ORANGES

Perihal mulut manusia ..

50 comments


mulut puaka ..

mulut longkang ..

mulut hapak ..

mulut laser ..

yang paling penting , kesian kat mulut .. sebab diri kita yang ingin berkata bukan-bukan , mulut jugak dipersalahkan .. oh , patutlah nanti di akhirat mulut dikunci sebab banyak buat dosa kering mahupun basah ..


mulut aku , sama je kadang-kadang takde insurans .. pernah sekali tu , pergi kedai kain *mood persiapan nak sambung belajar* .. mencari kain putih , dan pekerja tu tanya , lantas aku jawab .. "nak cari kain kapan .."

pekerja tu ketawa je lah , lawak , mungkin .. dalam hati taktau .. ish , tapi tetiba rasa macam menyesal pulak kata begitu .. terasa agak kurang diajar dari segi bercakap macam tu .. MAAF ..

sebab mulut orang boleh berperang .. sebab mulut dunia boleh jadi hilang keamanannya .. *dalam karangan , ini dikira sebagai 1 point yang sama ==,* sebab mulut apa pun tak boleh ..

susah jugak nak bentukkan perkataan yang keluar dari mulut ni baik-baik je .. sebab dah biasa terpengaruh keadaan sekeliling .. orang kata bodoh kita ikut cakap bodoh .. kiranya yang tak baik cepat je nak tangkap ..

cuba bawa-bawa ucap kalimah syahadah ke , Alhamdulillah , Subhanallah ..

bila dah terbiasa , pasti tak rasa pape .. kalau tak biasa , time tu lah rasa bersalahnya .. nanti senyap membisu saja pun , tak boleh juga .. so , mulut ni memang perlu berkata-kata tapi biarlah keluarnya yang baik-baik ..



notakaki:
mulut aku agak longkang , sometimes ..
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

50 .16kg daun berguguran:

Cik Bell said...

terjojol mata aihh tgOk pic dlm entri tu.hahaa.

azam said...

jgn salah guna utk mengumpat ye...hehehe

guna utk kebaikan........

Niena Pengembara Ilahi said...

tu lah.. sbb mulut badan binasa.. pnah sekali ada orang kasi baju kt akak, akak ckp thanks.. akak suka baju tu pastu dia ckp.. ok la, kulit awak ni cerah sesuai pakai.. leh plak akak ckp, konon nk merendah diri la.. "mana ada.. sy ni gelap cam kel***" pastu terdiam plak sbb yg kasi tu mamak... erm.. insaf,.. sjak hritu mmg beringat ..

izfanora said...

hurm.. kerana mulut badan binasa..

abglan said...

Jangan lupa gosok gigi.. mulut jadi wangi he he

Wanz Mejuez said...

=) alhamdullilah stakat ni mulut gua masih okay lgi... tpi kkdang tu tk okay plak.... hmmmm

SoLy SoLicious said...

hahah..lawak la tea.. kain kapan..

kadang tu, mulut lagi laju dr otak bile bercakap...huu..

iPai said...

kalau pakai listerine ?


hehe ... yup2 .. kite memang kene control mulut kita .. kalau tak mesti kluar macam2 .. bahaya wooo

izyan yasmin said...

ehee , betul lah . mulut mulut . haishh . kdg , dah terckp , baru sdr kot :)

Bro ahmad said...

lawak la tea ni..mulut jadi longkang yekk huhuuu..tak gosok gigi tu la hmmm berpada2 bila berkata.

Syahir Ramli said...

mlot ni mmg ssah sket nk control...kdg2 tu boleh ibarat lbih busuk drpd longkang...nk melahar je ckp...tp bln rmadhan ni dpt la jgk sy cover2 sket..wakaka

dtg melawat kwn2 yg dh follow sy n yg sy dh follow... jmpot bce entry yg ni http://budakkelosa.blogspot.com/2011/08/ada-pengumuman-penting-nak-dibuat.html

alif haris said...

ohai mulut longkang sometimes .. haha

Munna said...

kdg2 mulut ni 'terlongkang' jugak...pastu bru nyesal...

gigi ronaldinho tu lg bsr dr mata n idung....gerun sgguh...bg cium free pun tak mau...hahaha

Ops! 'terlongkang' lagik...hehe

M Fizan said...

berhati-hati lar sebelum mengeluarkan perkataan.. lidah lebih tajam daripada mata pedang..

Syuxer said...

yeah..lidah tak bertulang...kalau mulut becok, lagilah lidah jadi ntah pe ntah..kerna lidah terbit gosip yang ntah pe ntah..itula bahana lidah huhu..

sergeant keroro said...

sebab tu terlajak kata buruk padahnya.

nurul diana said...

HAHAHA ! yup mulut memang , kadang kadang memang tak boleh kawan n cakap lepass je .

btw follow u , nice entry :)

NasZ said...

hehe. owh, mulut longkang rupanya.

MOHD NASER.com

Ezad Skytech said...

mulut la yang paling bahaya..silap cakap habis la..sebab tu kena jaga..

EYFAalias said...

haha. sama lah kita, kekadang eyfa pn mulut longkang. ahahhahaa.

laskar pelangi said...

mulut orang kita tak leh nak tutup..tu yang susah..tu yang jadinya fitnah la..macam2..semoga kita semua dijauhi pada manusia yang mulut2 yang tidak elok tu...=D

Acik said...

sb mulut ler bebudak kat skolah bertumbuk! uh!

ah, button like ke tuh! heheeee, acik baru jer bukak fb. sat agi acik like k!

Elih Japahar said...

erkk..ini kan Ronaldinho :) teruknya bibir dia ahaha! :D

siti kektus said...

tau tak pe tea. kesian mulut jadi mangsa. ish2. :p

siti kektus said...

mulut longkang dengan mulut laser sama tak? hoho :p



kite kuat gak lah melaser. sobs.

Tea Dno said...

@Cik Bell
hahahahaha.. tebal kan mulut?

Tea Dno said...

@azam
mengumpat itu dunia perempuan.. huahuahua..

Tea Dno said...

@Niena Pengembara Ilahi
err.. sama lah kita.. mulut tak terkawal lah kekadang.. TT____TT

Tea Dno said...

@izfanora
bek makan pulut dengan sambal.. *takde kaitan*

Tea Dno said...

@abglan
haha sudah tentu.. colgate lagi..

Tea Dno said...

@Wanz Mejuez
sama je tea pun.. wakaka.. kekadang ikutkan kemarahan.. tu lah..

Tea Dno said...

@SoLy SoLicious
mulut memang laju kekadang.. otak belum habis proses pun.. pastu tekup mulut sendiri.. hoho..

Tea Dno said...

@iPai
haha.. nak kasi meletup ke?

memang bahaya.. macam-macam boleh jadi nanti..

Tea Dno said...

@izyan yasmin
haah.. sian ke kita, sian kat orang lain gak kekadang....

Tea Dno said...

@Bro ahmad
gosok gigi ok.. mulut jahat ni.. ==,

Tea Dno said...

@Syahir Ramli
haha.. mulut lahar gunung berapi kot? LOL.. bulan puasa ni kurang ar sikit.

Tea Dno said...

@alif haris
boleh geng ye.. hahah..

Tea Dno said...

@Munna
haha.. kan dahh.. ini sebotol listerine pun tak cukup..

ah sudah.. tea pulak mulut longkang.. ==,

Tea Dno said...

@M Fizan
yup.. jap, nak keluarkan lidah tengok kat cermin.. ;p

Tea Dno said...

@Syuxer
kalau lidah bertulang mesti susah nak lenturkan untuk bercakap.. hohoh.. mulut ni memang, kekadang takde insurans nak berkata-kata..

Tea Dno said...

@sergeant keroro
so, jagalah mulut..

Tea Dno said...

@nurul diana
haha.. takyah kawan dengan mulut tu..

thanks..

Tea Dno said...

@NasZ
err.. ;p

Tea Dno said...

@Ezad Skytech
yup.. kena hati2, lebih2 perempuan ni..

Tea Dno said...

@EYFAalias
well, it's normal.. hahaha..

Tea Dno said...

@laskar pelangi
hope so.. Insyaallah.. sama2 lah kita.. :D

Tea Dno said...

@Acik
heheh.. cikgu datang dah... :D


hehe.. like jangan tak like.. :D

Tea Dno said...

@Elih Japahar
kena gigit tebuan kot? lalala..

Tea Dno said...

@siti kektus
ish3.. apa nak jadi kan..

Tea Dno said...

@siti kektus
sama je sume.. hehe.. tapi kalau sebut mulut jahat tu macam kasar pulak.. ngeee..

alah, sama je kita.. :D