ORANGES

IPTA dan IPTS

6 comments
pagi2 ni otak tengah segar , jom cite sket pasal IPTA dan IPTS ni . antara dua ni , mane yang jadi pilihan korang ye ? incik2 puan2 blogger sekalian kongsi lah ngan aku ni .


kalau ditanya kat aku , dah tentu aku pilih IPTA . kenapa ? sebab aku sokong kerajaan kott . lagi 1 , mane2 IPTA yang femes tu dah konfem sijil nya laku digunapakai untuk cari keje nanti . opps , tapi ade jugak kes IPTA yang sijilnya tak diiktiraf tu kan ? dan sebab lain , kebanyakan penaja macam JPA/MARA tentunya amik IPTA sebagai pilihan diorang . itu senang , kot kot lah dapat pulak penaja kan . habis belajar keje ngan penaja tu semula . takpayah nak tanam anggur lame2 macam aku skang ni . T________T

tapi IPTS tak kurang hebatnye . tetap ter'list' dalam world rank okeh . pegi tengok kat SINI . kebiasaannya orang kaitkan IPTS ni dengan orang2 kaye je . sebab ape ? sebab perbelanjaan yang lebih sikit dari IPTA je pun . lebih sikit tu aku taktau macam mane . sebab aku tak penah masuk IPTS . hoho . nak kate bebudak IPTS berlagak ? silap kott . kadang2 yang kat IPTA tu lagi over . terlebih bahan kimia kot . KUIKUI .


universiti aku *opps , universiti pilihan aku okeh . dalam world rank 694 . HUHU . kira yang kedua dalam Malaysia ni lah selepas USM . U mane tu ? google sendiri . berlambak tauu . memang dari dulu nak masuk situ dah , cita2 dari zaman sekolah . dah memangnye aku sendiri terjebak ke arah selain biologi tu sume . penyebab aku tak amik biologi , panjang alkisahnya .


kesimpulannya , mane2 U pun yang kita masuk dan belajar . kalau betol carenya pasti berjaya jugak . kena pandai buat pilihan sendiri nak tentukan corak hidup akan datang . insyaallah satu mase nanti aku akan pegang segulung ijazah milik aku sendiri . pastu baru verangan pulak nak amik ijazah kedua . wkwkwkw . *pergh , satu pun belom lepas lagi .
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

6 .16kg daun berguguran:

aQi + GenGkey said...

kos ipts bukn lebih sikit..
tp sgt mahal..
hoho..:D

ainol akasyah said...

apa2 pun ipta is better hehe..sape2 setuju??

Tehuzz said...

@aQi+GenGjey, itu bahase sopan. taknaklah over sgt, nt org makin takut nk msuk sane. HOHO.

@ainol akasyah, of course lah sy stuju! :D

pyejal said...

betul aQi, IPTA sgt mahal sebenarnya,
dalam menyambung pengajian, org tak tanya mahal ke murah.yg penting degree tu ada,kadang2 blaja lain, kerja lain, tgk minat ke arah apa la, then decide. dan kalo berminat ke UTM (sebab saya kerja di situ), syarat kelulusan utk masuk semakin tinggi. diorang akan select student yang ada pointer lebih drp 3.2 keatas untuk dipilih.dan syarat tersebut semakin menaik.harap maklum.

Tea said...

@pyejal, err. IPTA eh? hopefully dpt masuk U yg memang dh wish dr dulu lg. >.<

nur said...

@ainol akasyah i think so.setuju2.nak2 kalau ada loan mara.hehe