ORANGES

Pilihan itu sentiasa terbaik , kita ni je ..

13 comments


masa orientasi , semua orang saling berkenalan .. tak semualah , ikut kepala juga .. tak kena gaya , memang tak nak bertegur .. standard , kalau dah namanya orang Melayu memang susah sikit kalau tak ngam ni .. lain gila dengan other races ..

okay , itu bukan benda yang aku nak story ..

renungkan dialog di bawah:

"aku tak minta pun kursus ni , mereka yang bagi .."

"I seems not interested with this course , so I wanna exchange to another course next semester .."

emm .. sebenarnya , apa yang Allah dah rancangkan untuk kita tu lah yang terbaik .. pasal kursus tu subjek tak pernah belajar ke apa ke .. fikir balik , dulu masa start sekolah (baca : tadika) korang dah tahu semua benda ke ? aku tak rasa ya ..


bila tak pernah hadapi , dah dapat tu lah kita nak kena explore habis-habisan .. takut kursus yang korang dapat tu nanti tak dapat beri kerjaya yang terbaik ? dah tentu silap sebab kalau korang gigih berusaha , nak kerja apa pun senang nanti ..

yang penting , attitudes , kegiatan korang semasa di tahun pengajian .. pointer tentulah nak baik , kalau nak rasa bangga sikit time pergi interview kerja kelak ..

jadi , terima sajalah seadanya apa yang korang dah dapat tu .. ramai tak dapat masuk belajar , terpaksa buat rayuan lagi .. kita yang dah dapat ni , teruskan saja .. tak payah nak give up lepas tu nak balik kampung , kahwin ..



notakaki:
memang seronok kalau kelas start lambat ni ..
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

13 .16kg daun berguguran:

Bro ahmad said...

belajar elok2 yea tea hmm..:)

Qynisma said...

Alamak ! bru rasa nk tukar kos. tbaca plak pasal ni. thanks yeh bukak mata sy :D

siti kektus said...

ada jugak budak merungut dulu sebab dpt kos bukan yg di minta. tp nak buat mcm mana terima sajalah. mesti ada hikmahnya kan. ;)

sergeant keroro said...

true, apa yang kita dapat adalah yang terbaik :)

NasZ said...

betul tu. teringat masa saya amik course yang saya grad dlu,

"course ni susah nak dpt kerja la"

"rugi la amik course ni"

sekarang?

MOHD NASER.com

Tea Dno said...

@Bro ahmad
Insyaallah..n thx..

Tea Dno said...

@Qynisma
sme..kte sling mngingtkn..

Tea Dno said...

@siti kektus
itulah..walhal rmai lg kot yg xdpt ppe pn..emm..

Tea Dno said...

@sergeant keroro
btollah tu..Allah sntiasa tntukn yg tbaek utk hamba-Nya..

Tea Dno said...

@NasZ
same goes with me..pnh tpkir smp cmtu..tp tea pn blm lg jjak kaki ke alam kerjaya pn..:-)

abglan said...

Alhamdulillahaku dapat apa yang aku apply. Member-member ramai gak jd kes dapat sbjek tak sesuai ngan jiwa nie.

Apa-apa pun kalau boleh dapat tukar tak salah usaha, kalau tak dapat tak payah melenting...

alyasara said...

terkena =|
nice advice btw :) like!

deeyamorten said...

aku tag kau kat sini,

http://sayakongsicerita.blogspot.com/2011/09/contest-best-photo-of-me-by-mayalisa.html

tp aku paham kau tgh busy skrg. so, kalau tak join pun takpe. no biggie. :) good luck utk kembali memerah otak ye tea :)