ORANGES

anoreksia nervosa dan bulimia | sama ke itu ?

13 comments


nak story banyak-banyak pasal penyakit anoreksia dan bulimia ni .. selalu konfius , dan skang pun still konfius tak kesudahan ..

cermin tu je yang gemok , bukan awakk ..

kebanyakan daripada mereka yang mengalami penyakit anoreksia dan bulimia ni menunjukkan:
  • rasa tidak senang mengenai bentuk badan .
  • mempunyai perasaan takut terhadap badan yang kelihatan gemuk dan berusaha sedaya upaya untuk mengurangkan berat badan (walaupun dah kurus kedengking) .
  • mereka yang mempunyai nafsu yang tinggi untuk makan sering menghidapi masalah penyakit ini ketika umur makin bertambah .
  • mempunyai BMI yang agak tinggi .
  • sering muntah-muntah dan/atau menggunakan ubat laksatif .
  • mempunyai perasaan sedih yang ketara .
  • mempunyai sejarah ingin menyakitkan diri sendiri .
jika dibandingkan dengan pesakit anoreksia , pesakit bulimia lebih berkemungkinan menghadapi rasa stress (tertekan) dalam hubungan harian dan mempunyai sejarah ingin menyakitkan diri sendiri . anoreksia dan bulimia mempunyai lebih banyak persamaan daripada perbezaan jika dibandingkan dengan kenyataan yang dibuat di barat .

kurus macam ni boleh lagi kata gemok ekk ?

bulimia , dikatakan lebih stress sebab bila makan je banyak-banyak , diorang akan muntahkan makanan semula .. makanan tu dipaksa keluar dari badan , bukannya termuntah secara sendirinya seperti orang hendak mengandung (?)

dikatakan , anoreksia sampai skang jadi teka-teki dalam isu kesihatan .. sebahagian pakar kesihatan menyebut anoreksia disebabkan tidak berfungsinya kelenjar hypothalamus di bahagian otak, yang bertugas mengatur selera, keinginan untuk makan, ghairah seksual dan menstruasi ..

perbezaan ketara kedua-dua penyakit ni:
  • anorexic nampak badan dia penuh lemak .. dan sangat takut ke tempat yang banyak makanan macam party whatever tu ..
  • bulimic akan makan tak ingat dunia , bedal je sume yang ada .. then , after that sila bluweekk di tandas pulak ..
ingat , benda ni bukan boleh jadi kat perempuan je .. lelaki pun boleh kena sama walaupun peratusannya sangat kecik kalau nak dibandingkan dengan wanita .. well , perempuan ni dah lumrah suka pada kecantikan , tapi tak guna kurus sampai sakit .. itu bukan cantik tapi SAKIT , mental dan fizikal ..

masih lagi dikategori cantik ke ??

source:


notacomel:
bersyukur lah dengan apa yang kita ada pada tubuh badan sendiri .. aku sangat tak paham bila berat uols dah 50kg masih lagi nak turunkan ke 40kg .. cara sihat takpe lahh .. :)
seksi macam Kim Kardashian kan best ??
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

13 .16kg daun berguguran:

siti kektus said...

dulu ada member laki ni, dia ikut style bulimia tu la, kurus mmg kurus, tapi macam membzir je, yela dah makan banyak2 pastu buang macam tu je, hukhuk

Tea said...

@siti kektus
mmg pun.. tu lah, penyakit ni lelaki pmpuan kena.. tp salu blame kt pmpuan je.. huhuh..

Fyqa said...

adoiii tkotnye lah pulak

honey amour said...

makaihhh..mcm tengkorak pun yer..btw nice blog..oredy follow u..jom join kontes kat my blog ...

Contest---> : 'AKU SAYANG DIA'

jgn lupa join ye :))

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

adohai.. kurus sangat pon wat pe kn... aku lg suka nengok pompuan yang berisi ni... hehehe

Tea said...

@Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine
kehkeh.. kajian btol tu, lelaki lbih suka pmpuan berisi.. tp bese lah, pmpuan ni nk slim melim je.. :D

Miz eAn peaN said...

kurus keding.. >.<

Tea said...

@Miz eAn peaN
bukan kurus keding dah. rangka bergerak. =.=

Bro ahmad said...

kurus kedaung huhuhu angin tiup boleh melayang nie...kalau boleh ambil lemak bro separuh akan bro sedekahkan kt mereka nie...:)

Tea said...

@Bro ahmad
bnyk ke lmak bro? jom compete ngan tea arh. kehkeh.

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

oh sy aneroksia walaupon bnyk mkn ~heee

Tea said...

@Rina AVAIL a.k.a Cik Betty
anoreksia better than bulimia.. huhu.. untung seyh.. tea ni mkn bnyk konfem la naik cpt.. haha..

Mejuez said...

tudiaaaaaaaa...! Model like lidi...!