ORANGES

Badak yang direndamkan jadi apa ?

22 comments


entry lepas-lepas ..

kuih badak berendam ni sedap .. sedap lah , sape kata tak sedap tu ? yang tak sedap tu lepat .. tak kira lah lepat pisang , atau lepat ubi .. dua-dua aku tak suka makan .. :P

kuih badak berendam ni ala-ala kuih koci je .. cuma dia direndamkan dalam santan .. apa motif nama bagi badak pun aku tak tau lah .. rupa macam badak kot , sebab agak-agak gelap dan comel je berendam ?

merepek !

kuih koci tu takdelah nak direndamkan dalam santan , sebab dah kena bungkus pun dalam daun pisang .. persamaan kuih ni , rupa sama .. dalamnya pun inti sama , inti kelapa .. manis gitu .. sedap ..

memang banyak je jumpa badak berendam bulan puasa ni , tak percaya pergi terjah kat bazaar yang berdekatan .. or mungkin kat negeri lain ada panggilan lain ke untuk kuih ni ? hee , itu aku taktau ..

kuih badak berendam





kuih koci


harapnya aku dah dapat menjawab persoalan incik iPai pujaan gadis-gadis melayu ni .. hehe .. dan entry ni bukan nak menggugat keimanan korang .. alah , come on laa .. kuih je kan .. :P



notakaki:
tadi men-Google , memang ada iras badak .. huahua ..
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

22 .16kg daun berguguran:

H.J said...

kenal kuih koci je..aha..tak jumpa lagi badak dok berendam tu..haha

sergeant keroro said...

hehe, lagi suka kuih koci :P

siti kektus said...

koci biasa makan, badak berendam tu tak pernah. sebab mak tak pernah buat kot. pastu tak nak mencuba. ^^

siti kektus said...

cucur BADAK pon sedap. ekekeke :p

deeyamorten said...

cedapnya koci. nyum2...

kau memang suka buat aku terliur kan bln2 pose nih. ish3

anismelon said...

sebab badak je yang suke berendam kot..weeee...anis xpernah makan badak berendam..kalo kue koci toh suke la..yg kale ijau..weee

Munna said...

bulan puasa kali ni jadi xselera nak mkn kuih...asyik ingat nasik je...lantak lah hape yg berendam pun....tak menarik nafsu pun...hahah

*tp bdk berendam mmg sedap!

ABU said...

kue traditional..like

Bro ahmad said...

tea bro ahmad nak search google badak bukan kueh ni hahaa..sedap kueh ni tea,

Tea Dno said...

@H.J
lorh tak kenal eh? hehe.

Tea Dno said...

@sergeant keroro
hehe sama!

Tea Dno said...

@siti kektus
koci memang selalu. nyam3. :D

yelah tu, nanti jumpa tea. tea kasi hadiah badak berendam ye. haha.

Tea Dno said...

@siti kektus
ahaa. tu kureng suka. kehkeh.

Tea Dno said...

@deeyamorten
haha., kau pun apa kurangnya. ;p

Tea Dno said...

@anismelon
agaknya lah kan. kerbau berkubang. huahua. selalu makan koci warna cam ungu/coklat/entah apa tu. hijau jarang2 jumpe. huhu.

Tea Dno said...

@Munna
eleh, badan tak naik boleh aje nak makan nasik. kehkeh.

tau takpe..

Tea Dno said...

@ABU
kuih moden, dislike? haha.

Tea Dno said...

@Bro ahmad
LOL. memang sedap pun.

iPai said...

owh tak pernah makan kuih ni .. heheh ..

samapi tunjuk gambar dah tea ni.. hehe

Tea Dno said...

@iPai
hehe. kena tunjuk. penerangan maya tak berkesan. :D

Syuxer said...

mujur badak tak seperti dalam gambar yang ditunjukkan oleh tea itu hahahaha

Tea Dno said...

@Syuxer
hahaha.. ada ke yang selera nanti nak makan? wakaka..