ORANGES

mengapa WANITA sangat istimewa

2 comments
Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata.
"..i letih la..dah lewat ni, i nak tido lah...."
Mama pun pegi dapur nak tutup tingkap dapur, nanti masuk
pulak lipas...leceh pulak nanti..dah tu, ade pulak rice
cooker dalam sink..rendam lepas makan tadi..basuh jap...
susun pinggan kat rak, lap dapur..terpercik kena sambal
masa masak tadi...check air panas dalam flusk..takut habis
pulak nanti malam anak nak susu...memang dah kering pun
flusk ni, jerang la air...sementara tunggu air masak, nampak
pulak bekas gula dah kosong....salin la gula...chec k bubur
untuk anak nak hantar ke taska esok..nasib baik ade
lagi...ishh...ni lauk bila ni, semalam...dah beku
dah...basuh la kejap....pegi yard, masukkan baju kotor dalam
mesin basuh...penat dah ni, besok je la basuh...sidai kaian
lap je lah...
tik...bunyi air dah masak...salin air dalam flusk...ok settle...
baru teringat tak semayang lagi...on da way nak g bilik, papa tgk tv lagi...nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska...check...baju 2 pasang, towel...towel kecik utk selesema...calamine lotion untuk sapu ruam...pampers 4
keping....alamak..telupa pulak masukkan botol...basuh botol
jap...ok settle...

ternampak pulak beg g keje...emm..besok nak pakai beg polo
coklat lah, asik2 pakai beg hitam ni je...salin jap barang2
g beg coklat...cek sume 6 poket beg, takut la tetinggal
apa2..leceh pulak..selalunya barang yang tertinggal tu la
yang nak pakai nanti...hishhh sempit la beg ni...hangin
je...nak kena beli ni beg baru...rasenya 25 hb ni Sogo sale
nih...mana flyers tadi ek...ha ni die..ok, catit jap kat
yellow sticker, nanti lupa..ok settle...

Tetiba dengar suara papa..."..u buat apa lagi tu..tadi
kata nak tido.."...."..yelah nak tido la ni..nak
smayang jap..."

masuk toilet..buat apa2 yang patut...cuci muka dulu..2
jenis lak tu...adoi..gosok gigi...smayang...pakai
toner...pakai treatment cream...nak lawa and maintain punya
pasal lah ni...
nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4
pulak...huhuhuhu...

bukak almari...emmm...pakai baju hijau ni lah besok...gosok
kejap..check baju papa, baju papa pun kena gosok jugak
ni...kat bilik belakang...
la, napa komputer ni tak tutup ni..gelas kopi pun ade lagi,
dah bersemut dah..ishhh ...g dapur, basuh, sambung gosok
baju...gantung elok2...kemaskan baju gantung2...masukkan
seluar papa yang dah kotor dalam tempat kotor...ok settle..

dgr suara papa lagi..."..i dah ngantuk
ni.."..dalam pada nak masuk ke bilik...owh...pokok aku
dah nak mati ni ha..lu pa dah 3 hari tak siram...ok, siram
jap...check jap pintu ni...sah tak kunci lagi...grill pun
tak tutup..ni kalau tak check ni, senang2 je mat indon masuk
rompak umah aku...bukak lampu luar..

ni mainan ni sepah2...masukkan la dalam bakul mainan budak
ni...banyak nya...sampai bawah meja makan pun
ade...adoi....ok dah ...

ok dah boleh baring...adoi sakitnya pinggang...cium si
comel ni kejap...selimutkan die...la..napa basah ni...emm,
tukar la pempers ni...tak bagus la brand ni, nanti nak tukar
lain la...nanti g Sogo 25 hb ni beli la skali...ok sayang
tido k...kalau boleh jangan la bangun tgh malam ni eh..tido
sampai pagi k...gud nite..sweet dreams...

aaahh...sedapnya dapat baring...mana pulak lotion sapu
kurus aku nih...ha, ni dia...sambil sapu lotion
kurus,,,setkan alarm...setkan program kerja besok...pg kul
9.30 ade meeting..
ahh...boring...panas pulak lotion nih..dah
la...emm..sedapnya lelapkan mata...Ya Allah...terima kasih
untuk rezekiMU hari ini,. ..mohon keberkatan dari mu
tuhan...papa pun bangun tutup tv..."...i dah ngantuk
sangat ni...nak tido lah...citer pun tak best malam ni, bola pun takde..."...selang seminit ...dengar suara papa
berkeruh...dah agak dah....

So?....apa yang peliknya..??

Anda tahu kenapa wanita hidup lebih lama?...SEBAB ADE
BANYAK KERJA NAK KENA BUAT....tu yang tak boleh nak mati
cepat tu...

Tak kira la wanita berkerjaya atau surirumah...
setiap wanita adalah istemewa dengan cara mereka sendiri...

Kalau lelaki mengakui kebenaran ini. hormat dah hargailah mereka.
untuk keperibadian dan kebolehan mereka untuk berdikari...




: HIDUP UNTUK KAUM HAWA!!!
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

2 .16kg daun berguguran:

fatin shahar :) said...

ahaha...
apasal baca ni teringat my mom neh
^______^

nyOng.is.me said...

wanita itu anugerah untuk lelaki... harus diakui =)