ORANGES

Gila mikrofon betullah ..

32 comments


hari itu , aku cerita tentang kelakuan orang di majlis .. hari ini , lain pula yang aku nak bebelkan .. melibatkan majlis juga .. tak boleh jadi manusia lah aku macam ni kan .. tapi , ni semua nak mengingatkan diri sendiri sekali ..

pernah hadiri perhimpunan , mesti pernah bukan ? sekolah rendah pun ada .. sampai lah ke majlis penyampaian hadiah .. disertai sekali dengan ucapan .. ucapan tu bukanlah dikhususkan kepada seorang tetapi ramai !

oh .. menghadapi sesebuah ucapan dari seseorang yang penting amat meletihkan para hadirin .. iyalah , kebiasaannya sesebuah ucapan pasti tidak kurang dari 5 minit .. kadang-kadang isi ucapan mereka membosankan ..


yang aku pasti , mereka sangat hebat dalam memberikan ucapan .. walaupun menghadapi masalah mikrofon , teks berterabur ditiup angin .. mereka tetap gigih meluahkan apa yang mereka nak ucapkan pada khalayak ..

hadirin yang datang biasanya menggelarkan mereka , 'gila mikrofon atau gila berucap' ..

sudah tentu kalau diberi mikrofon kepada aku , aku akan diam membisu tidak berkata-kata .. boleh beri aku mikrofon pun dalam bilik karaoke saja .. serius , aku tak tahu cara bercakap panjang berjela-jela begitu ..

orang yang bosan dengan ucapan yang diberikan secara lama , pastinya mengeluarkan pelbagai keluhan .. dan membuat aksi pelik untuk menghentikan mereka dari bercakap dengan lebih lama .. ops , kadang-kadang aku juga ..

selamat hari raya maaf zahir batin ya kepada orang yang memberi ucapan .. (banyak mengata)

jangan dalam majlis agama pula anda protes mereka bercakap lama-lama .. sesungguhnya , itu bukan ucapan kosong kerana ada banyak input berguna yang anda boleh dapat dari majlis agama (baca : ilmu) tersebut ..



notakaki:
aku dah pasang pop-up komen semula .. bergembiralah berkomen ..
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

32 .16kg daun berguguran:

Cik Bell said...

bell klu tgOk mic mmg cuak.tapi bila dah pgg.dah ckp,xnak lepas.hahaha :p

farah hanim said...

hehe
dgn sng ati mengomen
fara kalo bg mic
memg xtaw nk ckp ape
tp kalo suh nynyi bole aje
hehe :D

EYFAalias said...

bg speech sampai 8 jam! hahahaa

sergeant keroro said...

yeay! bergembira XD

hehe, lau bagi kat keroro pon takleh cakap lama.

lau boleh, 2,3 ayat pastu blah. :P

izfanora said...

karok ! lama dh tak sumbangkan suara.. hihi..

Ezad Skytech said...

hee..ezad pon tak boleh pegang mike lama2 ni tea..terkedu kejap...heee~

Bro ahmad said...

suka dengar ceramah..penceramah sekarang dah pandai tea..mesti selit humor..penceramah tu pun faham..kalau tak tidur la alamatnya,

Iz.Eusof (Abg Stalker) said...

yeay! :) da ada pop up.abg ske klu majlis ilmu org gle mic.

slmt hr raya..bye tea. :')

deeyamorten said...

yeah.. lagi senang nak komen macam ni :)

aku faham situasi ni. sebab tu kadang kadang aku bawak novel ataupun buku pergi majlis apa apa. hilang bosan sikit. haha

iPai said...

yeay dah tukar .. kenapa tukar tak pop up hari tuh .. ?

hee, tea muda lagi, nanti dah besar sikit, mesti akan ada experience kena cakap kat mic .. hehhe

teringat pengetua cakap satu jam dalam perhimpunan sekolah .. kitorang berdiri tau satu jam ..

skil2 yang dapat develop adalah tidur dalam keadaan berdiri .. uhuh

siti kektus said...

kalau boleh kite elak dari buat ucapan, tp nak buat macam mana, kdg2 terpaksa. tp tu masa sekolah lah. hoho

Niena Pengembara Ilahi said...

hehehe komen camni la best.. xyah nk loading.... tenet pn lembab.. sejuk, biasalaaa... hujan :)

Luqeem™ said...

klu yg hebat tak perlu mkrofon pn xpe..itu yg jenis ckap kuat..huhu

Tea Dno said...

@Cik Bell
fuhh.. ni hebat ni.. tea gugup.. tapi, nanti kena biasakan juga.. haishh..

Tea Dno said...

@farah hanim
haha.. yela.. dah pakai pop-up... ;p
sama lah.. nyanyi je tahu lah.. hahaha..

Tea Dno said...

@EYFAalias
eyfa ke? haha.. ;p

Tea Dno said...

@sergeant keroro
suka ye? ;p
entahnya.. bagi ucapan tanpa mic dalam kelas pun dah tergagap-gagap.. pastu pikir bila nak habis.. ==,

Tea Dno said...

@izfanora
pehh.. kaki karok juga ye? haha..

Tea Dno said...

@Ezad Skytech
tea terkedu lama woo.. haha..

Tea Dno said...

@Bro ahmad
tapi, still ada yang jenis serius.. kalau tak, tea tak buat entry ni.. :)

Tea Dno said...

@Iz.Eusof (Abg Stalker)
bergembira semua dah ada popup ye.. huhu..

majlis ilmu memang best. sebab itu situasi yang lain.. :)

selamat hari raya.. byebye..

Tea Dno said...

@deeyamorten
kalau speech yang kurang penting, aku konfem tidur.. xDD

Tea Dno said...

@iPai
saja, kot2 dapat PV tinggi.. tapi lebih kurang je pun.. tak banyak beza tea dapat.. huhu..

dah besar lah ni.. hahaha..

huhu, itu perkara biasa.. dahlah berdiri, tengah panas pulak.. dah macam kami ni buat salah besar je.. :(

hebat nye.. haha..

Tea Dno said...

@siti kektus
haah.. nak taknak mesti kena bagi speech jugak.. ayoo, cuak habis..

Tea Dno said...

@Niena Pengembara Ilahi
tahu takpe.. tea pun rimas juga sebenarnya bila kena loading banyak kali.. huhu..

Tea Dno said...

@Luqeem™
woahh.. tea nak praktikkan lah benda tu.. cakap dengan suara yang lantang.. :)

abglan said...

Tea.. canner nak buat popup coment?

Tea Dno said...

@abglan
abglan under blogspot ke? bukan, kan?

abglan said...

oooO blogspot je boleh ek... :(

Tea Dno said...

@abglan
yelah agknya.. sbb utk WP, atau lain2 hosting tea xtau cmne.. hehehe.. rasanya mmg xde kot.. hmm.. mlainkn tukar jnis tmpt comment ni.. ce search google.

abglan said...

Erm... agak konfius di situ, Tea bukan WP ek? mana perkataan blogspot? takde pung...

Tea Dno said...

@abglan
x.. tea bukan WP.. tea still under blogspot.. huhu.. kn tea pakai domain sendiri.. huhu..