ORANGES

Belajar terima adat orang lain ..

8 comments


aku agak bengang bila semangat kenegerian tak reti-reti nak hakis sikit walaupun dah bertapak dekat negeri orang lain .. agak-agaklah , pergi tempat orang cubalah hormat dengan orang di negeri tu macam mana ..

ini tak , suka pula condemn macam-macam .. makanan peliklah , loghat peliklah , perangai peliklah .. walhal , aku rasa diri mereka tu lagi pelik dan sangat sangat sangat ....... annoying okay .. sedarlah banyak-banyak ..

lepas tu , culture shock tak tentu arah .. ye , aku tahu korang semua ni datang dari family kaya .. sana sini boleh pergi , beli macam-macam then kena TIPU .. yelah , berlagak tahu sedangkan di dalam zero , actually ..

kalau korang rasa korang je boleh berpuak-puak kan .. kami ni pun boleh bina puak baru kot .. tak payah nak ikut negeri sangatlah , cuba belajar budaya orang lain .. lain tempat lain ragam , same goes with you all ..

dan belajar menerima , jangan nak banyak sungut .. aku ingat budak matriks je yang manja , tapi .. korang ni agaknya bila boleh belajar berdikari ? tak ada masa dekat sini semua benda nak suapkan dalam mulut okay ..

kata 1 Malaysia , tak payah nak poyo sangatlah ye korang ?



notakaki:
emosional saja entry aku kebelakangan ni ..
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

8 .16kg daun berguguran:

aimie amalina said...

hayoooooo
sbr ye deaaa
cm paham je entri ni
hehehe
sebb dh melalui nye kat Matrik yg dok sowg gare2 sebb kenegerian nilah
sedih gileee
dgn kite tamo kawan
waaaaa
tap malas nk amik ati..biarkan jela...

sbr ye cyg!

SoLy SoLicious said...

men puak2 mcm org asli aje..hahaa

siti kektus said...

kalau pesen budak kaya masuk kg sikit tak boleh, itu macam mintak penampar je. hukhuk

hira said...

biasalah tu. ragam manusia. adeh. sabar tau :D

Blueice Butterfly said...

~sabar2..selalu sangat alami situasi camnie..

Abg Stalker said...

prmpn la selalunya berpuak2..aish..x fhm2.sbr je la k.

alif haris said...

yeaahh one malaysia :D hehe

Nida said...

Salam...

Perpecahan mudah berlaku andai sentimen kenegerian terlalu menebal...

p/s: Kak Nida nak bertanya.. result contest dulu dah diumumkan belum ye...:)