ORANGES

Bukan saya nak lahir macam ni !

26 comments


makin lama makin meluat jugak berita yang dipaparkan kat dada akhbar , berita utama .. dah macam nak cari perhatian .. taktau ke hukum agama ehh ?

ye , mungkin fizikal dan sikap seperti jantina yang opposite dengan awak .. tapi , sifat awak tu lah yang sebenarnya awak semasa dilahirkan ..

"tapi , saya dah buat pembedahan .."

itu bukan isu nya .. tak kisah lah tak function ke , perwatakan awak cam gitu ke .. still , sifat awak telah ditetapkan Allah macam yang asalnya .. please take note , sifat dan sikap perkara berbeza ..

ibu bapa patut mainkan peranan .. kenapa sokong bila anak nak buat benda yang di luar batasan agama ni ? sedih pun ada tengok benda camni jadi .. tapi , lebih kepada tak suka ..

memang ye , dunia dah hampir tiba ke penghujungnya .. yang begitu nak jadi begini dan camtu jugak sebaliknya .. perkara pelik-pelik lagi lah macam-macam dah dengar ..

...

...

...

...

aku pun bukan perfect dalam melaksanakan suruhan agama ni .. tapi , aku memang tak suka bila isu nak tukar jantina diperheboh kat mahkamah , siap buat rayuan nak tukar jantina ..


lain lah kalau khunsa , memang boleh lah jugak kan .. ini yang manusia memang 1 alat sulit tu je yang ada .. antara pondan dan pengkid , aku lagi lebih-lebih meluat tengok pengkid ..

pegi sana sini ada je jenis-jenis manusia ni .. aku hanya mampu memandang , nak bersuara ? hentikan lah .. mereka ni tersenyum manja je kat kita ni sume ..

sebenarnya bukan tak penah nak bersuara , tapi bayangkan je lah .. mereka kejar kitorang (masa tu ramai) adalah .. huhuhhh , fobia tak hilang lagi sampai sekarang ..




notakaki:
sentap betul pasal Allahyarham Ashraf tu .. hmm .. Al-Fatihah ..
Read More

Self-made lebih berharga dari membeli ..

24 comments


semalam sehari suntuk aku menghabiskan masa terluang buat benda alah ni .. *tipu* *tipu* *tipu*




memang puas hati gila lah bila dah siap .. ngee .. tak payah dah nak buang duit beli mahal-mahal , high quality lah konon kan .. bagi aku , self-made lagi aku sayang ohh sebab memang bernilai di mata kita sendiri ..

cuba bagi kat orang yang korang sayang , hah .. dia simpan ke buang ? simpan lah dah tentu , tapi itu pun kalau orang yang korang sayang tu suka dan kenal Danbo lah .. kuikui ..


err , nampaknya ini jugak yang sentiasa di hati aku selain Domo dan Danbo .. boleh gerak sendiri tanpa disentuh dan disuruh .. memang nak kena spoon-feeding saja .. totally gedik ..



notakaki:
eh , aku dah makan rendang .. ;p
Read More

Barang , pengguna yang mengeluh ..

32 comments


barang-barang keperluan kat kedai makin lama makin naik kan ? ada ke yang makin kurang harga ? aku tak jumpa pun ! ada lah kot , itu pun time ada sale , jualan runtuh whatever tu kot ..

ceh , tapi jangan tertipu dengan sale tu sume lah ! harga sebenar terpampang dah memang camtu dikatakan sale , tapi saja dok pangkah harga asal lah kononnya .. *paham dok ?*

ada je barangan yang harga kekal di situ , tapi cuba tengok isi di dalam konfem konfem la dah berkurang dari dulu .. well , permintaan makin banyak sumber makin sikit ..


dulu-dulu pegi kedai bawa 50 sen macam-macam boleh dapat .. aiskrim boleh beli lah kan , kalau zaman nenek aku lagi dahsyat .. bawa 50 sen boleh dapat gula pasir banyak berkati-kati ..

tapi , tu lah bezanya .. dulu barang murah , duit susah nak dapat pulak .. skang ni duit boleh dikira senang nak dapat , pastu pegi pun macam air je mengalir laju ..

alah , dah tau taktik berniaga ni camne .. bila barang nak naik harga , haa .. mula lah barangan mula menyusut .. minyak takde , gula takde apesal garam still ada ? grr ..

standard la kan sebagai pengguna kita mengeluarkan macam-macam suara sumbang , merdu .. apa lagi yang mampu ? mogok ? apa dapat kalau segelintir je yang buat camtu sedangkan yang lain ..

by the way , terkejut pulak beli roti Gardenia dah naik harga 20 sen .. grr .. rasanya selalu beli roti , tapi mungkin tak perasan sebab selalu beli banyak barang tapi semalam 1 je .. =.="



notakaki:
-benci bila beli jajan dulu ada 4 sticks skang ada 3 sticks ! grr ..
-esok pegi Johor , sape nak ikut ?
-agak-agak , kalau aku dah boleh mengundi .. nak pangkah mana ye ?
Read More

Pilihan yang betul untuk sukses !

14 comments


pemilihan nama dekat profile kita , nama blog dan URL blog yang betol sesuai memang senang untuk orang ingat dan singgah blog kita selalu ..

tak betul ke ?

bagi aku betul je .. biasanya , orang yang drop komen kat blog aku .. aku mesti nak singgah balik , dan aku nak singgah cara cepat mesti aku nak taip nama diorang je .. *sengalness*


nak pilih URL blog kena sesuai kalau orang nak ingat .. lebih bagus kalau dekat-dekat dengan nama dekat profile kita ataupun nama blog ..

blog aku ? memang hancus le ..

nama dekat profile: Tea , bakal ditukar ke Tea Dno bulan Ogos ni .. (nak ikut nama FB dan Twitter)
nama blog: Secret Propaganda
URL blog: http://www.tehuzz.com

contoh blog yang aku jumpa okeh dan senang aku nak ingat untuk lawat selalu lah kan .. abang beben , http://www.benashaari.com , abglan , http://abglan.com .. Siti Kektus , http://sitikektus.blogspot.com ..

tu antara contoh lah .. banyak lagi sebenarnya ..

sebenarnya , masa pilih nama domain .. aku ada 2 nama yang nak dipilih .. member skolah aku dulu suka panggil tehuzz dan tehuzz pun aku rasa senang ingat (lah kot) .. sebab tu lah ..

kalau nak tukar nama blog pulak ? haish , dah dari dulu aku guna nama tu .. rasa malas je nak tukar , kang bukan korang yang pening tapi aku yang pening tak pasal-pasal ..

so , to those yang nak create blog baru tu kan lainkali .. timbang-timbang lah 3 aspek tu  .. pemilihan nama yang pendek , unik , dan berkaitan ..



notakaki:
nak buat blog baru , tapi taktau nak letak benda apa dalam tu .. kahkah ..
Read More

Selumbar sejenis serpihan kayu

18 comments


korang kenal tak selumbar tu apa ? kalau tak kenal , meh aku nak kenalkan .. tak pun , korang pegi tanya kat pakcik Google selumbar tu apa ..

okeh lah , selumbar tu sejenis benda halus halus tajam yang masuk kat liang-liang kulit kita yang cantik , halus , mulus dan gebu tu .. selalunya serpihan halus kayu lah ..

ini bukan selumbar .. huhuhh ..

2 hari lepas , jari aku masuk selumbar ni .. tak perasan pun mula-mula .. pastu bila tersentuh something konfem rasa ngilu punya .. aku kena ni unindentified compound , kayu macam bukan je ..

nak keluarkan , dah ke dalam sangat .. aduhh .. aku tanya pendapat mak aku , boleh ke kalau biarkan je .. mak aku kata boleh saja , nanti lama-lama hilang tapi menahan sakit ar ..

cadangan diterima ..

tapi , sekejap je .. aku ni jenis yang ada 1 perasaan yang tak puas hati .. so , bila tengok kat jari ada je benda alah tu lagi .. aku pun mulakan operasi malam semalam ..

amik jarum yang halus , tajam .. cungkil dengan berhati-hati kat tempat yang kena selumbar .. dan untuk mengelakkan aku mendarahkan jari sendiri , aku pun picit je jari aku ..

berjaya !

terus je aku campakkan jauh-jauh selumbar tu .. dan , tak tinggalkan kesan cucukan di jari .. hoho .. *muka bangga* dan semestinya dah hilang rasa sakit yang aku alami tu ..

aku memang sakit hati je kalau tertusuk kaca ke , masuk selumbar ke .. konfem aku akan mulakan operasi cucuk cucuk ni .. so , korang nak khidmat aku tak ? kehkeh ..

orang kata , boleh je kalau taknak amik jarum tu sume .. just letak plaster kat tempat yang kena selumbar .. aku taktau keberkesanan tu , sebab tak penah cuba pun ..



notakaki:
HEAVEN - FT Island .. lalalala ..

Read More

Terasa bahang bukan bermaksud panas sahaja tau ..

22 comments



Ramadhan dah kian terasa kehadirannya ni .. fuhh , serius tak sabar .. sebab biasanya time ni lah para wanita macam aku:

  • nak kuruskan badan
  • jaga makan even though dah berbuka puasa
  • bermalasan sikit dari aktiviti memasak
  • menambah aktiviti bershopping dan window shopping !

tapi , please .. jangan buat benda ni bila bulan Ramadhan yang suci lagi murni ni menjelma okeh .. sakit mata lah gua tengok !

  • couple tak nikah pegang tangan sana sini **bukan berbaur jeles okeh
  • duduk tepi kolam , tasik buat drama asmara **baik masuk dalam kolam tu senang !
  • lelaki Islam hisap rokok takde rasa bersalah
  • perempuan dan lelaki Islam makan depan orang tanpa segan silu

tu lah kan .. pegi shopping complex .. belum puasa dah sibuk promo dan wish "Selamat Hari Raya" .. eh , dem betol lah .. tau lah yang owner tu bukan orang Islam .. shesh ..



notakaki:
-nanti je shopping .. lambat lagi .. **padahal dah ada
-selamat menyambut Ramadhan 1 Ogos ni .. Insyaallah .. yeay !
Read More

Oh! Itu dia!

20 comments



kenal tak header kat atas ni ? ini header kepunyaan awek aku cun , gebu ni .. kehkeh ..

another blogger yang setia datang blog aku ni .. walaupun busy kan , tapi tunggu lah .. time free konfem dia serbu blog aku .. kan kan kan dear Eyfa ?

kandungan blog dia , bagi aku memang best je .. sebab tu pandangan aku , dan yang penting dia lagi hebat dari aku .. psstt .. seronok pulak selongkar entry lama dia kan ..

camne lah ekk aku kenal dengan Eyfa ni ? ngeh ngeh .. boleh terus melekap pulak aku kat blog dia selalu .. tapi , lately aku macam lambat ke sana sebab busy je ..

entry yang kasi aku gelak harini dari blog dia:

Belog Kak Senduk! Terbaik!

by the way , Eyfa ni suka blind date tak kira lelaki dan perempuan .. errr .. so , bila lagi nak pegi blind date dengan aku ni weh ? *yo yo oii je aku* :P



notakaki:
2 hari lagi nak masuk bulan Ogos ..
Read More

Sindiran terbaik

26 comments


kekalahan Harimau kepada Singa buat aku kecewa gila .. hey , tak penah aku stay depan TV semata-mata nak tengok bola tau .. tapi dah takde rezeki , takpe lah .. at least bermaruah .. pertahanan agak rapuh but thanks kat Safee Sali sebab jaringkan gol ..

ok , stop di situ tentang bola ..

aku ni jenis kuat jugak menyindir orang .. tak kira apa isu pun .. tapi kadang-kadang tengok tempat dan jugak .. kot nya orang tu tengah menangis teresak-esak takkan aku nak pegi sindir orang tak tentu pasal walaupun memang salah dia ..


tapi , aku boleh rasa sindiran aku baik punya .. sebab aku biasanya sindir tak straight to the point , tapi aku kaitkan cerita atau masalah yang sama seperti orang tu .. jadi , nak paham ke tak itu minda masing-masing punya keje untuk proses ..

biasalah , ada orang cepat paham kalau dia disindir .. ada orang jenis takde perasaan , memang sindir walau camne pun tetap buat bodoh je .. kalau jenis yang takde perasaan ni , aku syorkan cakap je direct .. biar dia ternganga .. err ..

sindiran tu perlu jugak untuk bagi peluang kat orang tu berubah .. dah kalau cara direct dia cepat kecik hati , so kita kena berkias lah sikit kan .. sindiran pun kena berpada jugak , jangan sampai cetuskan pergaduhan dan jadi musuh ..

try sindir aku meh , aku flexible .. kadang-kadang orang sindir aku boleh buat bodoh je , kadang-kadang cepat je touched .. well , it depends on my mood ..



notakaki:
kekecewaan tak hilang lagi .. tak suka Singa Celup ..
Read More

kasi heboh

20 comments


"sambil-sambil layan bola ni , isi borang sekali laa .."

sejak bila pulak melayan bola ni , aku pun taktau lah .. teruja , sebab harimau menentang singa .. hopefully singa terduduk , dan harimau menunjukkan taringnya yang hebat lah kann .. *penyokong harimau sejati kononnya* *memang , okeh !*


sambil-sambil tu , siap isi borang .. haa , pagi tadi dapat surat chenta lah wehh .. surat yang paling ditunggu-tunggu .. surat tawaran , fail itu ini , buku yang sangat tebal untuk dibaca .. adeh , tapi apa-apa pun , still jugak *happy* ..

mau tak happy pulak , dekat FB bebudak ni sume kasi heboh je kat wall group .. ada yang dah dapat , saja kasi jeles kat aku ni .. yang tak dapat pun sama bising , marah kat pakcik poslaju .. kehkeh , kesian pakcik poslaju .. dah lah nak kena hantar kat kita ..

aku pun antara yang lambat dapat surat kemasukan ke uni ni .. yelah , ingat sorang je ke yang nak masuk ? berlambak .. sabar je lah , pasti sampai .. mungkin jugak tak sampai sebab poslaju datang kita takde kat rumah , kena lah amik sendiri kat pejabat pos ..


mood excited , nervous sume ada .. tapi , lebih kepada happy .. kalau tak , masakan tengah tengok bola boleh isi borang ? kengkawan aku yang bakal sama uni tu harapnya sabar je lah surat korang sampai , tak lama lagi dah ..



notakaki:
ayuh mengaum beramai-ramai ..
Read More

siapa kita sekarang ?

30 comments


nak melentur buluh biar dari rebungnya kan ?

haha .. aku tak kira lah aku penah ter-publish yang berbaur camni ke tak , yang penting aku nak update jugak .. ada orang tanya , "tak nampak pun awak berblog harini ? 1 je ke ?" alah , soalan dari adik aku yang tunggal tu ..

kanak-kanak ni , kalau dah besar nak tengok elok terbentuknya maka dari kecik lah kena start sume tu .. bukan dah besar , dah jadi buluh .. keras nak mampus , apa pun tak boleh dah nanti .. huhu .. aku ni dah kira buluh la ..

kena kawin dengan mat salleh ar kalau nak anak camni .. kehkeh

time masa kecik , agak-agak nakal je kan .. jangan lah pegi biarkan je dia buat apa dia suka .. sume kehendak budak tu nak turutkan .. bayangkan , dah besar nanti demandnya macam mana ? aku materialistik tapi terkawal ..

bebudak .. tak dengar cakap orang itu normal .. itu yang kena ajar .. aku rasa , kalau dah cakap lembut pun tak jalan kena bagi tegas sikit suara .. tak boleh pandang remeh , nanti dah besar budak tu lawan cakap kita nak ke ?

yang suka melalak sepanjang masa ni yang aku lemah .. dah tu , pujuk lah kalau dah menangis tak reti nak berhenti tu .. err , kalau aku mungkin tampar je kat badan budak tu .. tak kira walau anak aku sekalipun .. *garang*

pegi rumah orang , biar beradab .. jangan suka biar budak ni amik je barang orang lain .. panjat sana sini , nak masuk dalam akuarium lah .. hesh .. so , dari rumah lah kena ajar adab camni .. pesan kat anak tu kalau pegi rumah orang camne ..

sebab tu kena didik dari kecik .. jangan nanti dah besar , keluh kesah sana sini .. perangai dari kecik kadang-kadang menentukan siapa dia bila dah besar .. haishh , susah jugak nak menjaga budak kecik kan .. kalau aku , entah lah ..



notakaki:
serius jeles tengok orang lain bawa baby ..
Read More

makanan dari rumah

22 comments


dah khamis rupanya harini .. sedar tak sedar lagi sebulan lebih je nak pegi dari rumah ni .. sobs sobs ..

makan kat rumah lagi best kan ? setuju ke tak ? bagi aku , makanan dari rumah lah yang paling baik .. lagi-lagi kalau mak sendiri yang masakkan untuk aku .. tapi , bila dah besar ni nampak gayanya memang kena masak sendiri lah kan ..

nak compare makan kat rumah dengan makan kat kedai .. makan kat kedai dah lah mahal kekadang tu , aku penah kena kot makan 2 orang je sampai rm17 .. grr , nasi sikit dengan lauk ikan asam pedas seketul kecik je !

khasiat yang kita dapat dari makanan kat rumah pun kita tahu .. aku rasa makan kat rumah lagi berkhasiat , kalau tak takkan aku boleh 'sihat' macam ni ? makanan luar , hah taktau .. kalau instant food tu mungkin lah tau sebab ada include nutritional value kan ..

kalau pegi makan kat luar , aku boleh guarantee ke makanan tu konfem bersih ? tak ! makanan tak bertutup , terbiar dihinggapi lalat .. pastu aku makan dan sakit perut .. kat rumah , kita yang sediakan .. dan dalam jumlah sedikit so dah tau tahap kebersihan tu ..


tapi , apa nak buat kan .. bukan sume orang boleh dan ada masa nak sediakan breakfast , brunch , lunch , tea time , dinner and supper kan .. nak taknak kena jugak le cari makanan segera yang dah tersedia ada kat kedai makan tu ..

aku pun sama je , cakap camni but still suka beli kat luar .. tapi , more to yang lebih lebih instant macam McD *itu lagi kebanggaan kau* .. alasannya , takde masa .. lagipun kalau study , keje , takkan nak pegi masak kat kantin tempat kita study dan keje tu ?

tak kisah lah nak makan kat luar ke kat dalam ke kat rumah ke .. yang penting kita sume hidup ni memerlukan makanan .. pandai pandai je nak control makan apa *aku memang tak control dah* .. jangan skip meal , sebab tu yang buat kita sakit ..




notakaki:
lagi sebulan lebih nak makan masakan mak , masakan nenek , masakan sendiri .. TT____TT
Read More

bermanja dengan dia

32 comments


aku rasa dah berlambak hari aku tak update blog time malam-malam .. dah takde istilah nak bermanja-manja dengan blog ni .. heh , even nak bermanja dengan orang pun jauh sekali lah kan ..

bulan ni memang tak giat sangat aku update blog kalau nak compare dengan bulan lepas .. tak percaya , pergi check it out blog archive aku tu .. cett , dah include pun kat bawah ni ..


takde apa nak story pun sebenarnya .. pun takde benda jugak yang nak di-gebang-kan kat korang .. cuma nak bagitau yang entry ni entry auto-post memandangkan dah lama tak buat ..

waktu entry ni di-publish , mungkin aku kat Pizza Hut Restaurant .. sila jeles dengan aku .. kehkeh .. sesi menambah berat badan sekilo dua lagi sebelum bulan Ramadhan menjelma ..


ohh , ada offer lagi ke ? ni yang bertambah sukasuki ni .. *saja kasi jeles lagi*
post asal jam 8.32 malam

UPDATE:
makan yang macam kat bawah ni .. oh , belom Ramadhan dah offer aku yang ni pulak .. bedal je lah .. sedap jugak , tapi tak suka air saja .. air bikarbonat lah , rasa pelik pulak tu .. hesh ..




notakaki:
rezeki banyak murah maa sejak akhir-akhir ni ..
Read More

sky and tech ..

36 comments



kalau dah ada gambar macam kat atas ni , harapnya sila paham .. kuikuikui .. lambat sikit update pasal ni .. tercari-cari gambar ni , baru ni jumpa la haii ..


empunya blog ni peramah .. sangat peramah .. antara salah sorang lagi blogger yang aku boleh ngam .. kebiasaannya , aku komen kat blog dia banyak mana pun mesti dia balas , balas , dan balas lagi ..

rajin kan ?

dan dia jugak rajin datang blog aku , baca entry dan tinggalkan komen .. kalau tak , takkan boleh jadi macam kat 1st gambar tu ? berderet dia punya komen sahaja .. hebat tu ..

eh , aku tak mention lagi nama empunya blog ni .. saja bertindak kejam di petang hari .. huahua .. maaf ye Ezad Skytech .. rajin jugak si Ezad ni pegi selongkar entry lama .. malu je selongkar entry merepek ..

aku ni asik review blogger hebat dari aku je ni apasal eh ? heh , entah .. dah sebab memang diorang hebat , pastu tak sombong .. peramah , blog pun mantap .. that's why orang suka datang .. ^^,



notakaki:
-jari jemari korang ni lah kan , memang hebat sangat .. tak terkejar aku ..
-meh sini pantun untuk korang yang rajin ni ..

terima kasih daun keladi ,
nanti datang komen lagi .
Read More

WORDLESS WEDNESDAY #7

20 comments






*gambar profile*

SINI ..



notakaki:
-dem , promote muka sendiri ..
-boleh lawan Angelina Jolie tak ? hahaktuihh ..
Read More

"minat ..? memang tak lah kan !"

24 comments


agaknya aku ni , bila orang kena something aku pun kena tempias kot ?

dulu penah sekali tu , alien kero buat entry pasal follower dok main tekan follow , unfollow ni .. tia pun sama jugak , ada ceciter pasal benda ni .. rupanya aku pun bakal kena .. hah , bukan bakal tapi memang dah kena !


sebab semalam aku tengok ada 574 followers , pastu berkurang jadi 573 followers pulak .. yelah , mungkin sorang je kan apa ada hal ? tapi , sorang tu pun dah cukup buat hati aku ni sebak .. *cehh ayat takleh blah*

tapi , rileks je lah kan .. sebab terpulang kat korang nak dofollow ke nofollow .. aku takde pun nak paksa follow follow ni .. hak masing masing , macam aku jugak .. berkenan follow , tak berkenan jengah kejap je ..

yang masih lagi tu , thanks korang .. memang sayang lebih lah .. psstt , agaknya mungkin sebab aku pun ada ter-unfollow blog orang kot tu yang jadi camni ? okeh , maaf sangat-sangat .. k , bai ..




notakaki:
bila terlebih suka boleh jadi duka dan begitulah sebaliknya .. lurah lumrah kehidupan ..
Read More

kaki yang cerah

28 comments


selalu sangat aku dengar soalan macam ni ..

"kenapa wehh kaki lebih cerah dari tangan ?"

"apesal muka aku gelap , kaki bak bidadari ?"

pfftt .. muak dah , sebab aku pun penah tanya macam ni masa inesen dulu dulu ..

bak kata makcik aku , kalau 1 badan kaler sama je .. nanti jadi beruk .. aku taktau apa kaitan .. tapi cuba korang pegi cek kat beruk tu , bulu sama je kan kaler dari atas ke bawah ? no offense please ..

kaki biasanya lebih cerah dari anggota badan kita yang lain sebabnya itu antara anggota yang terselindung .. kalau dah biasa pakai skirt pendek , shorts tu , aku rasa lebih kurang je lah kot dengan anggota lain ..


dah memang kebiasaannya kita jumpa orang , kaki cerah dari tangan , muka and whatever .. taktau lah kalau korang penah jumpa pulak orang yang kakinya lebih gelap dari anggota lain kan .. aku tak penah pulak ..

kes yang macam dalam iklan sume kaler sekata je ? haha .. masuk iklan kot , jangan le tertipu .. diorang dah guna teknik lighting apa suma untuk majukan iklan tu , nak laku kan produk putih putih tu ..

and ada jugak yang jenis sekata betol sebab suka pegi sun tanning kat bawah cahaya mentari tu .. macam mat minah salleh gitu-gitu .. tak pun pegi salun kecantikan tu sume ..


alah , senangnya kalau dah dok risau sangat kaki tu lagi cerah dari tangan .. pegi je buat treatment kasi putih sume , tak pun lumur lotion banyak banyak .. or method paling senang , pegi sunburn kan kaki anda ..

KAKI sahaja .. k , bai ..



notakaki:
apehal cite pasal kaki ni .. oh , sebab baru beli sports shoes kot ..
Read More

ulat gonggok yang comel

30 comments


terpanggil jugak nak sharing pasal hobi aku masa kecik kecik .. thanks to pencetus idea , bro iPai kita ni ..

setiap orang ada hobi yang berbeza masa kecik kecik .. ada yang antara kita hobi tu kita bawa sampai ke besar , tapi ada yang stop masa zaman kecik tu je .. macam aku le tu , stop sampai situ je .. besar terus lupa ..

hobi aku mungkin nampak pelik , tak macam bebudak lain kumpul setem , kumpul guli kaler pelik pelik , buat koleksi duit syiling .. aku suka main ulat gonggok kaki banyak tu pastu berangan nak bela ..

"wadddaa .. ulat gonggok ? euwww .."

tak kisah le orang nak euww ke apa kan .. dah kata memasing berbeza .. tapi tu lah aku .. ulat gonggok or in English we called it as millipede sejenis arthropoda .. err , taknak masuk bab Animalia okeh ..


aku rasa millipede sangat comel , kaki dah lah banyak .. muka bulat ada sesungut gitu-gitu .. comel .. bukan aku dok main centipede ke apa .. itu lagi cari nahas .. nak nak lipan bara , habis kulit I tauu .. *gedik*

selalu aje aku tangkap millipede yang bertandang ke rumah , masukkan dalam bekas siapkan lubang udara .. siap letak daun tu , nak kasi makan .. okeh , ada yang mati dan ada yang aku kesian aku lepaskan ..

"kejamnya kau sampai mati ulat gonggok tu .."

huhu , kecik kecik .. apa tau .. dah lah inesen , mak aku , nenek aku pun tak kisah aku main ulat gonggok tu ..  janji aku tak masukkan dalam mulut , kunyah dan telan .. kira siuman lah tu ..

tapi bila dah besar ni , millipede pun dah susah nak jumpa .. apa aku ke penyebab 'mereka' ni pupus ? oh tak , korang lah sebabnya bunuh bunuh .. *salahkan orang pulak* still jumpa kat kolej dulu berlambak lah ..

err , and dah besar ni macam kegelian pulak tengok millipede ni .. padahal kecik kecik okeh je kan .. dan millipede pun dah tak ketemuan kat area rumah aku .. sobs sobs .. TT______TT




notakaki:
ada ke yang sama hobi dengan aku ni ? >.<
Read More

kebaikan jerawat

24 comments


ni entry sukahati aku namanya ..

tajuk macam apa je kan , kebaikan jerawat .. huh , ada ke kebaikan berjerawat kat muka ni ? antara kebaikan jerawat bila attack muka aku yang comel ni ..

  • aku malu , segan , rendah diri nak keluar rumah .. so , mesti aku nak terperap je taknak pegi mana-mana .. perasan macam sume orang pandang lah tu konon kan ..
  • muka aku terlebih hodoh overdose gitu-gitu .. rasa macam takde harapan nak baik dah jerawat tu .. lagi pulak bukan seketul yang hinggap ke muka ..
  • mengalami kesakitan maha dahsyat .. lagi kalau jerawat tu besar .. jerawat batu ke namanya ? well , I don't know .. yang aku tau , namanya sememangnya jerawat yang berperwatakan seperti bisul ..
  • ohh , dah mula pikir bukan-bukan dalam benak fikiran ni .. "mesti takde orang nak aku dah , muka habis naik jerawat ni .. dah seminggu ni , tak elok-elok pun .."
  • pakai apa pun serba tak kena .. pakai tak pakai baju sume nampak tak elok .. tenyeh concealer kat muka pun tak jalan .. *macam aku pakai pulak concealer whatever tu kan*

so , tu lah antara 'kebaikan' jerawat bila naik kat muka aku ni .. ni pun ada jerawat baru , nasib cepat je elok .. sebab aku guna Garnier Corrector Pen .. jerawat cepat mengecil ..




notakaki:
nampaknya , entry ni pun berbaur promotion .. >.<
Read More

anggapan kepada blogger

30 comments


aku selalu mengalami kekeliruan identiti kekeliruan kat para blogger ni ..

keliru yang bagaimana dan mengapa ? yelah , ni kiranya 1st impression dan expression aku kat satu satu blog tu .. di mana kejadian ni berlaku ke atas blog yang baru pertama kali aku singgah dan baru nak kenal tuan punya tu ..


blog yang ala-ala macho , tampak cool , header bergaya .. aku terus je anggap blogger tu seorang lelaki .. tengok nama , wahh macam ganas je .. sekali bila dah kenal-kenal , lorh perempuan rupanya .. aiyaa salah shoot ..

kalau sebaliknya pun ada jadi .. bukan tak penah aku jumpa blogger lelaki blognya pinkish , girlish gitu .. macam blog aku .. tapi bila tengok penulisan nampak pelik , macam jantan .. huhuhh , memang sah bila dah selidik ..

kadang-kadang , tanggapan kita sendiri memang salah .. bukan sume boleh betol , agak-agak lah kan kalau tak penah buat silap .. bukan manusia namanya tu .. huhuhuhhh ..


ada sebab jugak kan , kenapa aku terus je assume blog tu tuannya seorang lelaki ke perempuan ..

  • nama kat profile aku suka nak kenal pasti
  • header tertempek untuk bagi aku konfius untuk cam jantina
  • ada apa perempuan pakai gua *aku le kadang-kadang tengah bengang*
  • lelaki pulak guna I di dalam entry .. ehh
  • memang takde tulis jantina kat profile

tapi , blog lelaki yang pakai unsur pink memang susah nak jumpa .. ada pun sikit lah , jiwa nya mesti lembut kot tak pun penuh untuk tuto .. blog perempuan yang pakai unsur ganas ni memang banyak seyhh .. ganas gitu ..

sebenarnya , tak kisah lah blog tu tuannya lelaki ke perempuan .. yang penting , bila ajak aku berblogwalking ke blog korang tu .. entry yang disampaikan tu memang betol masuk dalam minda aku ni .. tu yang penting ..




notakaki:
-nak pegi cari blog lelaki pakai unsur pink ni , dah lupa URL .. TT____TT
-sumber gambar seperti biasa , incik Google ..
Read More
Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home