ORANGES

Contact lens ni bagus ke tak ?

17 comments


pernah pakai contact lens ? tak pernah ? oh takpe lah , mata korang dah cantik ..

contact lens ni kadang-kadang famous , kadang-kadang tu orang dah takut pula .. sebab apa ? sebab timbulnya isu mata rosak , mata buta dan mata-mata segala tu .. eh , bukan mata-mata = polis ..

percaya lah ini pink color ..

nak pakai contact lens ni , bukan main sebarang pakai je .. bukan keluar dari tempat simpanan tu terus pakai je .. tangan nak kena bersih , takkan lah takkan berhabuk tak cuci nak pakai lens ? cari nahas je ..

tempoh pemakainan pun kena jaga .. paling lama pun 8 jam je kot tak silap .. mana boleh pakai sehari suntuk ? kalau jenis keluar rumah selalu dah tentu terdedah dengan macam-macam bahan kimia yang boleh rosakkan lens ..

nak simpan balik dalam case contact lens tu , eh .. mana boleh terus letak dalam air gitu je .. kena kasi cuci rapi lens tu lah , pastu air dalam case tu pun kena tukar selalu .. kalau terbiar dalam case tak pakai pun kena tukar juga solution tu ..

kadang-kadang pengguna lens ni , tertipu juga .. percaya sangat dengan lens yang boleh pakai sampai 1 tahun .. ye , memang jangka hayat 1 tahun .. tapi korang tengok sendiri lah cara korang jaga lens tu camne pulak ok ke tak ..

jaga pun cincai , nak pakai 1 tahun .. korang rasa selesa ke pakai lens yang jangkanya menghampiri 1 tahun tu ? kalau aku , konfem tak selesa .. keselesaan ni penting ..paling lama aku pakai pun , 3 bulan je ..

rasa kalau jaga lens tu cermat , boleh lah guna .. kalau tak , memang effects pelbagai lah .. tu yang timbul katarak rosak , kanser sume tu .. memang sume sebab lens , plus plus plus sebab kita sendiri juga ..

tapi , aku suggest .. tak payah lah nak selalu sangat pakai contact lens ni .. pakai cermin mata kan lagi selamat .. kalau tak pakai cermin mata , lagi lagi lagi lah selamat .. kehkeh ..



notakaki:
mencari stokin hilang ni ..
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

17 .16kg daun berguguran:

zareliqa afiqa said...

Teringin nak pakai..tp takut~huhu=.=

SoLy SoLicious said...

lawa2..tapi sayang mata... mata kite dah chantek...baru je pogi london kasi besar bijik mata...hahhaha

Cik Bell said...

belum berani lagi la nak pakai.
oo mak aii..pakai spec pun dah rimas..
baik pakai mata sendiri.ehehe

sergeant keroro said...

tak suka pakai lens, leceh

Eyza Dyana said...

sy pakai..tapi yang transparent..hehe
nak pakai yang berwarna takut pelik..huhu..gpn niat nk pakai contact lens ni pun coz nk gantikan spek.. =]

T.Tania said...

saya pakai, natural colour transparent la :) hehehee~
xdela pakai selalu, kena jaga juga kebersihan dia, tu yg penting . ok . hehe
PEACE ! :)

ainondreamergirl♥ said...

sy pon pakai lens. stkt ne, ok laa. cuma nsht terbaik, if rasa xselesa time pakai tuh, stop laa pakai. nnt effect pada mata.

Wanz Mejuez said...

boleh kritik blog wan tak?

alif haris said...

hehehe sy tak suka pakai contact lens :D
tak selesa ..lg satu leceh

Ezad Skytech said...

seram la pulak pakai lens ni..hee~

NasZ said...

ada terfikir nak pakai tapi macam leceh je. so, cancel. hehe.

MOHD NASER.com

Addin said...

tak pernah pakai lens. banyak sgt pantang larang nya . lebih suka pakai spec je . hahah

malas kan addin ni :p

EYFAalias said...

tak teringin pn nak pakai. mcm pelik je. hehehee

EYFAalias said...

lepas tu letih la nak kena jaga sana jaga sini. eyfa dh la pemalas. huhuhu

izfanora said...

betul tue.. kn jg rapi.

izfa pkai bila kuar berjalan n sport jer.. sbb bila pkai cermin mata, cam payah nk main.. :)

siti kektus said...

naseb baik tak rabun. syukur sangat. ;)

spect tak pyah, contact lens pon tak payah. ^^

iPai said...

tak penah pakai ctc lens .. nak try juga !!!