ORANGES

scroll box simple punya

16 comments


ada request pasal scroll box untuk bloglist tak pun widget widget lain ..


aku ajarin yang simple saja ehh ..

1st step:

Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates

untuk Draft Blogger ,

Dashboard > Template > Edit Template > Tick Expand Widget Templates

2nd step:

Tekan Ctrl + F , pastu cari nama widget korang tu .. kalau Blog Archive seperti ni ..

<div id="ArchiveList">

contoh widget lain aku yang pakai scroll , Apples tu .. so cari ni .. (if cannot , just type title widget korang tu .. Ctrl + F type apples , lagi senang)

<b:widget id='BlogList1' locked='false' title='apples' type='BlogList'>


Step 3:

cari lagi kod ni pulak , ia akan ada sekitar kod di step 2 ,

<div class='widget-content'>

Step 4:

 Copy kod kat bawah ni ,

<div style='overflow:auto; width:ancho; height:150px;'>

dan paste/gantikan terus kod di Step 3 .. height korang boleh ubah ikut suka , nak panjang pendek ..


Step 5:

Preview , kalau jadi terus je Save .. dan dapat lah hasil yang macam ni tapi versi simple .. :)





notakaki:
kalau nak yang macam aku punya tu , request lah nanti aku kasi link katne aku jumpa .. err , paham ke tutorial aku ni ?
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

16 .16kg daun berguguran:

EYFAalias said...

fuyooo! buat tuto :D hehehe. nasib tuto ni eyfa dh tau. ehehe. eh tea syg, top commentators tea kan, tea buat kt ne?

EYFAalias said...

thanks utk code commentators. tau tea.

Ezad Skytech said...

haaa...paham cikgu tea...hee~

sergeant keroro said...

wah wah, dah bertutorial ye sekarang XD

Fadzlina Zaman said...

ngeee. thanks. nak cuba buat. :)

Fadzlina Zaman said...

wink wink. jadi! thanks tea! ;) ;)

iPai said...

hee, baru je nak cari kan .. hehe .. trima kasih ..

Abang Stalker said...

tea,tq ek..abg amik tau.nk refer tuk bt scroll box bloglist.

Tea said...

@EYFAalias
hehe eyfa memang dah tau dulu dari tea. ;)

Tea said...

@EYFAalias
okeh my dear. :)

Tea said...

@Ezad Skytech
oh alangkah tak sesuainya jadi cikgu. haha.

Tea said...

@sergeant keroro
bertuto lah sangat kan. kuikui. xDD

Tea said...

@Fadzlina Zaman
welcome. :)

Tea said...

@Fadzlina Zaman
seronok dia. ;)

Tea said...

@iPai
hehe. ada dalam stok lappy ni, cuma lambat nak buat tuto ni sebab malas nak korek. >.<

sama sama.

Tea said...

@Abang Stalker
okeh abang. welcome. :)