ORANGES

Buat sesuatu tak ikhlas , hah macam tu lah ..

6 comments


setiap orang perangai berlainan kan ? ye lah , hari ni aku nak story lagi kisah aku dekat UTHM ni .. sekarang semua tengah pakat sibuk nak join macam-macam aktiviti yang UTHM jalankan , tak pun kolej kediaman anjurkan ..

macam aktiviti ko-kurikulum PALAPES dan SUKSIS .. aku mention yang ini sebab dua ni yang paling hot sekarang .. bila tanya mereka ni semua , kenapa nak join aktiviti yang memenatkan itu sampai 6 semester ..

macam-macam jawapanlah yang aku dapat ..

mana yang sebab minat tu , aku ucapkan tahniah .. sebab sememangnya kekuatan mental dan fizikal mereka amat tinggi .. tapi , yang bagi sebab join benda tu semua sebab nak dapat kemudahan hostel dan elaun .. fikirkan semula ..

benda yang kita buat tanpa minat sememangnya sangat tiring .. ataupun setakat nak ikut orang lain saja .. cuba jadi diri sendiri kan lebih senang .. pasal hostel tu , rasanya tak ada orang pun yang nak duduk asrama kot ..

sebab .. harga sewa rumah di sekeliling Parit Raja ni sangatlah murah jika nak dibandingkan dengan duduk di hostel yang facilities pun macam gitu-gitu saja .. (ini semua lepas dengar nasihat lecturer okay)

bab elaun tu , terpulanglah .. duit PTPTN ada , duit biasiswa ada .. tak cukup ke ? orang lain elok saja cukup guna .. so , nak elaun sebab nak penuhkan tembolok dengan semua benda ? (eh , tetiba sendiri terasa juga)

thus , kalau nak join PALAPES dan SUKSIS tu umpamanya .. cuba fikir jauh lagi , sebab takut tak dapat kerja ke apa ke .. ye , bidang pekerjaan sekarang susah nak match dengan apa yang kita study sekarang .. so , benda camtu boleh buat back-up ..

tapi , kalau join atas minat tanpa lepas syarat contohnya ketinggian pun tak guna juga .. sebab sampai habis semester tu sajalah boleh pakai , nak buat apply kerja ke ATM dan polis nanti tak lepas pula .. kehkeh ..



notakaki:
tengah fikir nak ke Singapore atau tak ..
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

6 .16kg daun berguguran:

Iz.Eusof (Abg Stalker) said...

ketinggian join ATM pas abes degree tuk prmpn 157cm,ni minimum la. :) kwn2 abg dlu pun join bnd ni 2 sbb nk elaun je.klu psl asrama mmg plh tuk duk luar.even risiko tggi,duk luar lg syok.sewa kt kampung2 pun murah.klu tea nk cri rmh sewa habaq kt ceq na.

ijA said...

wahh, g jerlah singapore...weee..dah laam xg..rumah sedara kat sana..

Bro ahmad said...

tea tak nak jadi polis..boleh mcm gerak khas tu..smart dan best..bro tak berkelayakan huhuu

PCL said...

emm susahla kalau tak ikhlas..nanti ape pon tak berkat..huh!

Niena Pengembara Ilahi said...

:)

siti kektus said...

kite mmg tak minat palapes sama suksia. tak reti berkawad. hukhuk


mau jln singapore ka? p je lah. bukan selalu pon kan. ;)