ORANGES

korang tau apa beza domain dan hosting ?

42 comments


korang tau apa beza domain dan hosting ? okeh , bagi yang dah tau buat-buat taktau jugak tau ..

selalu kan kita konfius apa bezanya domain dan hosting .. alah , aku pun sama lah .. bila dah tahu , baru lah terlopong mulut say "ooooo ......"


domain adalah link/URL/alamat blog .. jika dulu aku gunakan subdomain blogspot , contohnya http://blablabla.blogspot.com .. domain sendiri seperti skang http://www.tehuzz.com ..

hosting pulak tempat simpanan segala artikel , gambar dan segala isi kandungan blog .. bermaksud , aku menggunakan hosting yang disediakan oleh blogspot .. dan masih tetap menggunakan hosting free ..

camtu je lah .. ada soalan ? hehehehe ..



notakaki:
join CHURPCHURP cepat-cepat jom!
dah join , jom lumba dengan aku kat The Night Race ..

------SAMSUNG GALAXY SII------
------PROTON INSPIRA------
------DiGi SUPER RELOAD SOCIAL------
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

42 .16kg daun berguguran:

Helmi said...

soalan ni mcm xde kaitan.. tp nak tanye jugak.. mcm mane nak dapat domain mcm ni ek? domain awak xde blogspot

sergeant keroro said...

owh, macam tu. haha XD

Bro ahmad said...

jom tea kita main hosting pulak huhuhu...nak racun tea nih...:)

SoLy SoLicious said...

mcm mn ye tanak gune domain blogspot?

Tea said...

@Helmi
err. hehe. awak boleh dpt domain mcm tea ni. tp kena byr. setahun. murah2 je.

ce tengok kt sini.
http://www.tehuzz.com/2011/06/tukar-ke-domain-sendiri.html

Tea said...

@sergeant keroro
macam tu laa kann. :P

Tea said...

@Bro ahmad
ehh, adess. oo, nk lari dr blogspot ye. haha.

Tea said...

@SoLy SoLicious
err. tea beli kt ihosterz. try la. check out this link. another tea's entry.

http://www.tehuzz.com/2011/06/tukar-ke-domain-sendiri.html

shiema sufian said...

nice info :)

Bro ahmad said...

tea dah lama ada domain sendiri, bro baru je tak sampai sebulan..p

Mejuez said...

Tak da soalan cikgu..
hari ni kita belajar sesuatu yang baru lah cikgu..

terima kasih cikgu... :D

Izzat Nazmi Saiful Bahri said...

oooo... cmtu ke... sy paham cikgu... haha~

Fad said...

anda telah di tag..

http://dilamin.blogspot.com/2011/07/mega-giveaway-by-yana-cik-putih.html

hehe..tea join tau...:)harap sgt..

tia @ Ini Kisah Tia said...

hahaaa . tak cukop bajet nak pakai hosting sendirik . kih3x ..

EYFAalias said...

belum terfikir nk tukar domain lg. nnt alexa kena mula balik. huhu

iPai said...

apa beza ada host dgn takde host ? hehehhe

fyna said...

owh.
fyna pown teringin nak tukar ke dot com gak.





jom singgah n follow belog fyna.
:)

My Mom's Diary said...

as salam...oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo gitu ekkk.

abglan said...

ooO tue ke domain. Ingatkan domain tue 'Main Dodol' ha ha!! gurau2 jgn mara haa'

Tea said...

@Bro ahmad
errr. xde lah lama sgt pn. :P

Tea said...

@shiema sufian
:)

Tea said...

@Mejuez
sama2. itulah tugasnya seorg cikgu.


:P

*poyo

Tea said...

@Izzat Nazmi Saiful Bahri
ramai anak murid rupanya. hahah.

Tea said...

@Fad
err. thanks ehh.

Tea said...

@tia @ Ini Kisah Tia
kah2. sama la kita. :D

Tea said...

@EYFAalias
hehe. eyfa xpelah. ranking alexa dh tinggi kot.

Tea said...

@iPai
takde host. xde lah belog. dan simpan je lah segala artikel dlm hard disk. okeh? kihkih.

Tea said...

@fyna
hehe. moh la tukar.

Tea said...

@My Mom's Diary
hee. cenggitu lah.

Tea said...

@abglan
errr. no comment. kihkih. :P

WuMing said...

Itu saja..?... Hmmmm ok laa tuu...

Tea said...

@WuMing
err. tu je yg mampu. :)

eintan nurfuzie said...

owh..dah paham...andai la kata ada apa2 terjadi pada blogspot...benda kita semua kan padam hilang gak la akan?mana lagi selamat?guna hosting n domain sekali atau selamat menggunakan domain jer

Tea Dno said...

@eintan nurfuzie
yup, memang akan hilang jugak lahh.. tapi harapnya blogspot takkan pape.. sebab sementara ni belum nak berhosting sendiri.. memang yang selamat guna kedua-duanya sendiri punya.. kita masing2 sayang blog kan.. biasanya beli hosting dapat free domain.. dekat ihosterZ ni paling murah rm12/year.. tp tea suggest yg rm48/year sebab space lebih besar..

eintan nurfuzie said...

okey..cmni...kalau kita pakai domain n hosting sekali...leh x kalau kita transfer jer blog yg kita ada sekarang kepada hosting baru 2

Tea Dno said...

@eintan nurfuzie
yup boleh.. kita angkut je sume sekali.. kira macam pindah rumah laa.. kita still bawa barang-barang yang lama tu..

eintan nurfuzie said...

OWH2...hehehe..macam teh ni pakai domain jer la yek...yang menguruskan domain2 n hosting ni banyak ker?atau satu company jer?

Tea Dno said...

@eintan nurfuzie
haah, tea pakai domain je.. belum lagi nak pakai hosting.. hihi.. uishh, yang uruskan sume ni banyak.. ihosterZ, netkl, jiwa host dan lain2.. kita sendiri lah yg kena pandai compare kan harga.. dan hati2 sebab takut ada yang tipu nanti.. tapi 3 tu dipercayai lah..

eintan nurfuzie said...

OWH..THNKS BANYAK2 LA cik en bersa terhutang budi...huhuhuh...apa2. t cik en leh tanye lagi kan?

Tea Dno said...

@eintan nurfuzie
ok ok.. welcome.. kalau tea boleh jawab, Insyaallah.. tak yah segan2..

eintan nurfuzie said...

OK..THNKS A LOT TEA...CIK EN AMBIK BANNER TEA YEK...PROMOTE KT BLOG CIK EN

Tea Dno said...

@eintan nurfuzie
ehh? segan lahh.. huhu..