ORANGES

"Kau menghina , nanti kau dapat balik .."

32 comments


hina orang ni best ke ?

erm , kejap .. nak ambil masa untuk berfikir .. entahlah , aku tak nampak kat mana keseronokannya menghina seseorang .. lagi-lagi yang menghina Nabi sendiri dan agama sendiri .. shaish , apa nak jadi .. *lari topik kejap*

apa guna nak menghina-hina orang lain .. kita hidup dijadikan Allah atas muka bumi ni , sama saja .. memang yang membezakan kita amal ibadat kita kepada-Nya .. yang lain tu , sama .. kita makhluk-Nya ..

aku cukup meluat bila seseorang tu rasa dia lebih bagus daripada orang lain , menyebabkan dia berani-berani nak hina orang lain .. oh , mungkin termasuk aku juga kot yang dihina sekali ..

tak nak cakap siapa , lagipun ini kisah lama .. timbul balik akibat aku tengok FB ..

dulu , kami ni biasa bergosip .. almaklumlah perempuan , kalau ada break je mulut pasti nak meletup macam bertih jagung .. walaupun lain-lain kelas , boleh je rapat walaupun kenal tak lama ..

sedang bercerita pasal jantina yang berlainan dengan kami .. dan saja bergurau tentang topik itu , couple dan macam-macam lah .. tetiba ada kawannya ni mencelah *kawan aku juga ye* ..

"ehh , couple ? apa couple couple ni ? study dululah .."

err .. kami tak ambil hati pun .. yang kami borakkan pun sekadar suka-suka .. tapi kekuasaan Allah , dah Allah tu maha kaya nak tunjukkan agaknya .. dia pun add lah aku di FB ..

dan sekarang , aku tengok dia dah In A Relationship with .......... dalam rasa geram , aku nak gelak .. oh , dulu hina kami perlekehkan kami .. sekarang apa sudah jadi ? siap gabungkan nama dengan BF lagi ..

sudah-sudahlah kan , yang dah lepas tu biar lepas je .. tapi dah lumrah perempuan juga suka mengungkit hal lama .. kalau orang tu baca lah blog aku ni , amik iktibar lah .. tiada gunanya nak menghina orang lain ..

sebabnya .. lambat-laun diri kita sendiri mungkin akan jadi seperti orang yang kita pernah hinakan di masa-masa yang lepas .. itu pun kalau tidak berjaga-jaga untuk diri sendiri ..

sila abaikan gambar hodoh ini ..



notakaki:
-kad raya masih available wehh ..
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

32 .16kg daun berguguran:

NasZ said...

ceh..dia tegur, dia yang buat. haha.

MOHD NASER.com

Ezad Skytech said...

mulut manusia ni kdg2 mmg susah nak jaga percakapannya..

kiz said...

kita hina orang..kita serupa mcm orang yang kita hina

munna said...

mmg...apa yg kita sebut tu 1day akan jadi kat diri kita jugak...masa tu pkai la topeng cover muka tu ye...

moral value - jgn suka memperlekehkan org. =)

mizzkechique said...

patah balik kena dia...hehe

Luqeem™ said...

bergosip mcm tu la..bnyk perkara boleh kluar dr mulut scra tak sngaja..kna jaga bulan puasa ni..huhu

Bro ahmad said...

tea citer hal sape ni ehh...bro ke??
hukkhukkkk

Tea Dno said...

@NasZ
haha biasa lah cakap tak serupa bikin..

Tea Dno said...

@Ezad Skytech
haah.. samalah dengan tea kekadang..

Tea Dno said...

@kiz
tu lah..

Tea Dno said...

@munna
pakai baju kalis peluru sekali ke .. mana tau ada orang nak serang .. LOL ..

Tea Dno said...

@mizzkechique
apa nak buat.. haha..

Tea Dno said...

@Luqeem™
haah, bulan puasa ni banyak nak kena jaga..

Tea Dno said...

@Bro ahmad
erHH??? tak lah..

siti kektus said...

kalau kite buat orang, nanti kite kesti kena balik. konklusinya, jgn buat yg bukan2 kat orang kalau tak nak kena. ^^

siti kektus said...

yang penting jaga diri sendiri. lagi baik. ;)

shaliza khairi said...

ramai je orang macam tu awak kat muka bumi ni. macam annoying kan tengok sikap diorang. hee~

Tea Dno said...

@siti kektus
buat hal sendiri kan bagus.. kalau nak join join je lah.. takyah bikin panas.. haha..

Tea Dno said...

@siti kektus
tahu takpe.. tu lah yang terbaik..

Tea Dno said...

@shaliza khairi
hehehe.. dengan perangai sendiri pun annoying juga kadang2..

nelly said...

dapat dosa je kan ?
:)

Tea Dno said...

@nelly
hahaha.. tea yang mengulas benda ni semula pun dapat dosa.. :)

Bro ahmad said...

tea di tag ni...:)
harap tea sokong bro yea

http://www.trioseposen.com/2011/08/saya-mahu-duit-syiling-malaysia-siri.html

Tea Dno said...

@Bro ahmad
ok thanks..

L said...

betol3... nice en3..=)

jom berdoa?
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/doakan-untuk-keburukan-saudara-seislam.html

Tea Dno said...

@L
terima kasih.. :)

♥ Frau Reen ♥ said...

hai..nice blog,jom like blog saye:)

abglan said...

Sifat manusia ni, suka tengok orang lain jatuh...

Tea Dno said...

@♥ Frau Reen ♥
thanks..

Tea Dno said...

@abglan
memang pun.. susah nak tengok yang betul2 menyokong...

alif haris said...

hampeh betol orag cmtu ..
ckp tak supa bikin .. tampaq sat g baru tao ..hahaha^^

Tea Dno said...

@alif haris
apa pun tak boleh.. haha..