ORANGES

tukar ke domain sendiri

16 comments

teringin tak , nak pakai domain sendiri ? dulu , aku yang jeles tengok blogger lain pakai domain sendiri .. takde dah blogspot , blogspot ni .. ade dot com .. rase macam berdiri gah sket arr .. dan itu jugak maknenya korang betol2 serius dalam ber-blogging ni .. dan senang sket , dah ade domain sendiri yang pendek2 ni senang orang lain nak ingat dan taip , kann ?

1st time aku pakai domain ni , aku tertarik dengan ihosterZ .. kenapa ? sebab harga yang berpatutan .. harga start from rm27.00 setahun .. nak dapat confirmation pun tak susah .. ade la dalam beberapa minit , bergantung kepada sistem time tu lah .. aku memang lah agak tak percaya at 1st , sebab nak bagi camtu je kan duit aku .. bila dah pikir balik , alah .. rm27.00 .. tak luak mane lah , duit bukan boleh bawa mati ..


murah tak ? aku rase dah cukup murah , sebab ade site lain yang kata rm10 tapi bila dah check betol2 eh eh kena tambah duit lagi pulak .. rugilah camtu kann .. ini memang tulus lagi suci punya harga lah .. kalau korang dah konfemkan tu sume , nak tukar ke domain sendiri taknak blogspot dah .. tapi taktau carenya , pihak diorang boleh configure kan sume .. takde hal lah .. kalau nak buat sendiri jugak , bolehhh .. diorang ade siapkan tatacara okeh .. korang follow je instructions yang diberi .. pasti tak lost punya ..

mesti korang rase bangga lah ade domain sendiri .. takut follower hilang ? takde lahh .. benda ni akan terus direct lah ke domain korang yang baru , takkan jadi hilang follower .. tetap jugak keluar kat dashboard diorang tu kalau korang update entry baru yupp..

kalau nuffnang , trafik korang pada haritu tak dikira lah .. tapi esoknya ade lagi kann ? tak perlu risau sangatlah pasal tu .. hah , kat ihosterZ ni jugak ade program affiliate .. boleh lah join buat duit sampingan .. yea ? sekian .. berminat tak ? klik je kat gambar tu ..



notakaki: Alexa rank akan jatuh merudum , tapi jangan risau kalau anda jenis rajin .. :)
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

16 .16kg daun berguguran:

Amy Syaquena said...

salam kenal.singgah dan follow .jemput ke SR ye...

Miz eAn peaN said...

nak jugak. tp xkeje lagi lahh. T_T

Syazwan said...

waahhh..menarik ;)

Tea said...

@syazwan menarik kann? jomlah tukar. ;)

EmpayarUtama said...

Menarik. Mungkin sesuai untuk yang buat bisnes; full time blogging dan rajin buat posting. Tapi itupun bergantung pada citarasa sendiri.

Tea said...

yupp.. kalau ade dapat pendapatan sampingan dr blogging ni, xlah rugi beli domain sendiri... :D

nohoho =) said...

lagi suka yang free...hehe

ken said...

own domain is cool :)

sue perbs.. said...

mcm menarik je domain ni..

sergeant keroro said...

yeke?? mudah ea?? XD

Tea said...

@ken yup, btol2.

@sue perbs kalau menarik, boleh pegi tgk2 survey rege. hehe.

@sergeant mudah sgt2 lorh. haha.

My Mom's Diary said...

as salam. nak juga tukar..cari waktu yg sesuai dulu...jemput ke blog MMD ya..

eintan nurfuzie said...

hanya rm27.00 sahaja ke?murahnyer...erm..susah x kita nk edit page kita kalu dh tukar domain?entry2 kita yg lama ada lagi ke atau hilang?

Tea Dno said...

@eintan nurfuziemurah.. tak susah pun nak configure.. edit page macam biasa saja.. sebab kita hanya tukar domain, bukan tukar hosting.. entry yang lama still exist..

eintan nurfuzie said...

apa beza domain dengan hosting?

Tea Dno said...

@eintan nurfuzie
tea ada tulis dekat sini.. boleh baca.. :)
http://www.tehuzz.com/2011/07/korang-tau-apa-beza-domain-dan-hosting.html