ORANGES

menentukan target visitor ke blog

16 comments


ingat lagi entry set-kan visitor , TOLONG !! ni ? memandangkan aku dah ingat caranya sambil search-search sana sini , meh laa aku kongsi sikit info ..

kalau korang nak menentukan target visitor ke blog korang dari sesebuah negara , korang boleh ke Google Webmaster .. ingat , target bukan block tau .. kalau block , lain ..

1. Sign In to Webmaster Tools , pastikan blog anda sudah di-verify .. kalau belum , silalah berbuat demikian ekk..


2. sila klik kat link blog atau website korang , pilih lah yang mana korang nak setting .. di side tepi dan di bawah Dashboard , expand pada Site configuration dan pilih Settings ..


3. langkah seterusnya , di bawah tab General Settings , pada ruangan Geographic Target tu click pada Target users in: then , korang bolehlah pilih country mana yang dikehendaki .. macam aku , pilih Malaysia ..


4. langkah terakhir , Save .. senang bukan ? (err , korang paham tak explanation aku ? takut pulak ..)


sebab-sebab aku beriya nak sangat ubah target visitor ni atas alasan syarikat iklan/program affiliate yang aku join .. sume yang aku join dari Malaysia dan dah tentu kita nak tarik orang Malaysia jugak yang tengok iklan di blog kita ni .. Nuffnang lebih mengutamakan visitor dari Malaysia , dan serius hasil kutipan lebih masyukk bila UV 100% Malaysian .. (kat aku laa , but correct me if I'm wrong ..) dan kalau korang join syarikat iklan dari overseas such as U.S , korang tukar lah ke U.S .. lebih senang nak menarik pembaca dari sana pulak ..

bila dah ubah target visitor ni , bukan bermakna blog kita tak dijumpai langsung oleh orang dari Pakistan , Brazil contohnya okehh .. mereka still can find us , cuma tipis lah peluang tu .. macam aku , jumlah visitor dari Malaysia tu memang akan selalu tinggi lah dari negara lain selepas tukar setting tersebut .. (dah dalam blog pun BM je .. HAHA ..) itulah dipanggil target .. bukan menghalang terus okeh , sangat kejam tahu .. :D

k , bubui .. harap sangat korang paham ..



notakaki:
join CHURPCHURP cepat-cepat jom!
dah join , jom lumba dengan aku kat The Night Race ..

------SAMSUNG GALAXY SII------
------PROTON INSPIRA------
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

16 .16kg daun berguguran:

Bro ahmad said...

wahh dah buat tutorial pulak sekarang ni huhuhu... tea teknik SEO pulak baru mantap....:)

Freaky said...

wah menarik info ni. thanx share mende ni

Tea said...

@Bro ahmad
memang dh ada sblm ni sket2 je. hehe. err, SEO? tea xpandai lah. blom hbs blajar. tu blh cr kt pendekar berkuda. dh bnyk ouh. :D

Tea said...

@Freaky
hehe, welcome. sharing mane yg membantu rakan blogger je...

Nizam Ijam said...

boleh naikkan visitor ker??

iPai said...

wah .. begitu rupanya ... nice sharing !!!

tea mantap !!

Fad said...

lbh byk masyuk ke...huhu

Tea said...

@Nizam Ijam
visitor tu kte kena pandai2 cari.. mcm diorg salu sebut2 SEO tu.. kira target visitor ni membantu jgkk utk teknik SEO lah xslap.. huhu.. yg ni utk target je, kalau nk kumpulkan visitor utk satu2 negara.. bagus utk yg ade affiliate, iklan kt blog tu..

Tea said...

@iPai
dh dpt jawapan kan? hehe, xrugi mencari. :)

Tea said...

@Fad
Alhamdulillah, memang lebih banyak untung bila target kt 1 negara je, khusus utk iklan dlm blog kte ni.. :)
tp, kalau nk btol2 masyukk memang kne UV tggi tau.. belog tea ni bebudak lg..

iPai said...

owh yeah .. tak rugi cari .. ade juga penah buka webmaster ni, tapi tak paham langsung .. uhuhuh

Tea said...

@iPai
suka godek2 benda camni. dulu mmg xreti pe pun. :)

NasZ said...

owh..macam tu ke?

MOHD NASER.com

Tea said...

@NasZ
haah. mcm tu lah. hehe.

tia @ Ini Kisah Tia said...

thanks Tea . Tia baru je buat . hehee :)

Tea said...

@tia @ Ini Kisah Tia
hee, welcome.