ORANGES

tipu salah , tak tipu pun salah !

22 comments


ditelan mati emak , diluah mati bapak .. boleh tak guna ni untuk entry aku kali ni ?

err , aku agak bengang dah lama .. tapi baru ni nak typing typing kat sini .. asyik terlupa je kan .. memory dah kurang asyik dengar , tengok berita tak enak tak senonoh je .. mana taknya ..

orang ni kalau tak menipu tak sah kan ? aku tak kata pun aku tak pernah menipu .. tapi , aku paling menyampah bila ada konsep macam ni , tipu salah , tak tipu pun salah .. camne ni ?


kita sendiri tau kan , menipu tu apa hukumnya .. tapi , kenapa mesti menipu jugak .. contoh dalam life aku sendiri , aku nak pegi cari keje kot ..

kalau aku cakap aku taknak sambung belajar lagi , konfem orang tu kasi keje (kan dah tipu) .. tapi , bila aku cakap tak lama lagi nak sambung belajar , dah taknak kasi aku keje tempat tu (ini versi jujur) ..

orang ni suka kena tipu ekk ?

tapi kadang-kadang sebaliknya berlaku .. bila cakap tipu kita dipersalahkan .. so , macam mana ni ? bila tipu disalahkan .. bila bercakap jujur pun still kita jugak dipersalahkan ..

orang ni , tanggapan lain-lain kan .. so , kalau nak berurusan dengan aku lepas ni .. sila inform awal-awal dengan aku , korang nak aku bagi jawapan tipu ke jujur ..

kan senang nak pass sume halangan kan ?

tak elok dipupuk sikap menipu ni , lagi-lagi untuk budak .. nanti dah besar suka sangat menipu , nak jadi apa ? siakap senohong gelama ikan duri , bercakap bohong lama-lama mencuri ..

sebenarnya aku nak cakap , biarlah jujur dan ikhlas buat sesuatu perkara .. selagi tak memudaratkan sesiapa , tak payah nak menipu lah .. tipu pun apa dapat kalau hati tak tenang kan ?

Dalam sebuah hadis,

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ غَشَّ فَلَيْسَ مِنِّي
Maksudnya : Diriwayatkan daripada Abu Hurairah bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda, “Sesiapa yang menipu maka dia bukan dari kalanganku.”
Orang yang suka menipu serta tidak amanah tergolong di kalangan orang munafik yang bakal menerima siksaan yang sangat pedih di akhirat nanti.







notakaki:
nak pegi mem-busy-kan diri lagi .. bai ..

------SAMSUNG GALAXY SII------
------PROTON INSPIRA------
------DiGi SUPER RELOAD YOUTH------
------TOYOTA VIOS------
------SAMSUNG CORBY II------
------DiGi iPHONE 4------
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

22 .16kg daun berguguran:

NasZ said...

betul2..tak baik menipu..

MOHD NASER.com

EYFAalias said...

kalau bab kerja tu tipu sunat kot. takpe kn? ehhee. kalau tak mst ta dapat keja kan?

abglan said...

Cara mengelakkan menipu... BERAHSIA

Bro ahmad said...

moral is story..jangan menipu..tak baik..p

...Minah BluR... said...

tu lah..menipu sebenrnye berdosa tapii.. kdg2 kite terpkse menipu untk mende yg baik ...

Abang Stalker said...

ada istilah tipu khatan x?

Tea said...

@NasZ
xbaik pn masih buat including tea. :(

Tea said...

@EYFAalias
huuhu. tu yg payah tu. ish3.

Tea said...

@abglan
hhoh? nt kalau mintak keje.

"awak xsambung blaja lg ke?"
"RAHSIA."

>.<

Tea said...

@Bro ahmad
jgn tipu tau. kehkeh.

Tea said...

@...Minah BluR...
tu lain kes lah. nk menyelamatkan dua2 pihak atau maruah seseorang. :D

Tea said...

@Abang Stalker
eh sukasuki je. boleh la, abg nye istilah. >.<

Diana @ bilakukatacinta said...

men tipu2 boleh...jgn tipu betol2...

iPai said...

kalau boleh, mungkin kena diamkan diri ..

Tea said...

@Diana @ bilakukatacinta
huhuu. tu lah.

Tea said...

@iPai
bak kata abglan, berahsia.

abglan said...

rasa macam siti le pulok...

Подтверждаю said...

as salam..
tipu ni, memang sukar nak dikikis. dalam kehidupan seharian pun, agak sukar nak 'tapis'.
berpandukan iman, insya'Allah..

sabar je tea. semua tu dugaan.amik mana yang baik.setiap satunya ada sandaran-Nya yang memerlukan kita berfikir dan renung kembali kenapa ia berlaku..

=)



by : http://fadzli-rt.blogspot.com

Tea said...

@abglan
biarlah rahsia. haha.

Tea said...

@Подтверждаю
ye, terima kasih utk nasihat tu. berguna. :)

sergeant keroro said...

tipu harus takpe, haha XD

Tea said...

@sergeant keroro
tipu sunat. kehkeh.