ORANGES

tips kuruskan badan

6 comments
aku letak tips ni untuk aku sendiri bace.
boleh aku amalkan. tapi kena berterusan la.
korang2 nak gak, bace ah.




1. aim la dalam seminggu tu korang nak turunkan berat 0.5-1 kg. sebab nanti kot berat tak turun banyak, takde la rase depressed. huu.

2. makan ubat untuk kurus? better lupe je kat hasrat tu. sebab ubat ni akan bagi effect jugak lame-kelamaan. kalau tak sekarang, akan datang. kalau ubat tu preskripsi dari doktor takpe la, jangan lak dari gerai2 jalanan.

3. makanan minuman dari sumber yang rendah kalori. dan jumlah makanan kita dalam sehari tu, kurang2kan la. tapi jangan sampai tak makan. banyak makan sayur, buah. kan elok. oh oh, kurangkan amik makanan yang bergula dan berlemak.

4. banyakkan minum air mineral. 8 liter kan sehari? tapi takleh gak banyak2 sangat. nanti perut lak kembung, buncet. haish.

5. nak makan, pakai pinggan kecil je. sebab kuantiti makanan akan berkurang. pastu, kalau kite nak tambah banyak kali pun automatik rase cam malu, kan? 'asik muka ko je la yang tambah makan'

6. penuhkan aktiviti seharian dengan apa2 je untuk elak dari teringat, MAKAN. hihihi. gi jogging ke, menari2 ke. ape2 je la.

7. tidur kena cukup gak. 6-8 jam sehari. sape lak memandai2 kate dah gemuk takleh tido banyak2? silap benda tu. kalau tido tak cukup, kita akan gi makan ke, duk depan PC/lappy ke, tengok tv sambil makan snek ke, kan. pastu dah le mate naik sembab, lebam. -macam mate aku ni-

8. waktu makan kena jage. jangan makan ikut sedap hati je. -tapi aku pun buat camtu- HA HA

9. tak bermakne kalau kita tak berjogging kita takleh kurus. buat kerja2 dalam rumah seharian pun dapat bakar kalori, contoh menggosok baju, menyapu. nak lagi, tanya encik GOOGLE.

10. last but not least, solat2 la selalu. bagi yang MUSLIM/ISLAM. sebab solat tu adalah satu daripada senaman jugak. 5 kali sehari lak tu. and and, banyak2 la berdoa supaya cepat dapat kurus. heee. xDD

ade tips lagi? korang share la. sharing is caring kan? jangan kedek2 la. nanti jadi kodok baru tau. :P







: ngantok, tak sabar lak tunggu malam. tunggu esok. tunggu minggu depan. heh.
: kalau aku nak bawa DONA and DOLIN gi hostel nanti boleh ke? :|
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

6 .16kg daun berguguran:

zairie said...

sy nak gemok la awk.. ade tip x?? hehe

Fie aka Tea said...

alamak. tunggu sy kurus keding t sy publish tips untuk gemuk lak ye. xDD

cikCOKLET:) said...

sya pun nk kuruss.
gud info.nk try la.
kekeke:P
harap2 mnjd.nanti mnjadi u org ptma sy gtau!muahahaa:D


p/s:bila gaknya??:)

anisalya said...

saya nak tips utk gemukkan bdn blh?ngeeee...

Fie aka Tea said...

cikcolet : alah, bukan u dh kurus ke? huhuk.

anisalya : heheh. nape la sume request tips gemukkn bdn? owner nih lom cukup kurus la. ngee.

fatin shahar :) said...

saya nak kurus jugak!
haha

just following u :)