ORANGES

spoon-feed

36 comments


spoon bermaksud sudu .. feed bermaksud kasi makan .. bila digabungkan dua perkataan ni , jadi lah spoon-feed di mana bermaksud , to overly pamper or indulge someone , so that they do not act or think for themselves . bukan yang baby baby tu nak kena suap makan okeh ..


aku kadang-kadang rimas sikap segelintir manusia yang berperangai camtu .. kalau budak-budak sekolah especially , aku paham .. mereka memang perlukan spoon-feeding .. tapi , bila dah remaja dan dewasa macam aku , or lebih lagi dikenali sebagai tua bangka ? perlukan suapan lagi ke ?

"mana kita nak tau tarikh tutup permohonan tu ehh ?"

bila nak buat something , sikit-sikit tanya nak dapat sources dari mana .. apply something , mesti baca sume maklumat .. bukak komputer , surf internet pandai .. tapi , info taknak cari habis-habis .. sikit-sikit nak tanya .. manusia ni , sekali dua boleh handle lagi tapi kalau dah sepuluh kali ? sendiri paham ..

benda camni jadi bila dah malas nak berpikir .. eleh , pikir tak sampai 5 minit dah huru-hara tanya member kat FB kat SMS .. padahal member tu pun baru dapat jawapan dari incik google .. see , member u lagi pandai nak cari info .. tak payah spoon spoon feed feed ni .. usaha tangga kejayaan ..

"ala , aku taktau lah buat ni .. tolong share jawapan dengan aku pehlizz .."

ada masa , ada benda yang kita kena buat sendiri tanpa tanya orang lain .. dalam exam , cehh takkan nak tanya member sebelah kot ? kalau ujian biasa boleh le nak meniru bagai .. itu pun , sebelum exam nak mintak soalan bocor lah konon .. haa , itu bukan spoon-feeding namanya ?


well , aku bercakap memang pandai .. kalau tak , takkan suka tulis esei dan berbahas kot ? pfftt .. kadang-kadang aku pun mintak disuapkan sudu dari orang .. tapi , kena tengok keadaan .. agak-agak rasa boleh datangkan kemarahan seseorang , better solve the problem by your own risk ..




notakaki:
ni nanti jangan harap lah nak spoon-feed bagai , buat le hal sendiri .. *sigh*

------DiGi iPHONE 4------
------MAXIS PREPAID DATA ROAMING------
------DiGi SONY ERICSSON W8------
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

36 .16kg daun berguguran:

H.J said...

nak ramah mesra kot..ataupun bermanja2..hehe

Niena Pengembara Ilahi said...

yeaa harini da tau makdud spoon :D

hehe tapi suka ngan entri ni, ada stgh org tu tggu sesuatu tu dtg bergolek jee

Luqeem™ said...

bnci gak klu org mcm ni..bnyk brtnya drpd mncri sndri jwpannya..sptutnya cri dlu info smpai pham..klu yg x pham tu bru la tnya..ni start dr awal nk tnya

abglan said...

Suka di spood-feed... manja sket he he he

Tea said...

@H.J
hhaha. agak2 le. :P

Tea said...

@Niena Pengembara Ilahi
wahh suke le tu dh tau maksud spoon. kihkih :P

Tea said...

@Luqeem™
btol2. xpatut btol leee.

Tea said...

@abglan
haha. ngan bini abg blh le.

Abang Stalker said...

TEA...abg nk suap....~*gaya manja gesel2*


hahaha..mke minx penampaq! ;D

Tea said...

@Abang Stalker
wahwah. manja nye.

nah le. (suapkan bom)

kkakakaka.

Ezad Skytech said...

ni la jadinya kalau da terlampau dimanjakan..sebab da malas nak fikir sendiri kan...semua nak disuap je..huhu~

iPai said...

betul tuh .. ada kala perlu, ada kala tak perlu ..

kadang2, sppon feed ni boleh buatkan orang malas ..

kat U nanti, Tea akan rasa banyak benda ni berlaku .. lagi2 kat member yang suka sangat spoon-feed, sampai sanggup tunggu dan suka ria dulu lepas tuh baru nak nyendeng2 kat orang lain ..


yeay dah elok .. tp facebook takleh bukak lagi ..

SHana said...

kan!!! paling tak suka org yang mcm nih!!! tension je hidup dgn bdk yang mengalahkan baby!!!

Tea said...

@Ezad Skytech
haaa. tu lah pasal. dh bangka pn nk kena suap lg. =.=

Tea said...

@iPai
tu lah. tea takut jgk ni, mana tau tea plk salah sorg yg suka jg spoon-feed ni. =.=

Tea said...

@SHana
rasa macam nk cepuk2 kan nana? >.<

Ezad Skytech said...

kena la cuba belajar berdikari kan...kan masing2 da besar...aiyooo....heee~

Tea said...

@Ezad Skytech
that's why lah. penat nk spoon-feeding kan org ni. haha.

Bro ahmad said...

makan pakai tangan lebih afdal dan dapat manfaat hmmm

Tea said...

@Bro ahmad
err, hehe. btol la tuh. :)

Ezad Skytech said...

penat tu tak penat sgt la..tension tu ada la...hahha~

Tea said...

@Ezad Skytech
ooo. tu yg nanti keluar api dr mulut telinga tu ye. xDD

Ezad Skytech said...

haha...macam tu pulak ye..takde la sampai keluar api bagai...haha...rasa macam nak hempuk je org tu tapi tak sampai hati pulak..heee (^^,)

Tea said...

@Ezad Skytech
haha. nasib tak sampai hati, hati suci lah ni ye. xDD

tia @ Ini Kisah Tia said...

mungkin betul2 perlukan pertolongan kot Tea :)

iPai said...

a ah .. kadang2 kita perasan juga .. sebab tuh spoon feed ni kadang2 elok kadang2 tak .. sebab ada ketika, memang kita perlukan pertolongan org lain ..

macam tea tlg ari tuh ... dah usaha cari, tp tak jumpa laman web utk edit header .. rasanya sebab keyword tak betul, so terpaksalaa tanya tea ..

sergeant keroro said...

tengok keadaan la kan?? hehe XD

p/s : tapi suka jugak di spoon feed ni, senang. haha :P

Tea said...

@tia @ Ini Kisah Tia
kalau betol2 takpe, tea pn xkesah. sbb tea pn salu macam tu. tp kalau utk setiap benda? huhuhu.

Tea said...

@iPai
edit header ke edit template ehh? tea pn dh lupa dh. heee. memang lah, apa2 pun kena ade usaha dulu baru mntk bantuan org lain. jgn dr awal dh mntk tolong org. huhu. ade masa tea memang xkesah lgsung pn org nk spoon feed ni. ape blh bantu, bantu je lah. :)

Tea said...

@sergeant keroro
haha kena tgk keadaan jgk. :D

iPai said...

betul gaak .. so sama laa kita, kadang2 masa dia tanya tuh kita agak tensen kot .. tu pasal

Tea said...

@iPai
hehe. tau takpe. lg kalau tanya time tak kena. =.="

Abang Stalker said...

hahahaha...alolo nk manja2 ckit pun x bole ke.bkn ke tea gepren abg ke 2121? :P

Abang Stalker said...

ipai ckp ada gaya lecturer la,xpun cm kaunselor. :D

da bole da ni..hehe

Tea said...

@Abang Stalker
x agak2 gepren ke 2121. hahaha. bg yg last laa, mesti kena syg lebih. xDD

Tea said...

@Abang Stalker
hehe. okeh kan kalau dia jd lecturer? xDD