ORANGES

kentang: bantu turunkan berat badan .

9 comments


haa , jangan taktau . kentang boleh tolong kita dalam diet seharian tau . sape kate makan kentang banyak2 boleh naikkan berat ? oh no , sebab kandungan karbohidrat incik kentang kah penyebab anda berkata demikian ?

okeh , macam ni . kajian yang paling latest lah ditemui , boleh bantu kita turunkan berat badan . wahh , of course as wanita aku terasa teruja . lebih2 lagi aku ni memang penggemar kentang yang amat berjaya .

walaupun kita on diet , tak semestinya kita kena buang terus makanan2 yang kita sukai . kita still boleh ambil , cuma kurangkan kuantiti lantas boleh kurangkan kalori kan kan ?

dalan kajian yang dibuat oleh ketua penyelidik dari University of California iaitu , Britt Burton-Freeman:

"Tiada bukti tertentu yang menunjukkan bahawa pengambilan kentang yang diambil secara sederhana menyumbang kepada penambahan berat badan . Kenyataannya , kentang bahkan dapat menjadi sebahagian langkah untuk menurunkan berat badan ,"

hasil kajian yang melibatkan 86 responden itu kesemua mereka berjaya menurunkan berat badan . kentang sederhana mempunyai 110 kalori setiap hidangan dan ade banyak kalium compare to pisang . sodium , lemak , kolestrol sudah tentu takde .

jom lah kita beralih makan kentang pulak hari2 . hehe . tapi , jangan itu dijadikan tiket pulak kita nak makan kentang goreng je tiap2 kali makan . kentang ni kan boleh dipelbagaikan . janji ambil dalam kuantiti berpatutan lah . ok ?


source:
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

9 .16kg daun berguguran:

fyna said...

waaaa...
nice entry..




jom singgah n follow belog fyna.
http://inibelogfyna.blogspot.com/

nohoho =) said...

owh..yeke...jom makan kentang hari2 =)
OREO TSHIRT CARD
COMEL KE?

darkbatman said...

bgs info ne..mmg btol pun sbb kentang ne menyihatkan.

cik Dil said...

betul ke ni??
wahh epinya..
dil mmg suka mkn kentang..sup kntang..telur kentang..sayur kentang..maggi kentang..smuanya msti taruk kentang..hehe

Tehuzz said...

@cik Dil
betol ni , tak tipu punye . jom amik cabaran 14 hari lah , makan kentang je ari2 . hehe .

Nava Krishnan said...

depending on how its cooked, boiled is the best in calories.

Also, if using healthy oil like olive, then frying is also fine.

Tehuzz said...

@Nava Krishnan but dear, olive oil expensive laa to use in daily cooking. T_T

Sya Syazana said...

nak kentangggg!

Tehuzz said...

haha. jum2, p beli kat kedai pastu rebus banyak2. buat kuah sendiri mcm KFC tuu. nyam.