ORANGES

Isu Baucer Buku 1Malaysia

10 comments


sekarang tengah heboh dengan isu Baucer Buku 1Malaysia tu kan? ye, ye. aku tahu, yang ramai kalangan re-remaja yang terlebih cerdik, pergi jual pada kawan-kawan. dan yang best, jual dekat internet.

baucer tu worth rm200. bukan sikit. tapi aku tahu, kebanyakan anda semua ni mahukan duit. tak mahu baucer kan? tu yang bagi alasan dah tahun akhir tak ada keperluan nak beli buku lagi. kan?


well hello, buku yang boleh dibeli bukan setakat apa yang kita belajar je. boleh juga kita gunakan baucer tu untuk masa depan kita nanti ke. sebagai contoh, anda nak jadi business man, kenalah ada nasihat-nasihat tentang itu.

itulah, kerajaan dah elok-elok peruntukkan untuk pelajar IPT dapat baucer tu. disalahgunakan pula. kalau tak nak sangat pun dengan baucer tu, belikanlah adik-adik anda punya buku sekolah ke lepas tu 'pow' lah duit adik anda tu.

tak susah pun.

janganlah buat masalah macam-macam. sekarang ni, pelajar IPT banyak sangat bikin panas dekat berita kan. jangan sampai orang cakap, belajar tinggi-tinggi tapi tetap bodoh, otak cetek juga.

agaknya memang dah musim. bila dah seorang buat, akan ada lagi yang buat. kira macam ajaran sesatlah ni. ada sifu, jadi mestilah ada anak muridnya. ye tak? hargai apa yang orang dah bagi tu. ingat senang nak buat bajet itu ini?


yang paling penting, aku dah gunakan separuh daripada Baucer Buku 1Malaysia aku tu which means rm100. siap dapat tambahan baucer rm5 dari MPH. salah satu buku aku, Men Are From Mars, Women Are From Venus.

okay kan, boleh improve relationship between a man and a woman. boleh bikin aku lagi faham dengan pe'el jantina yang berlainan daripada aku ni. lagi rm100? nanti tunggu semester 2 open, aku beli lagi.


to be continued...
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

10 .16kg daun berguguran:

Ezad Skytech said...

da dapat baucer tu...pandai2 la guna...ada ke pandai sgt g jual...ish...

izfanora said...

bestnyer dia dapat baucer.. izfa punya tak tahulah bila nak sampai. huhu.. sedihnyer tengok adik-adik shopping buku.. :,(

aimi said...

ahahhaha...

btl 2..

kite syg nk gune boucer 2 =) nk simpan je blh x??? =)

Zahirah Dzulkifli said...

Saya tak guna lagi. Meowwww~ Haha

amirah anis said...

macam2 ragam stdnt ni..

apepun, use wise all the things provided..kan tu hak kita...

sy pun xpaham kenapa nak jual..sedangkan boleh je beli buku selain akademik...

salam perkenalan :)

fieza sastery said...

lau kita nak beli selain buku ilmiah bleh ke tak eh? contoh.. komik2 ke? hehehe

mira maisara said...

oh baucer itu. mira dah habis guna :)

merpatisejoli45 said...

hye,sudi x nk tukar banner sama ade di page or site bar? tggal komen kt blog saya ye. :)

done folow u. jmput dtg n jd folower saya blik ye. :)

Fendy said...

wow...sy plak beli buku fotografi..erm...best2

merpatisejoli45 said...

saya dh letk banner awk di blog saya. nt letak banner saya di blog awk jgk ye. kite exchage k. tq sb sudi! :)