangat bila berlari tu .

bab makan , aku skang ni suke makan fitness .
kenapa ? sebab makanan tu sihat .
selain aku jimat duit , fitness tu cepat mengenyangkan aku tau .
cukup sekadar letak susu low fat , or soya .
jap je aku burrrpp . hehe . sungguh tak sopan kan .
baru2 gak la berjinak2 ngan fitness ni , sejak masuk kolej .
aku yang suh mak aku beli , beli .
yela , mane taknye . obses sangat nak kurus .

Read More

berkilat

Leave a Comment
aku baru je polish aku punye netbook ni .
dah balik umah baru dapat buat camni , ye tak ?
nak buat camne , orang bz . hahaha .
takdela , sebenarnye sebab aku lupe bawa pencucinye ngan kain lap ea .
huhu .
terpakse la ea berkotor-kotoran tinggal ngan aku ni kan .
tak pernah2 nak bawa dia mandi sesame .
eh , gile . nanti terus jahanam tau ? huhu .

ok skang , mate dah ngantok .
proses nak melelapkan je ni .
esok pagi nak kena bangun g pasar . haish .
gini la nasib orang perempuan .
eh , aku tak salahkan sesape .
aku bersyukur . kehkehkeh .




P/S: asik merepek je .

dan yang penting , jangan lupa klik sini . nak menang tak ? mane tau untung .
Read More

sepi

Leave a Comment
nape arini aku jalan2 kat blog orang sepi je ek ?
atau aku je yang berprasangka macam tu . haish .
blog aku sendiri pun , senyap je .
arini ari ape . sabtu . dah tu kenape ?
haish , entah la . konfius aku .
bukak dashboard , kosong .
aku pun bukak la blog abg . ben , mundar mandir kat situ .
siyes , aku tak tau dah nak buat ape skang ni .

kecuali skang ni aku cume main game and chatting ngan zura , jiran sebelah bilik aku kat kolej .
huhuhu .
Read More

aku suka remove

Leave a Comment
eh , remove diri sendiri ?

entri berkenaan FB lagi .
camni , aku dah remove orang . and of course aku ade sebab aku sendiri kenapa aku remove mereka . sebagai contoh , aku tak kenal mereka , so for what reason untuk mereka terus berada dalam friend list aku ? ok itu takpe . masalahnye skang ni , orang yang aku dah remove add aku semula . dah terang tang tang aku remove korang , untuk alasan ape lagi korang or aku nak add balik ? bukan la aku tak sengaja remove pun . kalau ter'remove' , ye ar aku akan add semula kot . . . kot ok , bukan blazer .

kadang2 , aku remove orang , sebab aku benci . benci ade pelbagai kategori dan perlu ke aku bagi contoh2 benci tu ? ok . benci aku mungkin sebab cemburu . hm , benda ni salu aku ade pada perempuan lain la . dan cemburu aku tu bukan sebab kecantikan dia ke ape , sebab aku tau aku lagi cantik dari mereka tu . hahahahaha . ok , perasan . bila dah jadi benda camtu , korang sendiri paham la kan aku remove korang kenapa dan tak payah la nak tanye2 aku lagi kenapa aku remove , or aku dah remove korang ke or pape je la bentuk soalan . yang pastinye , aku bukan layan pun pertanyaan korang melalui pm . (bajet aku ni businesswoman je la ek .)

aku tak suke orang yang hipokrit ngan aku . pernah sekali dua la , sorang ex-member kat FB tu . tak pernah pun nak tanye kabar aku ke ape . tapi ade skali tu , dia tersilap orang sebenarnye . dia ingatkan orang lain yang dia tengah borak tu , tapi tup2 aku la kan . dah termalu , buat2 la tanye aku sihat ke tak . dah tu , baru la sibuk nak nampak batang hidung dia kat wall aku lepas incident tersebut . helo , sori la nak buat baik ngan aku camtu sebab aku tak nampak pun kebaikannye . tak lame pastu , nah . REMOVED . yeay . nasib aku tak cukup jahat lagi la , kalau tak aku dah block terus kot . nah , busuk hati ke aku ? memang pun kot .

kadang2 rimas ngan keadaan tu , yang menyebabkan aku deactivate FB aku . mereka yang buat masalah ngan aku , aku yang lari lak kan . or sebenarnye mereka tak buat masalah pun , tapi aku yang cari masalah ? erm , ape2 aje . heh , lepas entri ni , kalau ade sape nak marah aku , silalah . aku tak kisah pun , sebab ni la hidup aku . dah aku punye banner tu pun tulis i am who i am kan kan .




P/S: nak remove phone number orang lak . heh .
Read More

damping malam

Leave a Comment


arini nak buat review pasal cite DAMPING MALAM yang aku baru tengok minggu lepas .
cite ea bese2 je , tak la seseram macam yang aku tengok iklan kat TV , kat pawagam etc .
just quite typical like other movies .
so skang aku menantikan untuk tengok KHURAFAT .
ade sape2 tak yang ade cite tu ? nak ! nak ! huhu .




P/S: jangan pakai pendamping , nanti ilang sorang ahli keluarga . hehehehe .

Read More

awan nano

Leave a Comment



Lihat ke arah sana
Serakan warna dan berarakan
Awan
Pabila terik panas
Segera hadirnya memayungi diri

Pabila kau dahaga
Sesegera turun hujan melimpahkan kasihnya
Pabila kau katakan
Akulah awan itu yang kau mahu

Begitulah awan nano
Setia melindungi diri
Tika panas mencuba menggores pipi
Dan bibirmu

Begitulah awan nano
Sering saja tak terduga hadir
Dan tak akan tercapai jejarimu

Kasihnya
Kasih tiada banding
Setia tiada tara
Bagaimanapun jua

Awan kekasih sebenarmu sayang
Walaupun tak akan tercapai jejarimu

Lihat diriku ini
Yang sesekali pernah kau bagaikan awan
Sehingga tak mungkin terlupa
Berikan belas sedari dulu

Sehingga tak mungkin termampu saksi
Setitis pun air matamu kasihku
Sehingga kau katakan
Akulah awan itu yang kau rindu

Akulah awanmu yang sedia
Melindungi dirimu tika panas mencuba menggores pipi
Dan bibirmu

Akulah awanmu yang sering kau rindu
Dan tak terduga hadirmu walau tak tercapai jejarimu

Kasihku
Kasih tiada banding setia tiada tara
Bagaimanapun jua
Aku pelindung dirimu sayang
Walaupun tak akan tercapai jejarimu

Begitulah awan nano
Setia melindungi diri tika panas mencuba menggores pipi
Dan bibirmu

Begitulah awan nano
Sering saja tak terduga hadir
Dan tak akan tercapai jejarimu

Kasihku
Kasih tiada banding setia tiada tara
Bagaimanapun jua
Aku pelindung dirimu sayang
Walaupun tak akan tercapai jejarimu




P/S: sayu je aku dengar lagu ni kan .
Read More

kambing biri biri

Leave a Comment
kenapa tajuk kambing biri biri ?

. . .
. . .
? ? ?

sebab . .
mate aku sangat mengantuk la skang ni kan .
haish . dah makan punye pasal , camni la . huhu .
exercise sket , ngantuk je lebih .
jap lagi hanyut la ni kot .

light off ! !
Read More

handle emosi dengan baik

Leave a Comment

stress ?
emosi ?

ye , aku mengaku aku tergolong dalam perkara tu .
tersangat2 teruk .
memang sejak kecik sikap aku ni , emosi je lebih2 .
aku pun tak tau la nape kan .

tapi ni , aku ade tips camne nak kurangkan rase stress tu .
dalam situasi skang , aku seorang pelajar .
so , ni care aku .

1. lupekan sementara perkara yang membelenggu . just pk ape yang boleh tenangkan jiwa kite je buat mase tu . kalau ade orang yang dibenci tu , tolak tepi . tak yah pk terus pun ok what .

2. dengar lagu . tapi , pemilihan lagu tu kena sesuai ok ? jangan la dok pening2 sakit pale pk itu ini , g bukak lagu heavy metal lak . memang terus migrain la pastu kan . huhu . memang aku akan dengar lagu yang slow , kalau dapat yang instrumental memang sedap la .

3. tidur . agak2 dah tertekan sangat , tidur je la solutionnye . urm , tapi jangan sebab stress g telan ubat tidur and salahkan aku pulak . sebab suruh tidur . huhu . aku ni lain , letak pale kat bantal memang terus hanyut ok .

4. pergi la riadah . bile beriadah , selain darah dipam ke seluruh badan kite , kite gak have fun ape ngan kawan2 kite . or bersendirian , tetap have fun gak . badan sihat , otak pun sihat . tak la kusam kusut masai je ngan stress tadi .

5. bercerita ngan someone tentang ape yang kite bengangkan sangat tu . carilah kawan yang betul2 nak dengar luahan masalah kite dan dapat bagi nasihat kat kite . jangan sekadar , hmm , ok , oh ? peh , memang nak kena penampar ngan aku . ceh , tak pepasal stress ngan sorang member kan . ish3 .

6. kalau dah tak tau sangat nak buat camne handle emosi tu . and suggestions tu sume tak jalan , g la amik wuduk , then solat . itu yang terbaik . dah solat pulak , bace al-quran . mane tau , kalau dah lame tinggal nanti tergagap2 lak nak bace tulisan arab tu . hmm .
Read More

visual dreams

Leave a Comment


One Two Three Four, jjarit hage omona
One Two Three Four, neoreul wonhae imi nan
One Two Three Four, soljikhan nae
mameul da deukyeo beorillae, da deullyeo jullae

chok chok chok, oh dalkomhan nae, ibsure
Come Come Come, cheoncheonhi geurae, dagawa
Tic Tac Toe, oh ajjil hage
nege ppuk bbajyeo beorin geol, noga beorin geol

cheoeum neukkin i gamjeong, My Deep Love Core
jeomjeom tteugeo wo jineun eolgul sumi makhineun, sungan eojjeoji
tteolligo isseo
(boy boy boy boy bo bo bo boy boy boy boy)

gomin gomin haebwado moreugesseo
sangsang maneuron jeongmallo hanado oh, how to do my first kiss
just wait a minute?
(boy boy boy boy bo bo bo boy boy boy boy)

mangseori ji malgo my love, get into my core

One Two Three Four, jjarit hage omona
One Two Three Four, neoreul wonhae imi nan
One Two Three Four, soljikhan nae
mameul da deukyeo beorillae, da deullyeo jullae

chok chok chok, oh dalkomhan nae, ibsure
Come Come Come, cheoncheonhi geurae, dagawa
Tic Tac Toe, oh ajjil hage
nege ppuk bbajyeo beorin geol, noga beorin geol

nae mamsok visual neomu wanbyeokhae
ne gaji gomin eonje eodiseo mu eoseul eotteohke man baego
hemaego isseo
(Core Core Core Core Co Co Co Core Core Core Core)

umul jjumul hadan nohchil ji molla
mangseorim the end yeogil bwa dugeun dugeun pop pop deulliji eottae
Core of my love
(Core Core Core Core Co Co Co Core Core Core Core)

jigeumiya baro start! jump into love core

One Two Three Four, jjarit hage omona
One Two Three Four, neoreul wonhae imi nan
One Two Three Four, soljikhan nae
mameul da deukyeo beorillae, da deullyeo jullae

Take you higher, oh my love ooh yeah
Visual dreams, neukkyeobwa beating of my heart

One Two Three Four, jjarit hage omona
One Two Three Four, neoreul wonhae imi nan
One Two Three Four, soljikhan nae
mameul da deukyeo beorillae, da deullyeo jullae

chok chok chok, oh dalkomhan nae, ibsure (ooh yeah)
Come Come Come, cheoncheonhi geurae, dagawa (visualize my love)
Tic Tac Toe, oh ajjil hage
nege ppuk bbajyeo beorin geol, noga beorin geol (oh yeah)


enjoy lagu ni !
this sweet song for Intel rite ?
correct me if i'm wrong .

credit to Segsihan Jay Park .
si adek aku yang gile korea .
ceh .
Read More

setelah deactivate

Leave a Comment
baru2 ni kan , aku deactivate FB aku .
bila aku dah activate semula .
ops , bukan aku yang activatekan semula , tapi BF aku yang activatekan .
sebenarnye , dia tak tau pun yang dia dah activatekan .
dia bukak pun sebab nak jage kedai kek . huhuhu .

oh , whatever .
takde kena mengena pun ngan ape yang aku nak sampaikan le .
ha , camni . setelah deactivate FB tu kan , aku dah macam takde hati untuk FB lagi .
hmm .
tak tau nape , tiap kali bukak .

bosan .
sugul .
kusam .
kusut .

hahaha .
nak kate takde notification , memang takde la pun .
tak macam mase aku gah lagi ngan FB tu , pantang tutup jap .
bertimbun notifications .
skang ni mengharap 1 , 2 , 3 je la kan .
nak main game ape lagi , bapak la bosan lak ai kan .
sebab benda yang same , bila dah naik level tu paham2 sendiri .
mule lembab , lambat , tak cepat , kena tunggu . (eh , bukan benda yang same ke perkataan tu sume ?)
haish . ape2 aje .
yang penting , skang aku kat umah tengah berbahagia ngan katil aku . hehe .




P/S: tiap2 minggu aku nak balik pun boleh . eh , sukati le kan kan .
Read More

sketsa end

Leave a Comment
helo2 .
baru arini aku nak update pasal sketsa KD aku yang dah lepas tu .
sketsa tu kebetulan berlaku selepas aku habis kelas English sebelumnye .
di mana aku kena buat presentation . hoho .
masuk2 je kelas KD , punye bersemangat aku nak berdrama kat depan sume orang .
group kami present dulu .

meh aku listkan pelakon2 :

Joe - Saadon aka Donat
Fatiha - Mak Mah (emak Saadon)
Shamimi - Limah (kakak Saadon)
Aku - Pak Yusof (bapa Saadon)
Naimah - Syafiqah aka Popia
Amin - Halim aka Carry
Wan - Ust. Amir
Hymas - Ketua Kelas

Geng Buli 3 Aminah
Akma - Mila
Syakirah - Mili
Zaqerah - Milo

Nad - Pencerita

watak kami masing2 , kaku .
bisu .
keras .

agak dah macam orang mati nye lakonan kot .
sebab mase kami practice , memang havoc gile wa cakap lu .
agaknye sume ni sebab kami kena present depan orang lain kot ?
watak aku sendiri , sebagai bapak , tak menjadi .
dah tak tegas macam mase practice tu .
huhu .
kena banyak la berdrama depan orang pasni .
mesti success kan kan .

another one group , mereka punye sketsa sangat mantap .
cite pun best .
berdasarkan kelas seni persembahan .
dalam lakonan ade lagi lakonan .
hebat , pandai mencari idea la kamu .
lecturer KD kami pun banyak bagi pujian kat mereka .
nak compare ngan kami , takpe la .
yang penting kami dah cuba sedaya upaya nak melakonkan watak masing2 .
dan yang terhebat , mase lakonan kami makan . . . . donaaattt ! ! !
hoheay .




P/S: berat aku dah turun ! !

Read More

study - list to do

Leave a Comment
skang ni , ape pun terjadi aku kena gak listkan ape yang aku nak buat .
for the sake of study , ok .
rase mase dah sangat suntuk , sebab exam pun dah tak lame lagi je .

CHEMISTRY:
kinda ok , but . . .
please read and do lot of practices .
memang sangat suke kimia organik , tapi pelik gak .
sebab selalu salah kat part tu la , electrochemistry la pulak yang ok .
weird .

PHYSICS:
terlalu banyak bab yang mengkonfiuskan aku .
so , memang la dari awal lagi kena listkan formula kot .

MATHEMATICS:
yang paling tunggang langgang .
tak tau la nape maths sem 2 ni susah gile . haish .
nasib dah chapter akhir2 ni senang gak r .

ENGLISH:
walaupun tak masuk dalam pointer , but still . . .
kena study gile2 , sebab summary tu .
aku buat macam tak pernah belajar .
tapi memang la pun , sebab mase kat skola dulu lain .
skang ni , totally different macam ape yang diajar kat skola .




P/S: nak balik , nak balik . lapo , lapo . (motif ?)
Read More

habibi come to me laa

Leave a Comment


tadi baru tengok video ni , seksi gile kot el samah ni .
wuyooo . . . @.@! !
18tahun ke atas ye !
Read More

profile picture

Leave a Comment
aku dah tukar .

profile picture aku kat FB .
wah , sukenye .
sebab aku memang suke la itu gambar kan kan .
tapi , perlu ke sebab tukar profile picture bagitau kat sume ?
ah , tak kire ar . aku tetap nak gitau gak .
aku SUKE gambar tu ! !

;)
Read More

berlakon ?

Leave a Comment
aritu baru lepas sketsa , macam berminat dengan bidang lakonan .
secare tiba2 .
so , terlintas la kat kepala aku ni nak cari ape hukum berlakon .
yela , aku tak nak la kerja aku menjurus kepada sumber yang tak halal .
ceh . cakap macam ye je nak jadi pelakon .
(ade bakat ke ?)

dan ini yang aku jumpa .


Fatwa Qardhawi dalam halal dan haram:

Perusahaan menerbit filem dan kerjaya berlakon adalah halal dan kadang-kadang berubah menjadi sunat demi perkembangan dunia penyiaran pada hari ini.

Penerbitan dan dunia lakonan yang harus hendaklah memenuhi beberapa syarat, antaranya:

1. Filem dan lakonan tu mestilah bersih daripada pengaruh kegila-gilaan, fasik, atau yang menjejaskan aqeedah dan akhlaq serta syari'at Islam; apa jua filem dan lakonan yang mengajak masyarakat kepada dosa dan maksiat atau menjurus kepada kriminal atau keganasan dan kebatilan adalah haram.

2. Lakonan dan perfileman itu tidak boleh berlaku percampuran bebas keterlaluan dan persentuhan antara lelaki dan wanita serta pendedahan aurat wanita dan lelaki, ini untuk menjaga fitnah dan syubhah.

3. Ia bertujuan kepentingan kesedaran kepada masyarakat (ada unsur pengajaran, iktibar dan keagamaan).

Jika ia memenuhi syarat-syarat minima itu, maka ia adalah harus dan halal.

aku amik dari sini .
dah terjawab persoalan aku .
and pasal lakonan tu , aku saje2 je .
tak mungkin la , sebab aku ni jenis gugup depan orang ramai kot .
Read More

bosan + busuk

Leave a Comment
semalam , mase kelas tutorial fizik la kan .
dari pukul 2-3 petang .
erm , tapi macam bese lecturer tu akan amik mase lebih daripada biase .
haish .
sambil tengah2 dengar penerangan daripada beliau , tibe2 terlintas sesuatu .
ape yang terlintas ?
huh ?

BAU BUSUK !
aku pun tak tau la bau ape .
tak dapat nak identified ngan pale otak aku petang2 tu .
whether tahi kucing , or sampah , I don't even know .
sume dah buat perangai masing2 .
aku lak dah le bosan kot , dengar penerangan berjela2 .
tapi equation tak la panjang mane . huhuu .

akhirnye , ape yang jadi .
tengok la bawah ni .


jadi minah arab jap .


kawan aku pun turut serta . bella .

ape lagi , snap2 gambar le pulak .
actually , bella ade rupe lagi lawak la .
tapi aku tak sempat lak nak snap mase tu .
takpe2 , janji boleh join aku untuk hilangkan kebosanan tahap cipan plus2 bau busuk yang datang entah dari mane tu .
shaish .




P/S: siap kena puji ngan lecturer pakai tudung camtu .
Read More

follow

Leave a Comment
i follow u , u follow me back .

ade istilah blogger camni .
mesti kes nak up kan traffic gile2 , pastu nak bagi nampak blog dia femes la kan .
mule2 dulu , mase jadi blogger agak nak la macam ni kan .
tapi bile dah lame2 , biarlah .
takkan nak kejar orang , kalau orang tak nak kat kite .

selalu je ade blogger yang dah singgah blog aku , dah follow .
suh aku follow diorang balik . hmm .
ikut aku la kot aku nak follow ke tak .
agak2 best isi dalam blog dia , aku follow la .
lagipun , aku tak pakse pun orang follow aku .
kecuali widget kat tepi blog aku ni yang duk pakse2 korang follow aku .
sebab aku tau , isi kandungan blog aku ni masih lemah .
dan aku masih belajar dengan blogger2 yang lain camne nak tingkatkan benda tu .




P/S: nak siap2 g mandi , ade kuliah .
Read More

presentation part 4

Leave a Comment
perihal sebelum ni . click .

pagi tadi ade perhimpunan rasmi . sume students kena la ade kat sane kan .
sebab matrics card kena scan . tapi ala , ade je yang tak g dan tak scan .
ape ade hal kan .

pot . . .
pet . . .
pot . . .
pet . . .

kitorang pun bersurai .
aku meneruskan langkah aku untuk g ke kelas english .
oh ye , mesti arini ade presentation kan kan .
tapi aku dah prepare sikit la , dengan kertas mahjong tersedia dalam beg ni der .
sampai je kat kelas , lecturer memang dah sedia menunggu kat dalam .
macam nak makan je kan . huhukkk .
takpe2 , kuatkan semangat . masuk . duduk . tunggu yang lain sampai .

then , lecturer pun cakap .
'wan group start 1st , then hilmy .'
epy pun blur2 je kan , kate tak tau pape .
yang aku tau , aku dengar ape yang lecturer kitorang cakap .
kalau tak , masakan awe boleh bawa diorang nye bahan kan .
whatever la , lecturer pun mintak la other volunteer untuk present .
kitorang , group aku le dah pandang sesame sendiri .
aku agak nak la cepat2 habiskan presentation . aku pun bagi insyarat , tunggu sampai group awe habis .
sudah je kan , lecturer tanye lagi .
cepat2 aku angkat tangan , and said 'saye!'
tapi akma lagi excited dari aku , dah siap bangun kot .
jadi , kitorang sesame paste kertas mahjong kat depan tu .

intro aku berjalan ngan baik , no problem .
mereka pun ok .
sampai je kat pie chart , tetibe aku tersedar yang pie chart aku dah ade few mistakes .
adesss . tak pepasal ayat aku sume kene rombak kot .
gugup jap , tapi cube berlagak tenang . cuba sehabis daya untuk habiskan part aku .
habis je , aku mintak pendapat member2 aku yang lain tentang presentation aku .
ah , yang penting benda tu dah lepas .
and skang , memang aku rase sangat2 lega dah hilang 1 burden .
sudah diterima , not rejected . and 10 bonus marks are given to us .
thanks teacher ! ! !


ni le pie chart aku yang ade mistake tu .


50% seharusnye mewakili teenagers . bukan all .

aku memang sangat2 happy bila dah tamat benda ni .
cuak ngan lecturer aku tu kot .
agak banyak rintangan dah berlalu .
tak lame dah lagi .
skang ni aku dah ngantok gile , tak tau mampu update lagi ke tak .

oh ye , pasni no more presentation part 5 kot .




P/S: nasib tak tetibe pengsan mase kat depan audience . . .
Read More

result

Leave a Comment
agak2 korang sume la kan . . result ape yang aku dok tulis kat title tu he ?
result exam ke ?
hoh ?
tak tau , tak tau . . .
huhu , yela , yela . .
memang result exam pun . result UPS aku .
baru je kua arini , berduyun2 orang kat OSC tu nak g tengok result memasing .
aku tak terkecuali la kan . punye la riuh rendah kot kat situ .
ade yang nangis , ade yang suke .
well , aku selit2 nak tengok result sendiri .
lelaki yang tinggi2 kat depan aku macam tak reti2 nak cepat2 blah kan .
dah la tinggi , bagi la ruang kat aku yang pendek ni ngek .

cari punye cari , tadaaa ! aku jumpe kelas aku .
and of course name matric number aku senang dicari so zaapp .
terus je dapat result aku ape la kan .
aku dah dengar member2 aku memekik panggil aku .
sebab dah lambat nak ke kuliah . aku kate 'pegi la dulu !'
oppss , bukan nada marah , tapi sebab kebisingan kat situ ok .
confirmkan balik result tersebut , dah puas hati walaupun tak sebenarnye .
aku pun memblahkan diri dari situ .
nak tau result aku ? sory la bebeh . tak mungkin aku announced kat sini kot .
haha .
Read More

phones part 2

Leave a Comment
sambungan dari entry yang lepas .
sila go on ngan gambar2 and nota aku kalau berkenan . hehe .


nokia 6600 . mine was all black .

phone ni aku dapat mase family aku g KL .
aku saje cakap2 nak phone ni , or phone daun (nokia 7610)
then , abah aku kate nak belikan betul2 .
terus je bawa g kedai kan kan .
memandangkan daun lebih mahal sikit dari sabun , abah aku pun belikan sabun untuk aku .
so , boleh la dibawa mandi .
FYI , ni mase form 3 .


sony ericsson z520i .

pada asalnye , ni phone mak aku .
sesame beli ngan sabun tu la .
tapi mak aku dah dapat phone lain lak tak lame kemudian .
jadi , dapat la kat aku .
dah aku pakai 2 number lak kan . haish .
1st sony phone . best . ade lampu2 bile orang call .

sony ericsson k618i

lalu pada form 4 , aku sudah kumpul duit sendiri .
dan aku pun beli phone tersebut menandakan aku sudah boleh berdikari sikit sikit .
tak nak asik mengharap kat parents je beli itu ini kan kan .
1st 3g phone aku . kinda ok la .
harge pun tak mahal pun .


sony ericsson u100i (yari)

ini phone aaa , aku dapat mase lepas habis SPM .
kire hadiah result SPM aku la , from my mom .
cam 5mp , ade radio , gps sume .
satu je la yang takde , wi-fi . lain dah kire ok la bagi aku .
still pakai lagi sampai skang , tapi sedang masuk hospital wad CCU .
tak tau bile nak ok la .


nokia c3 .

lalu ni la yang paling latest .
dah 4 bulan pakai , sejak akhir tahun 2010 la .
pakai duit sendiri gak , yang pada awalnye takde sape pun tau kewujudan phone ni .
hehehehe .
sangat2 ok , tapi kalau upgrade sikit cam lagi ok .
3g takde aku tak kisah pun .
sebab aku ni bukanlah g buat video call kat orang sangat pun .
kalau internet pun , aku lebih pada lappy/notebook aku ni je la .

huhu , sudah .
boleh dikira hampir setiap tahun gak la aku tukar phone kan kan .
ish3 .
nampak sangat aku ni seorang yang membazir .




P/S: ape list phone korang lak ?
Read More

pantang

Leave a Comment
dalam kehidupan sebagai manusia ni . . .
setiap orang ade do's and dont's nye kan .
macam aku gak , ade some perkare yang aku tak suke , dan aku pun takkan buat perkara tu melainkan terdesak .

antara benda yang menjadi kepantangan aku ialah :

1. bila aku dah kemas2 , orang sepahkan barang aku semula .
memang aku akan cukup bengang , sebab aku tak sepahkan barang2 dia pulak kan ?
so dengan sukarelanye bile dia takde lak , aku cube untuk sepahkan barang dia semula . ha , fair la kan ?

2. teamwork yang takde co-operation .
bila diterangkan , memanjang ar blur je kan . terpinga2 cam orang yang tak tau ape2 , walaupun dah diterangkan banyak kali . tak pernah tolong menyenangkan hati group member yang lain , malah asik menyusahkan je .

3. bahan orang melebih2 .
aku suke gak la bahan orang ni , tapi biar berpada . jangan sampai terlalu menghina orang lain , sampai orang tu rase tak selesa ngan kita lalu habis tacink macink ngan kita . tak kuasa aku kot nak pujuk2 . sebab kebiasaannya , diri aku sendiri pun tak terpujuk .

4. orang yang tak alert dengan sindiran .
aku bukan orang yang jenis direct , sebab aku pun tau gak la perasaan orang lain .
orang lain je yang tak paham aku ni camne . benda ni terjadi ngan kawan2 gak , tapi susah la bila setiap perkara yang dicakap tu dipikir main2 . wei , aku ni gile2 , gile2 gak . ade tyme aku sangat serius ok ?

5. telefon yang mengganggu waktu tidur aku .
tengah nyenyak2 tido , tibe2 berbunyi tipon tu .
peh ai , cam tak boleh nak bunyi tyme lain la kan . salu sangat benda ni berlaku . tak kire la sape pun yang call . huhu . tapi benda ni tak la menambahkan kesakitan hati aku yang amat sangat .

6. aku tak suke menunggu , dan juge ditunggu .
ye , itu sangat2 pantang ye . aku dah janji waktu camni , but still tak sampai .
awal2 lagi aku dah cakap , yang aku tak suke benda ni . sendiri kena paham ar , cube jadi punctual . be on tyme , ini tidak . mengapa mesti amik 15min or setangah jam untuk tunggu je ? itu la orang kate janji melayu . ade je yang tak kena berkaitan mase ni .

ok , setakat ni dulu la rasenye . agak2 ade lagi , aku update je la .
Read More

sketsa

Leave a Comment
tak lame lagi , aku ade sketsa KD .
KD tu kemahiran dinamika , ala . ajar komunikasi , etiket makan tu sume .
tak lame lagi tu sebenarnye esok la , rabu . hehe .

arini kan cuti Maulidur Rasul , so kami sume amik kesempatan untuk practice la .
cite yang bertajuk Donat . seorang lelaki lembut Saadon aka Donat yang mempunyai 2 orang kawan baik .
ade 3 orang di sekolah , suke buli beliau iaitu Mila , Mili (aku la tu) , Milo .
bapak and kakak si Donat ni pun tak suke ngan beliau .
hanye mak , 2 orang kawannye dan Ust. Amir je yang menyokong beliau .

wah , begitu la .
sebenarnye , aku agak excited la nak berlakon ni kan .
jarang2 dapat peluang macam ni kan kan .
memang kesukaan aku cipta dialog sendiri .
aku ni mane la suke sangat ikut skrip yang dibagi .
tadi pukul 8 malam lebih , kena turun lagi .
final touch up . lakonan semakin mantap .
dan sebab Syakirah selalu takde , aku amik watak bapak sementare .
so , skang ni mereka dah confirmkan aku sebagai bapak yang baru .
haiyaaaa .
nanti Mili , Syakirah la yang take over .
doesn't matter la . watak2 ganas ni memang bagi je la kat aku .
hihih .

kami sekelas ade 2 group sketsa , salah satunye terdiri daripada kami .
seramai 12 orang .
lagi 1 group , aku tak jenguk lak mereka buat cite ape .
huhu .
malas la , sebab . . . . ah , tak perlu mention kat sini la . buang mase dan tenaga je .
dan esok , rase tak sabar2 nak kelas KD .
skrip ke tak skrip , tak kisah .
ape terlintas buat aje . baru la syok , boleh buat orang ketawa kan kan .




P/S: tengah pk sape nak jadi camera-man esok .
Read More

phones part 1

2 comments
zaman berubah , orang pun turut berubah ikut kehendak masing2 . .
begitu gak ngan aku , tak pernah lepas dari benda ni sume .
kalau boleh , tiap kali phone baru kua , mesti nak g beli .
tapi aku bukan kaye , cukup ikut kemampuan diri je kan kan .


my 1st handphone model ericsson .

sumpah berat la kan phone tu . mase penghujung darjah 5 .
itu pun sebab gatal2 nak ade phone .


sagem yang comel .

my late grandpa yang bagi . sebab beliau dah dapat phone baru .
samsung yang comel pula .
oh ye , yang ni maju la sikit dar ericsson tadi tu kan .


nokia 2100 .

bertukar lagi .
mase ni darjah 6 aku start pakai .
my mom's yang bagi .
sangat la suke . almaklum la , kanak2 ribena .

nokia 3100 .

penghujung darjah 6 membawa ke form 1 aku pakai fon ni .
1st colour phone yang aku .
dah leh bawa masuk gambar berwarna , lagu polyphonic .
sebelum2 ni just , monophonic je kot .

nokia 3220 .

tadaaa . fon ni merupakan 1st hand phone yang betul2 aku punye .
tak pernah dirasmikan oleh sesiapa oleh ahli keluarga aku seperti phone2 lain yang sebelum ni .
pemberian abah aku , birthday present la kirenye .
lagi maju kan , siap dah leh capture gambar , bawa masuk lagu yang bersuara orang tu sendiri .
no more polyphonic , monophonic so bye2 . haha . (berlagak)
nak masuk form 2 aku dapat phone ni .
yang menarik ade lampu2 , tapi agak macam KE***G ar . huuu .




P/S: ade sambungan lagi . tak cukup lagi tu .
Read More

presentation part 3

Leave a Comment
untuk bace part 1 and part 2 . sila lah klik pada mereka .

isnin , 14/02/2011 .
punya la payah aku nak bangun pagi2 tu .
penat punye pasal tak hilang lagi , keje pun tak siap2 . huu .
pagi2 aku g mandi cam bese , tapi sedang2 aku memerut dalam jamban tu .
aku dengar ade sore orang berteriak panggil name aku .
hish , sape la pulak tu kan .
tapi aku dah agak sape la tu kan .
'kawan baik' kau la tu .
aku teruskan ngan mandi sume , then masuk bilik dengan harapan masalah tadi dah selesai .
skali aku masuk bilik , baaa . . . adehai .
ade lagi minah ni , pagi2 dah menyemak kat bilik aku .
entah ape2 je , satu ape pun dia tak buat2 .
kat kertas mahjong pun dia tak tulis kot , pastu baru la terhegeh2 cari marker kat aku .
aku kate je la takde , tyna pandang je kat aku .
'eh , memang betul pe , semalam pun aku pinjam kat tham . haha .'

petang kul 3-4 ade replacement class english .
sambil2 tu kitorang practice bercakap sesama sendiri .
kelas pun habis kul 1 kan . ade 2 jam la nak rehat .
aku balik bilik nad , balik bilik sendiri nanti buang mase je ar .
lunch , solat , then practice2 then tido .
sampai la pukul 2.45 petang kan . huhu .
sedap gile kan tido , alangkah bestnye takde replacement class tu . huhu .
pas je kitorang siap2 , kitorang pun melangkah ke kelas tutoran .
cari kelas kosong , kitorang pun masuk la dulu .
tunggu dak2 yang lain sampai and jugak lecturer yang masuk .
sesi menayangkan masing2 punya kertas mahjong .
tengok2 , sambil lekat2 tape untuk tampal kat whiteboard .
kang tak cukup preparation , kena marah la pulak .
aku rase aku dah cukup bersedia ar dari awal2 pagi tadi .

tunggu , punye tunggu punye tunggu tunggu .
sambil dak2 yang lain ade dah sampai .
tibe2 syakirah dapat mesej yang berbunyi daripada lecturer .
'kelas arini dibatalkan .'
haiyaa , kalau aku tau la kan , tak payah la susah2 aku menunggu .
ape lagi bersorak kesukaan la masing2 .




P/S: begitulah part 3 aku . tunggu ari rabu la pulak ape yang terjadi .
Read More

boling

Leave a Comment
ahad aritu , ari yang sangat membusykan aku .
dah la dengan ari sabtu nye kelas sampai ke petang .
adehai , capek gue .

seawal 6 pagi , aku dah mandi . sebab pukul 7.45 dah kena tunggu bas kat depan DSG .
siap2 , excited nye . huhu . bilik air kosong tu yang seronok gile .
ok , aku ngan ika turun awal sket sebab aku nak g kua kan duit kat ATM .
otw tu nampak ayie . (group member boling aku gak la)
lambai2 kat dia . hoho .
pastu , kitorang pun lepak2 la kat depan DSG sementare tunggu yang lain sampai .
akhirnye , member aku lagi sorang , nad pun sampai .
yang membuatkan kitorang bengang , janji nye pukul 7.45 pagi .
tapi sampai 8 pagi pun still penganjur tak datang2 lagi .
tunggu punye tunggu baru la nampak batang idung memasing kan kan .
sabar je la .
kitorang naik bas A , and yang lain2 bas B .

sampai di JJ , JJ pun tak bukak lagi . haha .
tu la , nak awal2 sangat . ape2 aje .
ape lagi , lepak mamak jap .
makan2 ape yang patut then baru la kitorang menuju ke JJ yang baru bukak itu .
sempat ke tandas , then baru la ke tempat boling .
kasut boling aku , 5 . tak konsisten kot .
ade mase ngan member pakai 5 ok je , aritu longgar lak . hish .

ni dah start balingan percume . memang la ok .
tapi mase men tol2 terus hampeh je kot . ape2 aje .
1st game kire ok la , 2nd game memang aku terus jatuh .
aku dah down kot tyme tu . 3rd game pun sket je la yang ok nye .
group member aku yang paling ayie la and nad . wooo .
dorang dah bese men kot . tak cam aku .
ntah ape2 aje . orang ajar pun tak paham2 .
huhu .



group aku yang terbaik ialah ayie . ngan kutipan mate tertinggi .
tahniah2 .
habis je penyampaian hadiah tu sume , kitorang pun g jalan2 sekitar JJ .
kena naik bas pukul 3 petang . so mase tu baru kul 1 .
ok je , lepak2 g makan . sizzling kuay teow .
syiok beb , sedap .
aku ngan ika je , nad g jalan2 dalam JJ dulu .
ayie ngan member dia pada awalnye .
then , bile dia call , dah ade same2 lak .
ehem , ehem . heheheheheheee .
kitorang dah habis makan , diorang lak yang nak makan .
mule2 kitorang teman r , pastu kitorang chow .
saje bagi chance berdating . kehkeh .

aku masuk dalam JJ , beli ape yang patut .
ingat nak beli sushi , modal tak cukup la pulak kan .
takpe la , lain kali kan ade . ape susah .
ni pun dah beli banyak benda kot .
habis lagi la duit . aku ni memang suke boros la . hish .

sampai kat kolej , kepenatan .
nasib baik la bas naik sampai ke kluster C kan . huhu .
kalau tak , mau terbakar kulit aku nak sampai sane .
lepak2 jap , makan roti .
pastu mandi , sebab badan dah melekit gile .
dah bau busuk macam ape ntah , orang nak peluk aku sume aku tolak .
huhu . ape ntah , tak nak dorang bau aku . huhu .
malam tu , siapkan keje sket .
prepare untuk presentation aku pada ari esoknye , isnin .


btw , gambar ni comel tak ? heh .




P/S: sakit jiwa ngan 'kawan baik' tu .
Read More

belog

Leave a Comment
salam .

arini baru la aku muncul semula kat blog ni kan .
rase cam dah lame gile tak update blog .
padahal baru je 2 hari kan kan .
(peh , lame la tu . tak tau ke ?)
aku rase rindu gile da ngan blog , yela . lately ni kan , keje aku asik nak update je .

sory la blogku sayang , saye banyak komitmen sejak ahad tu .
ngan tournament bowling , preparation for presentation aku lagi .
tutor tak siap2 , experiment lagi la kan . huhu . .
agak complicated jap hidup aku ni .
rehat tak cukup lak tu . (sape suh tido lewat2 . then , padan muke)
tapi , aku nak gak update pasal tu sume nanti k .

nasib la esok cuti kan .
hehe .
Maulidur Rasul kan . same2 la kite berzanji , jangan dok sibuk Valentine's Day arini .
eh , tapi tak gak leh rehat sangat kot .
still ade comitment ngan benda lain .


P/S: korang rindu kat aku jugak ke ? theehee . ;D
Read More

rindu

Leave a Comment
aku rindu .
aku rindu zaman2 mase aku salu sangat berwebcam ngan BF aku .
dah lame tak webbie ngan dia . . .
hmmm .
memang la skang ni boleh dikatekan kerap gak jumpe .
tapi aku still rindukan zaman2 yang dulu .
huhu .
ape yang jadi ek pada aku kalau aku bukan ditakdirkan bukan jodoh dia ?
. . . .
. . . .
. . . .
. . . .
. . . .
aku pun takde jawapannye . hurm . . . . .
Read More

facebook

1 comment
salam .
selamat pagi .
ehem .

untuk pengetahuan korang sume , buat mase ni korang takkan jumpe FB aku pun . . kenapa ? sebab aku dah deactivate kan nye . . ni sume sebab aku bengang tahap cipan . . bengang kat ape ? entah la , pelbagai . . malas layan karenah manusia kat situ . . jadi , buat sementare ni biarlah FB aku tu berkubur dulu . . better aku fokus pada benda lain yang lebih penting . . ehem . . tapi aku tak tau la bape lame je boleh bertahan deactivate aku tu . . huhu . . ni baru masuk ari yang kedua lah . .
memang kedua2 akaun aku deactivate . . bukanlah aku block korang ke ape . . don't worry . .

oh ye , memandangkan aku dah deactivate kan . . pakwe aku merajuk pula . . elok2 ade in a relationship . . dia terus kosongkan ruangan tu . . huhu . . alasannye sebab in a relationship dengan hantu . . ala , bukannye hilang terus . . nanti kalau aku dah activate kan benda tu akan ade balik secare otomatiknye . . huhu . . alahai , aku pula yang sedih . . takpelah , biar emosi aku betul2 stabil dulu , then baru aku start balik dengan kegiatan FB tu . . skang ni memang aku nak mengaddictedkan diri sendiri terhadap blogging semula . . . . mencuba untuk tidak biarkan 'rumah' aku ni berhabuk , bersawang , bersepah dan seangkatan dengannya . .




P/S: aku tak tido2 lagi . . memang akan tambah lebam je bawah mate ni . haish . . .
Read More

list movie

Leave a Comment
berikut movie yang aku dah tengok sejak akhir2 ni .











how ? komen sket .
Read More

practice nyanyi

Leave a Comment
semalam kan , aku tido lambat .
tapi sejak kebelakangan ni memang aku salu tido lambat pun .
dengan emosi aku yang tak stabil kan .

then , aku pun practice la nyanyi .
dengan guru nyanyian lagi tau .
sila scroll lagi ke bawah ye .

. . . . .

. . . . .

. . . . .

. . . . .

. . . . .

. . . . .

. . . . .



best kan ?
(merepek je tengah2 malam)




P/S: thanx to my BF sebab sudi aku yang gile ni . haha .
Read More

movie

Leave a Comment
memandangkan kebanyakan dak2 kat kolej ni heboh ngan movie , drama .
aku pun jeles la .
ape yang obses sangat tak tau la .
lebih2 lagi korea kan . drama panjang berjela kot .
tak sanggup aku nak habiskan .
kot itu takpe lagi , ade yang sampai cite2 lucah pun dorang nak tengok .
haish . excited bebenor . tau le masing2 da 18+ .
(waa , aku mude lagi laaa ..!!)
cukup la sekadar aku tengok movie je .

tadi , tengok movie Phobia .
cite antu siam .
mestilah takut wooo .
tapi ade gak yang cam lawak2 sket .
ok la tu , dah kurang sket level keseraman dalam diri aku ni .
aku tak la takut tengok cite antu , tapi aku tak suke effect contohnye antu datang menyergah secara tibe2 .
hish . entah pape je .

habis je cite tu , tengok The Descent .
tak tau la cite ape tu .
roommate aku Tyna tu yang bagi . amik je la kan .
mm , mule2 .. bosan .. bosan .. bosan ..
lalu aku ambil keputusan tutup je la .
baik g blogwalking je . lagi bagus kot .




P/S: tertanya2 ni . apekah ?
Read More

presentation part 2

3 comments
sambungan dari entry lepas .......

so , harini sabtu .
1st skali waktu english .
and , we proceed with another 2 groups to present the project la .
aku masuk kelas ngan keadaan yang kepanasan .
tak senang duduk aku dibuatnye .
sebab ape ?
sebab blok tutoran black out .
peh , memang berangin gile ar kan .
pandang muke lecturer english aku tu , macam moody je . huhu .
mule2 , macam bese paste that paper kat depan untuk beliau cek ape yang patut .
and yet , masih ade lagi yang dikoyakkan .
tapi kali ni dengan care yang lebih lembut compare ngan yang sebelum ni .
(my bf cakap benda camni down kan semangat student)
yang masih lagi survive , disuruh bercakap .
1st , ok . 2nd , dah mule stuck . dan faham yang seterusnya .
not enough preparation , like me also .
lantas , kami disuruh keluar untuk duduk di tengah dataran .
(tempat parking kete pensyarah , belakang blok tutoran)
agak menjadi perhatian kan kan .
wah , bebudak ni sume disuruh untuk mencari kertas mahjong .
dan perlu disiapkan gak , membuat discussion bersama ahli kumpulan .
hmm . group aku ni , agak tak ngam la .
aku ni jenis tak puas hati , tak reti nak luahkan .
tunggu sampai meletup je .
aku punye sudah siap , cume perlu sedikit adjustment setelah tunjuk pada lecturer tadi .
oh ye , group yang sedikit ok tadi .
mereka berlatih macam mane nak cakap depan orang .
macam bese , kena redo lagi . T__________T
memang group aku ngan group lagi satu je la yang 1st present isnin nanti .
ape2 pun , i'm looking forward ape nak jadi nanti . *giggle*




P/S: sadis tak kisah hidup bebudak kelas aku ?
Read More

linky widget

Leave a Comment



perasan tak aku ade letak benda alah yang baru ni ?
aku berminat sebab ade blog2 yang aku lawat letak linky widget ni .
nanti korang dah tinggal jejak , aku leh lawat blog korang semula kan kan .
tapi ade something la tadi yang aku dah buat .
membuatkan mereka yang tinggalkan jejak kat blog aku ni hilang .
iaitu i am S!L4H.. and akalili . huhu .
sory ek .
nasib baik tak ramai , kalau tak .....
jenuh aku nak listkan sorang2 . hehe .
sekian .

Read More

presentation part 1

Leave a Comment
before this kan , kami (dak KMNS) ade buat project paper for english .
now , we need to present it in front of people of our own class .
mase ari jumaat lepas , dah start presentation untuk 2 group yang pertama .
tunggu punye tunggu , mereka (dak kelas aku) tak gak paste mereka punye mahjong paper kat depan .
my lecturer dah bengang je .
lalu mereka pun cepat2 la bertindak .
ok , sesi tu dah lepas .
suddenly , lecturer g je kat depan . (sambil memegang red marker)
beliau pangkah sume yang tak betul .
and then , zraappp ! peh , memang terkejut kot .
dia koyakkan satu2 mahjong paper except 1 in that group .
another 1 group , pun same .
kena rejected . so , mereka sume kena redo presentation tersebut .
(of course , ngan condition mahjong paper yang sudah dikoyakkan T_____T)
memang muke masing2 dah macam pe je .
ade yang nangis .
ade yang buat muke takut . (ade la someone yang tak buat keje tu)
and ade gak yang buat muke takde perasaan . (aku la salah sorangnye)
memang lecturer kami sangat strict dalam hal2 project ni .
ade yang tak puas hati , tapi ape nak buat .
she as a lecturer , she deserves to do what she feels rite kan kan kan .
huhu .




P/S: tadi berlaku lagi perkara yang same . jap lagi proceed pasal ni lagi .
Read More

kelas

2 comments
aku bangun , lantas aku melihat jam di dinding .
pukul 6.50 pagi .
"ah , malasnye nak bangun ."
tapi apekan daye , aku kuatkan semangat aku untuk pergi ke kelas .
aku membuka almari , lalu aku ambil sepasang baju kurung dan sehelai tudung .
aku pergi ke bilik menggosok dan agak2 mengambil mase selama 10 minit .
selesai itu , aku pun mengambil wuduk dan mengerjakan solat subuh .
"subuh gajah pun subuh gajah la . janji bukan subuh dinosaur ."
aku melihat rakan sebilikku usai mandi .
pergi ke bilik air , aku menjenguk pada pakaianku yang sudah siap direndam 'softener' .
aku memerahnye , dan aku membawa ke bilik untuk disidai sebentar lagi .
segera aku capai towel dan peralatan mandiku .
rakan sebilikku tadi , mengatakan sesuatu pada aku .
"weh , kau ngigau eh ? arini kan ikut tyme table ari rabu . xkan kelas kau start kul 8 ?"

aiseh , siyes aku tak ingat yang kelas start lambat lagi .
aku ingat arini ikut tyme table macam bese . huhu .
kan dah termalu pagi2 .
huhu , tapi ok la kan .
at least aku dah siap awal2 . :D
Read More

soal , sila la jawab

2 comments
ok , semalam .
aku ade buat entri pasal teka teki .
ececeh , sangat berdukacita sebab korang tak respon pun .
sob3 .
refer kat sini .

and arini , aku ade lagi satu .

ADE SEKO BURUNG TERBANG . TIBA2 BUNYI GURUH . LANTAS BURUNG TERSEBUT PUN JATUH .

soalannye , KENAPA ?
Read More

sibuk ngan 14 feb

Leave a Comment
helo2 korang .
ye korang yang beragama Islam tu .
nape la sibuk sangat nak sambut perayaan barat tu ?
korang macam la tak tau je sejarah Hari Kekasih @ Valentine's Day tu .
kalau betul tak tau pun , boleh search kat Encik Google .
aku bukan penceramah agama nak bising2 kat korang .

kat sini pun , sibuk je nak dedicate itu ini .
buat jualan kan kan kan .
anta pada kawan la , pada secret admire la .
bile aku dah duk sorang2 , terpikir2 tu kan .
baru la aku teringat pasal Valentine's Day ni .
nampak sangat pengaruh barat dah merebak dalam otak umat Islam kat Malaysia ni .
terikut2 sangat ngan budaya tu sume . hish .

that's why la bile ade je sambutan ni dilakukan .
pelbagai ragam dan macam yang kita akan nampak dalam akhbar ok .
maksiat sane sini .
kena tangkap khalwat bagai r .
huhu .
tak caye , selak la paper mase selepas Valentine's Day yang dok dibangge2kan tu .
yang paling banyak , MELAYU .
ye , bangse kite ni sendiri .
cina , india pun tak la seteruk macam ni .
memalukan je . sebab aku sendiri pun melayu beb .
benda ni berlaku bukan setakat tyme Valentine's Day ni je .
New Year , Krismas .
tengok , bangge2 sangat ngan perayaan tu sume .
tapi , Awal Muharram ade korang nak ingat ?
Maulidur Rasul , ade ?




P/S: masing2 ade akal fikiran , boleh pk sendiri kan ? :)
Read More

nak DYE ke DIE ??

2 comments
Islam adalah agama yang mementingkan kebersihan dari kecantikan. ini selaras dengan sabda nabi SAW yang bermaksud : “Sesungguhnya Allah itu cantik dan sukakan kecantikan dan ia bersih dan sukakan kebersihan“.

Oleh yang demikian, perbuatan mewarnakan rambut selain daripada warna hitam adalah harus dengan syarat pewarna tersebut tidak mengandungi bahan-bahan najis dan telap air serta tidak bertujuan untuk menunjukkan kecantikan kepada orang lain.

Ulama telah bersepakat mengharuskan mencelup warna rambut dari warna hitam ke warna lain seperti merah dan lain-lain, samada dengan inai dan apa jua pewarna yang dibenarkan syarak. Mereka semua berdalilkan dengan hadith-hadith riwayat An-Nasaie, At-Tirmidzi, Ahmad, dan Muslim. Hampir kesemuanya mempunyai sanad hasan dan shohih dengan perawi yang thiqah. Bagaimanapun ia diikat dengan syarat berikut :-
1- Pewarna tersebut bukannya jenis yang kekal, jika tidak ia dikira mengubah ciptaan Allah SWT yang diharamkan.
2- Menggunakan pewarna yang suci dan halal.
3- Tidak mengakibatkan mudarat terhadap kesihatan individu. Seperti Kanser, kekeringan rambut dan merapuhkannya, atau alergik ataupun mudarat terhadap janin akibat bahan kimia pewarna tadi.
4- Memutihkan rambut iaitu dengan mengikis warna hitamnya dengan tujuan utk menghasilkan warna baru rambut yang lebih cantik, adalah makruh. kerana ia menukar ciptaan asal Allah.

HUKUM MENCELUP UBAN PUTIH KE HITAM
Ulama telah berbeza pandangan dalam hal ini seperti berikut :-

1. Makruh
Ia adalah pandangan Mazhab Maliki, Abu Hanifah, sebahagian ulama Syafie seperti Imam Ghazali, Al-Baghawi.

Tetapi kiranya ia dibuat untuk tujuan menakutkan musuh di dalam peperangan ia adalah HARUS.

Dalil mereka :
a) Sabda Nabi SAW : “Tukarlah ia (warna rambut, janggut & misai ) dan jauhilah dari warna hitam” (Shohih Muslim)
b) Berkata Ibn Umar ra : “Kekuningan pewarna para mukmin, kemerahan pewarna para Muslimin, Hitam pewarna puak Kuffar” (Riwayat At-Tobrani, Al-Haithami)

c) Nabi SAW bersabda : “Barangsiapa yang mewarnakan rambutnya dengan warna hitam, nescaya Allah akan menghitamkan wajahnya di akhirat kelak” (Al-Haithami, bagaimanapun Ibn Hajar berkata seorg perawinya agak lemah, bagaimanapun rawi tersebut diterima oleh Imam Yahya Mai’en dan Imam Ahmad)

d) Dalil aqal, ia dikira suatu penipuan.

2. Haram
Ia adalah pandangan Mahzab Syafie. Dikecualikan kiranya utk jihad. Mereka berdalil dengan dalil kumpulan pertama tadi.

3. Harus tanpa Makruh
Ia adalah pandangan Imam Abu Yusof dan Ibn Sirin.

Dalil mereka :
a) Sabda Nabi SAW : “Sebaik-baik pewarna yang kamu gunakan adalah warna hitam ini, ia lebih digemari oleh isteri-isteri kamu, dan lebih dpt menakutkan musuh” (Riwayat Ibn Majah, bagaimanapun ia adalah hadith Dhoif)
b) Diriwayatakan bahawa sahabat dan tabi’ein ramai juga yang mewarnakan rambut mereka dengan warna hitam. Antara Sa’ad, ‘Uqbah bin ‘Amir, Az-Zuhri dan diakui oleh Hasan Al-Basri. (Lihat Fath al-Bari, Majma’ az-Zawaid dan Tahzib al-Athar oleh At-Tabari)

Suka disebutkan di sini setiap mazhab mempunyai dalil masing-masing yang tidak dpt disebutkan kesemuanya di sini, demi meringkaskan tulisan ini.

Kesimpulan Hukum
Akibat terdapat zahir hadith dan athar yang bertembung antara satu sama lain, maka fuqaha mengambil jalan membuat takwilan bagi menggabungkan hadith-hadith ini. Ia seperti berikut :

a) Hadith larangan adalah menujukan kepada larangan penipuan umur yang tua akibat tua dan uban maka dihitamkan bagi kelihatan lebih muda. Tidak kira dari kalangn lelaki mahupun perempuan. Ia dilarang oleh Islam.

b) Adapun hadith yang mengharuskan adalah dalam keadaan dan sebab2 yang diiktiraf oleh syarak, seperti perang bagi menakutkan musuh, ataupun ia tidak mengandungi unsur penipuan, seperti merawat penyakit dan lain-lain.






P/S: individu skang kaler rambut tanpa sebab ? renung2kan dan selamat beramal .
Read More

GAY dan PONDAN . beza ke ?

2 comments

skang ni , aku rase la kan .
tiap kali aku jalan2 ke blog .
ade je isu2 yang dibentangkan .

tapi yang paling banyak aku jumpe pasal GAY r .
even dalam MASTIKA pun aku bace isu pasal PONDAN ni .
keluaran januari kot tak silap .
kadang2 rase cam geli doh .
eh , tapi la kan .
ape beza PONDAN ngan GAY ?
lain ke ? aku tak arif pasal ni ler .

tak kisah la , tapi benda camni jadi sebab didikan agama dari kecik gak kan .
kalau tak betul , parents terlepas pandang .
tu yang jadi macam ni .

ok , aku dah jumpa .
PONDAN perwatakannye lebih lembut .
lebih femes , lebih glamour .
lebih gediks . oopss .
while GAY , dari luar sebijik cam jantan tulen . (fuyoo)
tapi jauh di sudut hati , beliau sukekan lelaki gak .
ish3 .
aku bace dalam MASTIKA la kan .
mereka yang PONDAN ni nak jadi pompuan , siap makan pil perancang .
woo , tu yang boleh menimbulkan benda2 yang tak patut mereka ade .
(as lelaki la)
body shape mengalahkan pompuan .
and suare juga bertukar jadi lembut .
wah , jeles la I nyah .
suare I pun lagi kasar U . huhu .

ish , insaf2 la kot .
mereka ni kalau dah terjebak bukannye leh nikah sesame pun .
'kawen' boleh r . tapi sok2 dapat penyakit .
dah kalau Allah nak bagi kan . huhu .




P/S: pompuan lak tak sudah2 ngan LESBO or PENGKID dia tu . hish .
Read More

hati

Leave a Comment
wahai hati yang gelisah ...
sabar je la kan menghadap karenah2 orang kat sini .
memang hati kau je la yang sakit .
sementare hati orang lain perlu dijaga dengan rapi .
hati kau terlalu rapuh , sebab tu senang terluka .
tatkala menerima se
suatu keputusan dari orang lain .

tapi , kau tak kisah kan wahai hati .
mereka sume tu bukanlah sape2 pun dalam hidup kau .
kau hanya perlu teruskan hidup selama beberapa bulan je lagi kat sini .
pastu , ape pun kau nak buat pada mereka takde sape kisah .
mereka selayaknye merasa ape yang kau rase .
takkan sampai bile2 hati mereka je yang merasa puas ?

hmmmmm ...
Read More

riadah

Leave a Comment
hari ni kan jumaat .
sepatutnye jadi kuliah terakhir untuk setiap minggu .
tapi oh tidak la . esok ade lagi kuliah .
oh dem la kan , sebab tak dapat beristirahat .
huuu .
pulak tu , ikut time table ari rabu .
peh , memang tak la . sebab aku kena balik kul 5 .
muke aku ni memang berat kalau nak g kuliah .
lagi lak pagi2 .



ok , petang ni aku dah set .
nak g riadah la kan .
joging2 bakar lemak dalam badan ni .
(especially kat perut boncet aku ni kan)
agak2 dalam 5.30 petang aku turun la .
waktu tu sedap2 je .
tak panas sangat macam kul 4 lebih .
terbakar aku nanti . cukup2 la tu jadi hitam .

tapi ni sume plan kan .
tak tau lagi ape jadi petang nanti .
kot aku terlajak tido sampai nak ke maghrib ke .
(haish , jangan la)
eh , kena gak la . aku nak kurus cepat ni . huhu .




P/S: korang tak nak jawab ke teka teki aku ? sampai hati . ;(
Read More

stok

Leave a Comment
tibe2 aku punye gile cam nak datang .
korang ade stok teka teki tak ?
or else . bia aku je la yang ask kat korang .


SIAPA YANG BEKERJA SETAHUN SEKALI ?


jawab la .
HEHE .
agak2 sape yang ade stok tu .
leh la sharing ngan aku .
sharing is caring kan kan kan .
Read More

hari keusahawanan

1 comment
lately ni kan .
ramai sangat yang datang menyinggah dari bilik ke bilik .
haish .
sampai kadang2 naik rimas aku dibuatnye beb .
bukan ape , tengah syok2 menjalar sane sini kan .
mereka potong stim pula .
huhu .

tapi takpela , aku dah paham nape la mereka buat macam tu .
sumenye sebab hari keusahawanan yang bakal berlangsung .
account students , they need to do this project la .
membina keyakinan diri kan , bila berhadapan dengan orang lain .
yela , kang tibe2 nak berniaga gagap pula .
how ?

bile tengok mereka ni , aku rase kesian lak .
kesian kalau tak beli .
tapi ape nak buat , aku tak leh beli ikut suke .
sebab aku tengah pokai beb .
plus jimat duit skali .
mummy aku kate , aku tersangat pandai gune duit .
huhu .
skali je la aku beli tyme mereka datang tu .
pastu , no more .

ala , bebudak punye keje .
bukan la perfecto mane .
dapat complain lagi ade .
(cewahh , sempat ngutuk)
aku ade beli kerepek .
ah , sudah2 . jangan umpat lagi .

aku salute la , sebab mereka berani berhadapan ngan orang lain .
lebih2 lagi to a person inside the room in front of us .
haha , motif ?
dari awal , maksudnye dari orientasi la .
kami tak pernah bercakap pun ngan dia .
even kami senyum , dia tak pernah kot nak balas balik .
aiseh , mau tak bengang .

bertarikh 18/02 .
itu la hari keusahawanan KMNS yang unggul . cett .
aku berjaya melingkupkan sorang penjual .
iaitu roommate aku sendiri , tyna .
dia offer kat aku ape yang mereka akan jual , tapi aku suh dia lak yang bayarkan .
hehe . aku just tuntut janji .
dia pun takde hal kan , ala , bukan mahal pun beb .
LAKSA ngan BUBBLE TEA je .
tak sabar nak tunggu ni .
tapi kalau tak sedap , ha , kau tunggu ye tyna .
hehehehe ....




P/S: suke tengok orang dah ramai singgah blog ni semula .
Read More
Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home