ORANGES

Memasak untuk raya lebih syok dari main mercun ..

19 comments


segala bawang dah siap ?
sudah , dua hari lepas pun dah selesai tahu ..

serai , lengkuas , halia ?
sudah lah , sudah sudah ..

bahan masakan yang lain ?
hmmm , ni dah sedia nak masuk dalam kuali , periuk ..

apa lagi masaklah ..

******

nasi impit dah siap , kuah kacang dah siap , rendang pun dalam proses nak siap tu .. lemang ? oh no , sejak arwah atuk aku takde dah malas sekali nak membakar lemang .. semua pakai beli saja dekat tepi-tepi jalan ..

kenapa tak buat ketupat ? faham-faham sajalah , masing-masing dah bekerjaya .. more to lazy sebenarnya nak menganyam ketupat ni .. bebudak macam kami , mostly tak tahu pun nak buat .. what a shame lah ..

sooner or later , aku belajar lah cara-cara buat (baca : anyam) ketupat .. mak aku pandai buat , nenek aku pun ada .. jadi , tak ada hal lah kalau nak belajar ni .. (sila baca dengan nada yang paling angkuh)

******

dah boleh raya dah malam ni .. hurm .. yummy !

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
dari Tea Dno sekeluarga



notakaki:
terima kasih buat Alif Haris , Dalin , dan Anis Athia di atas pemberian duit raya ! HEHE ..
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

19 .16kg daun berguguran:

EYFAalias said...

eyfa tolong tgk je kalau org masak :P

ijA said...

kita masak ketupat..heheh..

Wanz Mejuez said...

Ahahah sama lah kiteeeeeeeeeee.. busy2 memanjang.. >_<

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ۩ஜ۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR BATIN
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ۩ஜ۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Ezad Skytech said...

semua da siap ye tea..hee..
boleh la berbuka nanti dengan lauk rendang tu semua..(^^,)

NasZ said...

hehehe..kena la blaja anyam ketupat. saya buat ketupat daun palas pandai la. itu pun kadan2 tak jadi. hehe.

MOHD NASER.com

GreeN AppLE said...

Selamat Hari Raye Aidilfitri =)
jom kmpul duit raye bnyk2 hehe ;p

sergeant keroro said...

selamat hari raya tea :)

siti kektus said...

rumah kite tak de rendang, kecuali orang yg ngunjung bagi. kalau buat byk2, alamatnya tak makan lah. hehe ;)

alif haris said...

men mercun r best tea :D haha

slamat bermasak2 ye .. :p

Tea Dno said...

@EYFAalias
amboi, amboi. macam bos ni. hehe.

Tea Dno said...

@ijA
wahh.. pandai boleh laa.. (jeles)

Tea Dno said...

@Wanz Mejuez
itulah.. apa nak buat, takde sape nak ajarkan.. kehkehkeh.. selamat hari raya aidilfitri.. :D

Tea Dno said...

@Ezad Skytech
haah, tu perkara biasa time last day puasa.. hopefully dapat lagi tahun depan.. hehe..

Tea Dno said...

@NasZ
memang kena belajar pun.. nanti generasi akan datang tak tau langsung buat pula.. huhu.. ok la tu pandai juga.. :)

Tea Dno said...

@GreeN AppLE
hahaha.. kalau relevan lagi nak dapat duit raya lah..xDD

Tea Dno said...

@sergeant keroro
selamat hari raya kero.. :D

Tea Dno said...

@siti kektus
wahh.. untungnya orang berkunjung kasi rendang.. hihi..

Tea Dno said...

@alif haris
masak lagi best, sebab sayang jari.. haha.. ;)

abglan said...

Selamat Raya Tea... :)