ORANGES

Belajar senang ke atau mengajar lebih senang ?

12 comments


cikgu , pensyarah , guru , pendidik .. sememangnya perkataan yang membawa maksud yang besar kepada setiap diri orang manusia .. tanpa golongan ini , kita sekarang pun entah ke mana .. (khusus untuk guru yang baik)

pernah saja orang tanya kepada aku , "kenapa tak nak jadikan guru sebagai salah satu prospek kerjaya kau masa akan datang ?" .. tak pun , "eh , kau tak nak pergi temuduga untuk jadi masuk IPG ke ?" bukan sekali , tapi berkali-kali ..

aku bukan tak nak jadi golongan yang mengajar ni .. cuma aku sendiri kenal sikap dalam diri aku ni macam mana .. nak jadi tenaga pengajar ni , sikap sabar dalam diri harus kena tinggi .. kalau paras-paras hidung saja macam no use ..

dan tu , nak paksa-paksa pula aku untuk jadi tenaga pengajar ni kenapa ? golongan ini seharusnya baik-baik belaka walaupun mereka hanya manusia biasa .. kerana mereka perlu menunjukkan contoh yang baik kepada generasi bawah mereka ..

hmm .. aku nak mengajar pun tak reti , orang tanya aku something aku cepat saja nak melenting .. so bayangkan kalau aku mengajar anak-anak murid aku , lama-kelamaan tinggal aku seorang saja dalam kelas .. hahh ..

dan , nak mengajar tu biarlah kerana ikhlas .. tak boleh asyik fikir nak gaji , bonus , cuti .. kerja nak tak nak saja .. lepas tu , students markah rendah mulut nak main pakai lepas saja , "kau memang gagallah final exam nanti .."

dah faham kan kenapa aku tak nak jadi tenaga pengajar/pendidik ni ?



notakaki:
seronok bila family datang bawa aku pergi jalan-jalan tadi ..
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

12 .16kg daun berguguran:

Iz.Eusof (Abg Stalker) said...

nk ngajar prg bkn senang..kne ikhlas,niat dtg dr hati.klu x nti sia2 je..

Ezad Skytech said...

betul tu..kalau nak mengajar ni kena sabar...ezad pon tak reti nak mengajar sangat..takut kalau ajar orang lain..mereka tak paham..tapi kita sorang je yg paham..

unieMARKS :) said...

saya tak rasa sya ni ada ciri ciri pengajar yg baik hihi. garang tau kite ni ;p!

siti kektus said...

sama lah tea. dulu kecik2 cita2 nak jd cikgu. tp bila dah besar kita tau kemampuan mengajar orang setakat mana, terus lupakan cita2 tu. risau anak2 murid tak jado orang pulak nanti. hehe ;p

NasZ said...

tea ni kira pans baran ek?

takut2. hehe. takpe, mungkin tak sesuai dengan tea. cari yang sesuai k?

jemput ke blog saya ye?

MOHD NASER.com

Tea Dno said...

@Iz.Eusof (Abg Stalker)
tahu takpe..nanti rezeki yang kita dapat tu pun jadi tak berkat..

Tea Dno said...

@Ezad Skytech
kalau tea yg ajar org lagi xpaham kot..hahaha..

Tea Dno said...

@unieMARKS :)
tea lg garang kot..wakaka..

Tea Dno said...

@siti kektus
habis anak org nanti..hahahaah..

Tea Dno said...

@NasZ
boleh tahan panas baran juga..sape yg kenal tea tu tau lah..mmg pun,cari yg mana yg ssuai je nt..

sergeant keroro said...

kena sabar habis kot, hehe XD

abglan said...

Dua-dua bukan perkara yang senang... pencapaian kita sebagai pengajar dan pelajar terletak pada usaha dan kebijaksanaan kita melakukannya.

Bezanya... satu keluar duit dan satu lagi dapat duit