ORANGES

PTPTN stand for ?

26 comments


penah dan biasa dengar pasal PTPTN ? PTPTN stand for Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional ..


tau tak , dari dulu .. since aku kat skolah menengah , aku telah di-brainwashed-kan .. bahawa PTPTN ni merupakan 1 benda yang jahat .. always jahat jahat je .. apa yang jahat ? ni nak story kat korang ni ..

PTPTN ni , harapkan je bagi pinjaman berlesen .. tapi kerja sebijik macam along .. pinjam then bayar balik mesti nak naik bunga pinjaman woo .. tak bayar , kau siap !

kalau sekali dah pinjam , habis lah nama kena blacklist kalau tak bayar .. pegi mana-mana nanti macam pelarian je dah .. even nak pegi overseas pun probably kena tahan wehh !

pinjaman kan .. bila dah kerja 10 tahun pun tak habis habis bayar .. sampai bila nak kaya , nak hidup senang ni ? heshh toksah lah pinjam PTPTN ni .. merana hidup !


teruk tak aku kena brainwash ? kijam betol orang yang cakap camni kat aku dulu kan .. bila selidik punya selidik , benda ni tak lah jahat pun dari sudut pandangan aku .. dah matang lah dari dulu , come on lah kalau nak tipu ..

standard lah tu dah naik bunga pinjaman .. itu nak mengelakkan kita pakai je duit tapi tak bayar bayar semula .. dah pinjam , reti lah bayar balik .. even nama kerajaan .. pegi buat loan bank pun naik bunga kan ?

nama kena blacklist ? oh no no .. kalau bayar on time , tak joli duit sesuka hati duit tu konfem boleh bayar dan nama pun bebas dari segala masalah ni .. standard lah beli kete tak bayar pun nama kena blacklist kan ..

camne kisah tak habis bayar 10 tahun ni .. haish , bila dah keje pandai pandai lah uruskan kewangan .. kalau masih bujang senang .. buat potongan dari gaji tiap bulan .. jangan tamak , duit boleh dicari ..


diorang berkata camni , dulu saja kasi aku cuak nak apply PTPTN je bila dah nak sambung belajar ni .. serius dulu taknak apply , nak pakai duit sendiri lah konon ..

PTPTN ni , kalau korang bagus .. boleh jadi biasiswa lahh .. kebanyakan pinjaman macam tu jugak .. itu bukan salah 1 advantage ke ? insentif untuk belajar betol betol ..

aku nak guna duit mak bapak aku je sume memang tak lah kan .. habis duit diorang .. penat bekerja .. biar aku je yang pinjam , Insyaallah dapat keje baik nanti aku je yang setelkan sume ..

takut apply PTPTN ni ? cadangan aku , apply je dulu sebelum nak tunggu scholar .. lepas sem 1 kan boleh apply scholar ? so , simpan duit pinjam tu , dapat scholar hentikan dan pulangkan duit pinjam yang dah dapat tu ..

aku dah boleh berfikiran normal seyh .. apa baik buruk apply PTPTN ni .. err , rasa macam banyak lagi aku nak tulis .. tapi macam dah penat je nak membebel ..



notakaki:
-puaka betol mulut memasing ..
-memang kena apply 30 hari sebelum daftar U ke ? korang , sharing sikit ..
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

26 .16kg daun berguguran:

sergeant keroro said...

tak apply ptptn, dapat scholar.. hehe :P

Bro ahmad said...

berani tea tulis ptptn hehee biasalah nak belajar lepastu berutang..bayar tau nnti nama blacklist hmm..

Cik Ezy said...

ptptipu..
ekeke..
tp kalo rase berkemampuan better gne duit sndiri jela dr pinjam ngn ptptn ni..
hoho

abglan said...

Dulu mmg tak apply PTPTN sbb rasa macam mampu je... ok kot kalau apply

siti kektus said...

kite dah pesan kat diri sendiri tak mau pinjam ptptn. hukhuk


sebab takut byk sangat hutang. ^^

GaRy™ said...

x semestinya... bila2 pun boleh mohon... hehe.. tapi lagi awal lagi bagos kan???...
apa syarat supaya tak payah bayar ptptn ek?.. hihi...

Tea said...

@sergeant keroro
haha untung la dpt scholar, budak pandai. ^^,

Tea said...

@Bro ahmad
tulis aje. ^^,

Tea said...

@Cik Ezy
haha. tak mampu masalahnya. nk harap kt scholar je nanti. ^^,

Tea said...

@abglan
tea rasa macam tak mampu je. masuk je dh nk 2k. =.="

kalau boleh nt, tunggu scholar. ^^,

Tea said...

@siti kektus
ngeh2. biar tea je jd penhutang pertama. :)

Abang Stalker said...

PTPTipu~

HAHAHAHAH ;))kje smbil bljr je la sng..:)

Niena Pengembara Ilahi said...

salam ziarah.. sorry sempat senyum jer kt sini :D

iPai said...

masa saya masuk, saya memang tak nak langsung PTPTN ni .. sebabnya bapak tak kasi .. saya sendiri pun tak tahu kenapa ... HAHAHA .. bagus laa Tea dah cek awal2 ...

sebab kalau dulu JPA senang dapat, skrang dah kurang sikit, jadi kene bersaing sikit.

bab pasal blacklist tak leh kluar negara tuh betul .. ada kenalan kepada kenalan dapat outstation kat luar, tp takleh pergi sebab dia lari daripada bayar PTPTN ..

PTPTN ni, lagi cepat bayar, lagi sikit bunga yang ada. Kalau dapat jimat, Tea simpan, habis belajar, trus pusing balik duit tuh bayar PTPTN ..

ok x ? apa2 pon usaha utk scholar .. senang sikit ..

Ezad Skytech said...

heee...tak pinjam ptptn...dpt MARA..(^^,)

aimie amalina said...

betol2..ni ade baik buruk la =)

tia @ Ini Kisah Tia said...

ahahaaa . Tia tak amek pinjaman ni . takde mana2 testimoni lagik . hohoo

EYFAalias said...

PTPTIPU! ahhahaa. tak suka!

Tea said...

@Abang Stalker
haha. sume kasi komen PTPTipu nehh. grr.

tu lah, tp sape plk nk amik tea keje nih? >.<

Tea said...

@Niena Pengembara Ilahi
kehkeh. takpe.

Tea said...

@iPai
yup, sebab PTPTN ni macam ade menyusahkan dan membebankan hidup kita sebenarnya. kita terikat dgn dia 15thn kot. ish3. kalau ade duit banyak memang senang nk kasi bayar terus je :)


skg mmg kne saing gila2 ohh nk dptkan JPA. yg lg pandai dr tea tak terkira. huhhuhh

Tea said...

@aimie amalina
hhehe. mana2 pn sama je. >.<

Tea said...

@tia @ Ini Kisah Tia
ngeh3. tia blaja mana skg?

Tea said...

@EYFAalias
haha. senyap2 sket. kehkehkeh.

iPai said...

skrang dah tak tau plak kriteria cam ne .. harapnya tea dapat laa .. mintak cepat2 n kasi borang semua perfect dan lengkap ..

Tea said...

@iPai
hopefully. wish me luck. :)