ORANGES

hidup dah mewah , tapi kenapa harus berdengki lagi kat orang lain ?

1 comment

setiap orang tak lepas dari sifat dengki kat orang lain . tapi , bila kita berdengki dan dapatkan ape yang kita mahu dengan cara kotor , berbaloi ke ? selamat ke dunia akhirat ? tak payah sebab orang lain ade lebih sikit kemewahan dari kita , kita dah dok heboh "untunglah kau KAYA , mak bapak bagi je kau nak beli ape ." tolong , same skali statement anda itu silap barangkali . anda tak pikir kita nak mendapatkan sesuatu tu dengan care susah ? bukan dengan statement anda bahawa aku KAYA , atau mak bapak support .

wallaa , senanglah hidup kalau camtu kan ? sebenarnya , anda sendiri dah cukup harta benda . hidup dah mewah , tapi kenapa harus berdengki lagi kat orang lain ? memang aku tak paham . ingat , harta dunia tak bawa ke mati . so , ape pun yang anda ade harini , kalau esok dah tak bernyawa lagi , ape mahu buat dengan sume benda tu . tak bawa masuk laing lahad skali kan ?

Abu Hurairah berkata: Rasulullah SAW telah bersabda: sesungguhnya Allah berfirman: "Janganlah kamu dengki mendengki , jangan tipu menipu , jangan benci membenci , jangan berpaling muka dan jangan berjual beli di atas jualan orang lain . Dan jadilah kamu hamba Allah yang bersaudara . Orang Islam dengan orang Islam adalah bersaudara . . . ."
(Riwayat Muslim)

tak elok ade sifat macam tu , sebab akan bawa kepada pergaduhan je nanti . aku ni dahlah sifat kurang sabar tu kurang , nanti habis pulak sume aku laserkan . HUHU . kita sendiri taknak kan kalau umat Islam hidup berpecah belah , dipandang rendah oleh masyarakat kat luar sane ? memang taknak kann , tapi tu lah yang berlaku kat dunia skang . sume sebab sifat , DENGKI .
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

1 .16kg daun berguguran:

Norazlin Nordin said...

tu la kan...manusia takan lari drpd perasaan hasad dengki~