- bawang putih
- bawang besar
- cili api
- cili merah
- belacan
- udang kering/ikan bilis
- air asam jawa
- garam dan gula (secukup rasa)
- terung
CARA MASAKAN:
- panaskan minyak di dalam kuali .
- masukkan bawang putih , bawang besar , cili api , cili merah , belacan dan udang kering/ikan bilis yang telah di'blend' .
- goreng sehingga garing . masukkan air asam jawa dan sedikit lagi air jika perlu .
- bubuh garam dan gula secukup rasa .
- masukkan terung yang telah dipotong-potong ke dalam bahan-bahan di dalam kuali sebentar tadi.
- biarkan seketika supaya terung menjadi empuk .
- api dipadamkan dan sedia dihidangkan .
selamat menjamu selera .
simple kan ? punya lah skema entry resipi aku . hehe .
notatanganmenari: ini resepi sendiri tau , dipelajari dari nenek aku . memang aku suka la . yummy !
0 .16kg daun berguguran:
Post a Comment