ORANGES

mengelakkan jerawat

6 comments

sebagai perempuan , mesti risau gile kalau muka naik jerawat sane sini ? ape kata orang , saham jatuh ?? alah , lelaki ke perempuan tak terlepas punya isu jerawat ni .. lagi2 muda remaja ni .. auww .. okeh , nak share sket cara-cara nak mengelakkan jerawat ni ..
  1. kalau yang jenis bermekap tu , pastikan lah kosmetik yang dipakai tu bersesuaian .. jangan dah nampak jerawat , pegi pakai lagi tepek kosmetik yang same .. itu tandanya kena tukar ke jenama lain , sebab tak sesuai dengan kulit ..
  2. amalkan minum air putih selalu , sebab kulit kita ni 70% terdiri dari air .. minum air mencukupi memastikan kulit kita dalam keadaan sihat .. air putih kan sememangnya bagus , bukan untuk muka tapi untuk badan jugak .. tengah diet memang bagus arr ..
  3. tidur cukup dan teratur .. kalau tidur tak tentu arah , nanti kepala kita serabut .. dah tak pasal-pasal , toinkk ! jerawat datang lagi .. tidur tak cukup bukan je tambah jerawat , tapi menyebabkan mata panda sekali .. (oh gosh , it's me !)
  4. pastikan kulit selalu bersih , maksudnya kat sini rajinkan cuci muka .. lebih-lebih lagi bila nak tidur malam .. muka yang tak bersih mengeluarkan sebum yang banyak .. minyak berlebihan kat muka , punca terjadinya jerawat jugak tau !
  5. makan sayur dan buah .. haa , ini penting .. ada orang tak suka makan buah dan sayur kann .. takpe lah kalau muka diorang dah semulajadi cantek .. ini khas untuk orang macam aku , kulit sensitif gamaknya .. pilihlah sayuran hijau dan buah yang ade kandungan Vitamin E macam pisang , strawberi , mangga  ..



haaa , itu sket tips dari aku .. okeh .. cara nak hilangkan , next time pulak .. berseri kann muka orang kat atas ni ? satu titik jerawat pun takde .. hihihi ..
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

6 .16kg daun berguguran:

Nazzue said...

Ada lelaki yang risau tentang nie..serius...

Lepak sambil bersantai di NazZue.com
Entri terkini: Aku Share, Korang Fikir

Tea said...

yup, lg suka lelaki yg mnjage penampilannya. huhu.

Nur Syafiqah Md Takiyudin said...

thanks for the tips. :)

Miss Y and Her World said...

good tips ;)

Nak tau macam mana saya hilangkan jerawat dari muka?

Penawar JERAWAT yang berkesan

Nava Krishnan said...

sometimes this happens because of hormonal dis-balance but keeping the skin clean is a good plus drinking plenty of water.

armouris said...

lagi info tentang jerawat di SIHAT SELALU - Hapuskan Parut Jerawat